05.Květen 2007,23:38
Potřeby k přípravě kombuchového nápoje
Pro začátek si obstaráme základní kulturu – násadu kombuchy, kterou běžně zakoupíme v prodejnách biopotravin. Z ostatních surovin budeme potřebovat cukr a černý nebo zelený čaj. Druhy čajů, které po fermentaci dávají kombuchovému nápoji chuť, můžeme libovolně kombinovat. Získáme tak téměř nekonečné spektrum chutí i vůní.

Základní recept na kombuchový nápoj
Mateční kultura kombuchy je také známá pod názvem SCOBY. Připravíme si 1 litr čaje z 1–2 vrchovatých polévkových lžic volně sypaného čaje nebo vyluhováním 4 sáčků ve vodě. Můžeme použít i směs čajů: černý a zelený. Výluh osladíme 4–6 polévkovými lžícemi cukru nebo 2 lžícemi medu. Ke snížení obsahu cukrů je možno použít i lístky stevie, tzv. sladké trávy, jako přírodního rostlinného nekalorického sladidla. Při použití menšího množství cukru musíme počítat stím, že kvašení bude trvat déle, nejméně 9 dnů.

Pamatujme: Kvasinky potřebují pro svůj život řepný cukr, po vykvašení nebude méně slazený nápoj téměř obsahovat sacharidy. Vždy je nutné vyzkoušet optimální dávkování! Skleněnou dvoulitrovou láhev dokonale vymyjeme (nepoužíváme žádné saponáty!) a vypaříme vařící vodou. Při přípravě dbáme, aby kultura nepřišla do styku s kovy. K uzavření láhve budeme potřebovat čisté přežehlené plátno nebo papírový ubrousek a gumičku.

1) Do vypařené sklenice nalijeme čajový výluh, rozpustíme cukr nebo med, případně osladíme spařenými listy stevie a necháme zchladnout na pokojovou teplotu (23–25 °C).
Kombucha je živá mikrobiální kultura a zabíjí ji vysoká teplota! Nesmí přijít do styku s teplotou vyšší než 40 °C. Při nižších teplotách špatně roste.

2) Přidáme zakoupenou kulturu kombuchy, hrdlo láhve uzavřeme plátnem a zavážeme. Houba vložená na hladinu někdy klesne ke dnu, jindy zůstává plavat na hladině. Každopádně se nahoře v průběhu kvašení vytváří houba nová. Někdy roste nová houba zvlášť, jindy srůstá se starší houbou v jeden celek.

3) Pracujeme s úzkostlivou čistotou. Plnou láhev postavíme na temné místo anecháme kvasit (fermentovat) týden až 10 dní. Po této době nápoj zcedíme do zvláštních láhví a kal, který zůstane na dně sklenice, použijeme na další dávku kombuchového nápoje jako násadu. Hotový kombuchový nápoj bude mít kyselou chuť sperlivou jiskrou; připomíná jemné perlivé víno. S délkou kvašení můžeme experimentovat. Čím déle necháme nápoj kvasit, tím méně zbytkového cukru zůstane

v hotovém čajovém víně; tím silnější a ostřejší chuť bude hotové kombuchové víno mít. (Chuť můžeme kontrolovat brčkem.) Hotový vykvašený mok stahujeme hadičkou jako ovocné víno do PET láhví. Pokud bude výsledný nápoj příliš sladké a nevýrazné chuti, necháme jej kvasit oněkolik dní déle. Kombuchový nápoj by měl v uzavřené plastikové láhvi vydržet nejméně měsíc.

Příznivé účinky kombuchy na organismus jsou prokázány po mnohá staletí. Tak jako ostatní zákysové nápoje (kefíry, jogurty,acidofilní mléka) vynikajícím způsobem čistí naše zažívání. Kombuchové čaje podporují přirozenou imunitu, regulují trávení životodárnou mikroflóru ve střevním traktu. Svým metabolismem pomáhají při dně, revmatismu, artróze, některých kožních onemocněních, regulují stolici. Doporučují se jako prevence onemocnění stáří a pro pracující pod neustálým stresem. Kombuchový nápoj obsahuje kyselinu glukoronovou, glukonovou, vitaminy B 1, B 2, B 6, B 12 a C, L-kyselinu mléčnou (+), kyselinu usinovou, šťavelovou, octovou, alkohol, oxid
uhličitý. Nápoj pijeme ráno na lačno (asi 2 dcl), pak sklenici po každém jídle. Kombuchu je ale možno pít kdykoli podle chuti. Nesladké čajové „víno“ se může použít pro snižování tělesné váhy; vypitím nápoje se zasytíme a doplníme vhodně pitný režim. Nápoj z kombuchy výborně stimuluje metabolismus diabetiků a nemocných trpících obezitou.
Nápoj se dobře uchovává amá poměrně dlouhou skladovací dobu. Obsahuje jen nepatrné množství alkoholu; je vhodný i pro děti.
Pro ženy, které pečují osvoji pleť, se doporučuje kombuchovým čajem omývat obličej místo pleťovou vodou. Výborně slouží i jako podpůrná léčba proti akné.
 
vložil: alger_non ¤


1 Komentáře: