21.Leden 2008
Dneska se o něm dočtete úplně všude. Jsou spousty crunk parties,mixtapes, LPs etc. Poslední půl rok je v ČR boom. Kde se ale sakra tencrunk vzal? Není tak mladej, jak se dost lidí domnívá, začíná to užrokem 1990 na jihu USA, výjimečně na severu (Atlanta, Tennessee). Ano,doba kdy ještě většina z Vás chodila do školky zvracet po čaji smlíkem. Tehdy to ale nikoho moc nezajímalo víc mluvit se o něm začínáaž na přelomu tisíciletí. Slovo Crunk vzniklo spojením slov crazy(šílený) + drunk (opilý). Řadíme ho pod jižanský rap a vývojově je tovýsledek Atlantského Miami Bassu a New Orleanské Bounce Music. Crunk jevelice energický a spíš klubově orientovaný styl. Rapuje se ochraptělýmhlasem do tvrdejch jednoduchejch beatů obsahujících spíš nemelodickýzvukový efekty. V hip-hopovém světě jsou crunk-rappeři častokritizováni za chybějící lyrický obsah, ostatní ale oponují, že je tostyl vyloženě pro nacpaný kluby, kde se mu výborně daří.

Jak již bylo řečeno, víc mluvit se o něm začíná až v roce 2000 kdy Iconz vydává pecku Get Crunked Up,následuje pár více či méně úspěšných věcí od Ying Yang Twins, BoneCrushera, Lil Jona a The East Side Boyz ale pořádnej bordel udělá ažLil Jonovo Get Low. V roce 2004 už byl Lil Jon a jeho Crunk tak na vzestupu, že si od něj Usher nechal vyprodukovat pecku Yeah,která se bezesporu stala hitem roku 2004. To byl ale jen jeden z málaLil Jonový produkčních počinů roku 2004, za zmíňku určitě ještě stojí Goodies

Dneska už je Crunk velmi rozšířený, je vydáno nespočet alb, nespočtem interpretů. K těm mnou oblíbeným rozhodně patří Ying Yang Twins, Three 6 Mafia, Lil Jon & the East Side Boyz, David Banner, Ludacris a spousty dalších.
od Ciary.
Vložil: _coklick_ ¤