Courteney Coxová | moje hvězdy

27.Duben 2009
Povolání: Herečka
Věk: 44
Datum narození: 15. 06. 1964
Místo narození: Birmingham, Alabama, USA
Znamení: Blíženci

Životopis

Courteney Cox se narodila jakonejmladší ze čtyř dětí, když jí bylo deset, rodiče se rozvedli podevatenáctiletém manželství, ale nakonec znovu uzavřeli nový sňatek.Všechny děti (ona, bratr Richard a dvě její sestry Dottie Pickett,Virginia) zůstali s matkou. Zapsala se na státní střední školu MountainBrook High v rodném městě Birminghamu. Po odpoledních pracovala vmístním obchodě. Jako běžná středoškolačka měla zálibu v tenise,plavání a také byla roztleskávačka.

Po absolvování střední školy v roce 1982 začala studovat architekturuna Mt. Vernon College ve Washingtonu. Po roce studia se potkala s IanemCopelandem synovcem nevlastního otce. Společně pracovali pro NewYorského hudebního agenta a ačkoliv, zde byl velký věkový rozdílpatnácti let, vytvořil se mezi nimi milostný poměr. Copeland podpořilCourteney v tom, aby se začala věnovat jejímu vysněnému modelingu. Takése jí snažil přesvědčoval, aby vyzkoušela herectví.

Její první práce byla pro Noxzema a Maybelline. Poté se přesunula domalého televizního seriálu "As the World Turns“. V době, když jejíkariéra startovala, rozhodli se Courteney a Copeland ukončit svůjpoměr. V roce 1984 získala celostátní pozornost, když jí režisér BrianDePalma vybral z davu více než tří set uchazeček, aby si zatancovalajako dívka Bruce Springsteena v jeho videoklipu "Dancing in the Dark".

Také se objevila v televizním seriálu stanice NBC "Misfits of Science“(1985), který však nebyl dobře divácky přijatý. Stejný rok si zahrálaroli Lauren v televizním seriálu "Family Ties“. Po ukončení tohotoseriálu se rozhodla zkusit štěstí ve filmovém průmyslu. Mnoho filmů,kde si zahrála jsou Zámotek 2 "Cocoon: The Return"(1988), Pan Osud "Mr.Destiny"(1990), "Blue Desert"(1991) a "The Opposite Sex and How To LiveWith Them"(1993). Courteney si vysvětluje důvod, proč její kariérarapidně nestoupala tím, že její vztah s Michaelem Keatonem (1989-1995 )byl velmi časově náročný.

Svůj další významný průlom přišel v roce 1994, kde si zahrála šéfovou Jima Carreyho ve filmu Ace Ventura: Zvířecí detektiv "Ace Ventura: Pet Detective".Brzy po úspěchu tohoto filmu získala významnou roli Moniky Geller vtelevizním komediálním seriálu NBC Přátelé "Friends“. Díky úspěchu vtomto seriálu získala možnost se zahrát v trilogii thrillerů Vřískot,Vřískot 2 a Vřískot 3 "Scream“.

Courteney se vdala za svého spoluherce z Vřískotu Davida Arquettea včervnu 1999. V roce 2001 se objevila v dalším velkofilmu po boku Kevina Costnera a Kurta Russella ve filmu 3 000 mil na útěku "3000 Miles to Graceland", kde si zahrála Kurtovu společnici Cybil Waingrow.

Roku 1995 byla jmenována časopisem People Magazíne jednou z 50nejhezčích lidí světa a objevila se na obálce tohoto časopisu a 1997byla zvolenou nejlépe oblékanou televizní hvězdou.
Dále roku 1997 měla vztah se zpěvákem Adamem Duritzem a v roce 1998oznámila zasnoubení s Davidem Arquettem.V roce je uveden do kin film Pohádky na dobrou noc, kde hraje roli Wendy.


Courteney Cox
 
autor KOCICKA_CICINKA-1995 v 17:51, |

Komentáře (0):