J. K. Rowling

21.Duben 2009

Joanne Kathleen Rowling

Spisovatelka

Datum narození:
31.07. 1965  (43 let) 
Místo narození:
Yate, nr. Bristol, England, UK 
Znamení:
Lev  






Rowlingováse narodila v Yate, Gloucestershire ve Spojeném království v roce 1965.Společně se svou matkou, otcem a sestrou Dianne přestěhovala doWinterbourne, Bristolu a nakonec do Tutshillu. Navštěvovala Wyedeanskoustřední školu, kde často svým přátelům vyprávěla příběhy. V roce 1990podlehla její matka ve věku 45 let dlouhotrvajícímu boji s roztroušenousklerózou. Jako vysokoškolské zaměření si na nátlak rodičů vybralafrancouzštinu, což později označila za životní chybu.

Po ročním pobytuv Paříži, který byl součástí jejích vysokoškolských studií, se vrátilado Anglie, kde pracovala hlavně pro Amnesty International. Nápad napříběh o kouzelnickém učni dostala během cesty vlakem z Manchesteru doLondýna. Na cílové zastávce měla již vymyslenou většinu postav azákladní děj prvního dílu série – Harry Potter a Kámen mudrců.Rowlingová se přestěhovala do Portugalska, aby zde vyučovalaangličtinu. Zde se vdala za portugalského televizního reportéra JorgaArantese. V roce 1993 se jim narodila dcera Jessica RowlingováArantesová. Manželství ale nevydrželo a Rowlingová se ještě předrozvodem v roce 1994 vrátila spolu se svojí dcerou do Edinburgu.

Nezaměstnaná Rowlingová dokončila v tomto skotském městě práce naprvním dílu, přičemž některé části psala po edinburských kavárnách.Koluje pověst o tom, že v kavárnách psala, aby se vyhnula svémunevytápěnému bytu. Ona sama to však popřela.

Po obrovském úspěchu prvního dílu napsala Rowlingová 6 dalšíchpokračování a 2 doplňkové knihy, které byly vydány ve prospěch nadaceComic Relief. Prodej knihy udělal z Rowlingové multimilionářku, v roce2001 si tak mohla koupit luxusní sídlo ve stylu 19. století u břehuřeky Tay ve Skotsku. V tom samém roce se zde vdala za Dr. Neila Murraye.

Série o Harry Potterovi má celkem 7 částí. Překladatel většiny částí,Pavel Medek, říká, že pokračování této série by nemělo smysl a že by tozbytečně roztahovalo celý příběh. Všech sedm knih již bylo v angličtiněi v češtině vydáno. Nakladatelství Albatros, které má v ČR na tutosérii exkluzivní práva, vydalo český překlad 31.ledna 2008. Přesobrovský úspěch knih (nebo snad právě kvůli němu) se Rowlingovénevyhnula ani řada problémů. Vydání pátého dílu (Harry Potter a Fénixůvřád) bylo zdrženo kvůli nařčení z plagiátorství spisovatelkou NancyStoufferovou. Soud nakonec rozhodl ve prospěch Joanne Rowlingové.Autorka si také chtěla od psaní na chvíli odpočinout, protože běhempsaní čtvrtého dílu se cítila přepracovaná. Podle vlastních slov jednoudokonce zvažovala, že si zlomí ruku.[zdroj?] Nakonec však donutilavydavatelství posunout datum publikace a na pátý díl celé série takměla celé tři roky klidného psaní. Rowlingová řekla, že část tohotočasu strávila i psaním něčeho jiného, na čem by chtěla pokračovat pouzavření celé série o Harrym Potterovi.

Na konci roku 2003 dostala Rowlingová nabídku televizního producentaRussella T. Daviese na spolupráci při tvorbě slavného britského sci-fiseriálu Doctor Who. I když byla nabídkou nadšená, musela jí nakonecodmítnout, protože už pracovala na dalším dílu série. Ten nese voriginále jméno Harry Potter and the Half-blood Prince (Harry Potter aprinc dvojí krve). Těsně před Vánoci 2004 oznámila Rowlingová dokončeníknihy, datum vydání bylo stanoveno na polovinu roku 2005, kniha vyšla16. července 2005, česky vyšla19. prosince 2005, nelegálně se všakzačala prodávat už dřív.

Rowlingová se - stejně jako řada dalších literárních, hudebních čifilmových osobností - krátce objevila jako postavička v americkémkresleném sitcomu Simpsonovi.
                                                                      

 
autor KOCICKA_CICINKA-1995 v 21:13, |

Komentáře (0):