24.Březen 2009

From here

Vyskytuje se jak v přírodě (rostlina "efedra"), tak dnes už hlavně v syntetické výrobě, soli efedrinu - efedrine sulfate (jedna taková továrna na výrobu efedrinu byla v Roztokách, nedávno zavřena). Sám o sobě, nebo v podobě optického izomeru "pseudoefedrinu" se běžně vyskytuje v lécích proti nachlazení. Jinak je (ilegálně) používán jako surovina pro výrobu pervitinu a jiných amfetaminů. Ilegální obchod s ním v ČR byl velmi rozšířen, spousta se ho záhadně ocitla až na americkém trhu. Má méně stimulační a déle trvající účinek než amfetaminy.

Působí jako středně účinný relaxans bronchiálního svalu, díky čemuž je používán při mírném astmatickém záchvatu (snižuje také riziko záchvatu u chronického stmatu). Běžná dávka pro farmaceutické účely bývá 30 - 60 mg. Dá se použít i ke snížení prokrvení sliznic, což je užitečné v případě rýmy (někdy používán i do kapek do nosu), případně na zvýšení krevního tlaku (zůžení cév a ovlivnění činnosti srdce zároveň). Vedlejší účinky jsou podobné amfetaminům, avšak méně silné. Z nich nejdůležitější jsou nepravidelný srdeční tep a abnormálně vysoký krevní tlak, což je nebezpečné pro starší pacienty.

Efedrin je blízký hormonu adrenalinu a také podobně působí, je přímým i nepřímým sympatomimetikem. Přímo působí tak, že se váže na a i b-receptory pro noradrenalin a adrenalin. Nepřímo působí tak, že blokuje enzym monoaminooxidázu, který v nervových synapsích rozkládá noradrenalin a adrenalin.

 

Vložil: Pikokoe ¤


Komentáře (1):