Ahoj vítam Vás!
28.Prosinec 2007,19:11

Legendy o "ne-mrtvých", kteří v nocivstávají z hrobů, aby si pochutnávali na krvi živých, jsou společnévšem dobám a kulturám. Dokazuje to malba na asyrské váze, zprávy z dobFéničanů, Babylóňanů i starých Indů. Objevují se v řecké mytologii aděsí Egypťany v dobách faraonů. Většina upírů jsou dle lidového podáníženy. Staří Řekové a Římané měli strach z Lamie, napůl ženy- napůlhada, Aztékové si šeptali o Itzpapatol- krvežíznivém motýlovi, Langusirz Malajsie a Bruxas z  Portugalska jsou ženy s ptačí hlavou. Jigar-khorz Indie jedla lidská játra, hříšná dánská čarodějka Mara sváděla mužskéoběti.

Dnes už si to asi neuvědomujeme,ale právě prastará obava z upírů, z návratu mrtvých do světa živých,přiměla naše předky, aby zemřelé ukrývali do vykopaných hrobů,umisťovali je na hřbitovy na okrajích měst nebo jim dokonce stavělinekropole, celá města mrtvých, oddělená od měst živých.

Děs před upíryObrazek bylznovu a znovu podněcován, protože se nacházely prázdné hroby a mrtvoly,jež nebyly v rozkladu nebo jež měly dosud v žilách krev. Také církevpevně věřila v existenci upírů.

V 18. a19. století to na některých místech v Evropě, zvláště ve slovanskýchkrajích, vypadalo, jako by tam snad řádil nějaký tajemný "upíří" virus.Právě z této doby se nám zachovaly i početné úřední záznamy týkající seprovedení protiupírských opatření. Například v roce 1732 byly vMedvědiji (Srbsko) kvůli podezření z vampyrismu hromadně exhumoványmrtvoly na místním hřbitově. Těla, která byla v hrobech domělých upírůnalezena, nejevila známky rozkladu, naopak vypadala dokonale čerstvá.Oficiální vědecká stanoviska hovoří o přirozené mumifikaci, aniž bybrala v potaz, že  těla z jiných, "nevampyrických" hrobů na témžehřbitově podléhala zkáze zcela obvyklým způsobem. Exhumace prvníhoupíra Paoleho a jeho 14 obětí, které usmrtil v průběhu tří týdnů, bylyprovedeny pod dozorem vojenského lékaře a následně také zaprotokolovány.

Současnávlna zájmu o upíry má své kořeny již v období romantismu, v 19.století. Roku 1819 vydal sekretář známého spisovatele lorda Byrona, W.Polidori, pod jménem svého zaměstnavatele povídku "Upír". Měla obrovskýohlas a vyvolala první vlnu zájmu o upíry. Ta ještě ani nedozněla, kdyžv roce 1897 vychází dílo "Dracula" od Brama Stokera. Hned jeho prvnívydání zaznamenalo okamžitý úspěch a od té doby román  vychází stáleznovu. Příběh upíra sajícího krev znají milióny diváků a čtenářů pocelém světě z několika filmových a divadelních představení, kreslenýchpříběhů a dokonce i baletu.

Fakta

  • K nejefektnějším představitelům DraculyObrazek patřil Bela Lugosi (1882-1956)narozený v Maďarsku. Jeho jevištní vystoupení roku 1927 v New Yorkubylo údajně tak strašidelné, že přítomní lékaři museli ošetřit některédiváky. Lugosi hrál v letech 1931-48 v různých filmech.  Celý život jejprovázely podivné, tajuplné pověsti a dohady vyplývající z jehonekonvenčního počínání a nepřehlédnutelných prvků sadismu. Vážně míněnéúvahy a články o jeho údajném vampyrismu byly čas od času publikoványuž v dobách jeho největší slávy. Příčiny jeho podivného jednání, stejnějako okolnosti jeho záhadné smrti nebyly dosud uspokojivěobjasněny.Když zemřel, byl pohřben v černém plášti lemovaném nachovýmsaténem - stejném který nosil ve svém nejslavnějším filmu - Dracula.
  • Polskýemigrant Demetrious Myiciura byl v anglickém Stoke-on-Trent roku 1973nalezen v posteli mrtvý. Policejní lékař konstatoval, že se zadusilnakládanou cibulí, kterou právě jedl. Ale sousedé dosvědčili, žestaršího východoevropana ohrožovali upíři. Jeho pokoj byl posypán solía česnekem. Další vyšetřování ukázalo, že se zadusil ve spánkustroužkem česneku, který měl v ústech, aby ho ochránil před upíry.
  • Sedmnáctiletýstudent umění Matthew Hardman byl upíry úplně posedlý. Jeho počítač bylnabouchaný odkazy na stránky s upíří tematikou a stůl se prohýbal podtíhou knih o upírech. On sám vlezl do domu své nedoslýchavé sousedky aubodal ji kuchyňským nožem. Její srdce potom dal do hrnce, kam nechal odtékat krev své oběti a tu pak pil.
  • VSan Francisku byl zadržen zloděj Roger Wesley, který jako by upírovi zoka vypadl. Loupil v nemocnicích , kde kradl krevní konzervy, které pakkonzumoval.
  • V roce 1732 bylajistá vesnice poblíž Bělehradu postižena skutečnou upíří epidemií.Mnoha obětem byla nepochybně vysáta všechna krev. Vláda vyslala doBělehradu zvláštní oddíl  a 3 vojenské lékaře. Vojáci otevřeli 15hrobů. Pouze 3 mrtvoly byly v rozkladu. Ostatní měly pevné maso ajejich obličeje měly zdravou barvu. A krev v jejich žilách byla dosudčerstvá. Přesné ohledání mrtvol nemohlo být bohužel provedeno, protoževojáci v nastalé panice všem mrtvolám usekli hlavy a potom je spálili.Jisté je, že po nasazení armády už upíři vesnici neobtěžovali.
 
vložil: Maki33
Permalink ¤


0 Komentáře: