25.Srpen 2008,13:17

   Čas je relativní! Proč se hnát, spěchat, stresovat, když jej stejně neovlivníme? Myšlenka, že ho budeme mít víc, je nesmyslná. Copak můžeme mít čas? Ten přeci nejde vlastnit! Je to nesmyslné, stejně jako kdybyste chtěli políbit světlo...

   Čas je relativní! A přeci žijeme v jeho zajetí. Snažíme se jej ovládat a přitom on ovládá nás. Snažíme se ho pochopit a členíme žití na různé jednotky času. Ale co je to vlastně čas? Můžeme jej nějak dělit a může mít nějaké jednotky? 

   Čas je relativní! 45 minut s učitelkou češtiny je něco jiného než 45 minut sledování televize. A už vůbec se to nemůže rovnat 45 minutám stráveným s tím, koho milujete. Stejně tak má velmi malou výpovědní hodnotu věk. Když vám povím, že je mi 20 let poznáte z toho, jaké mám životní zkušenosti? Zda jsem rozmazlené dítě, či osoba, která se už 5 let stará o živobytí? Jste schopni dle věku rozeznat schopnosti člověka a jeho priority? Ne! A přesto je položka věk na každém dotazníku, formuláři, jednou z prvních otázek budoucích milenců...

   Čas je relativní! Tento moment byl ještě před chvílí budoucností a za okamžik, o dva řádky níž, už bude minulostí. Stejně tak dnes bude brzy včera a zítra bude dnes. Kdo se v tom má vyznat?

   Čas je relativní! Tolik učenců i nevzdělanců už tu větu proneslo a já se k nim tiše řadím. Seznam je dlouhý a přeci se každý z nich z nás dál snaží změřit čas a skrýt, že netušíme, co je to vlastně čas. Řídíme se jím, skrýváme nevědomost, vezeme se na vlně moderní společnosti, která bude brzo staromódní a moderna se jí bude neskrytě vysmívat. Po nějakém čase určitě... Ale co s tím můžeme udělat???

 
kategorie: Pokusy
vložil: Wonder142
Permalink ¤


0 Komentáře: