30.Leden 2007,23:28
A nyní pár receptů ze zdravé makrobiotické stravy

RECEPT 1 - z makrobiotické kuchařky prof.Oshawy
Zahradnická polévka

příprava:1 malý květák rozřezaný na středně velké kousky
1 malá kapusta rovněž rozřezaná, 1 karotka rozřezaná po délce,
2 cibule rozkrájené na čtrvrtky trochu petržele na jemno nakrájené
1 čajová lžička oleje

Cibuli zpěníme na oleji a dáme na silný oheň. Přidáme květák a podlijeme. Necháme 2 min. vařit.Totéž uděláme postupně s karotkou a kapustou. Přidáme tolik vařící vody,aby pouze překryla obsah. Oheň musí být stále silný. Po 10 min. přidáme lžičku soli a lžíci oleje.Po 1/4 hodině ochutnáme a přidáme trochu sojové pasty nebo omáčky. Na pánev dáme lžičku oleje a 3 lžíce mouky a uděláme světlou jíšku, kterou rozředíme 2 sklenicemi vody. Přidáme k polévce a povaříme.

RECEPT 2 - z makrobiotické kuchařky prof.Oshawy
Rýžové pie (3 osoby)

Příprava: 1 karotka, 1/4 kapusty, 1 pórek, 2 cibule, sůl, 1 lžička oleje, 150g vařené rýže, 4 lžíce celozrnné mouky
Zeleninu jemně usekáme, osolíme, promícháme s uvařenou rýží, spojíme s těstíčkem z celozrnné mouky a upečeme v koláčové formě.

RECEPT 3
Polévka z naklíčených zrn ( 4 osoby)

Příprava : 4 polévkové lžíce naklíčených zrn,1 čajová lžička oleje, 1 cibule, 1 karotka, sůl, 1 l vody

Zrní přes noc namočíme. Vodu slijeme.Necháme de - 3 dny klíčit v temnu. Pak v 1 lžičce oleje osmažíme usekanou cibulku a karotku, přidáme zrno, vaříme 1 hodinu. Osolíme dle chuti event. přidáme lžičku sojové pasty.

RECEPT 4
Čočková polévka ( 2 osoby)

Příprava: 125 g čočky, 1 1/2 l vody, 1 čaj. lžička oleje, 1/2 lž. soli, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1/8 těstovin z celozrnné mouky

Večer namočenou a přebranou čočku dáme na oheň s vodou, ve které byla namočena. Uvaříme ji do měkka cca za 1/2 hod. Osmažíme na oleji cibulku do světležluta, přidáme mouku, schladíme vodou a přidáme k polévce. Osolíme, přidáme těstoviny a povaříme ještě 1/4 hodiny

RECEPT 5
Polévka Yoshino ( 2 osoby)

Příprava: 2 lžíce jahel, 1 malá karotka, 1 čaj.lžička oleje, 2 střední cibulky, 1 l vody, 1/4 lžičky soli

Cibulku drobně nakrájíme a na oleji osmažíme do žluta. Zalijeme 1 l vody a přidáme jáhly a sůl. Když jsou jáhly měkké ještě dochutíme sojovou pastou.

RECEPT 6
Brazilská rýže ( 2 osoby)

Příprava: 150 g Kargo rýže, 60 g cibule, 30 g karotky, 1/2 lž oleje, sůl

Rýži opražíme na oleji rovnoměrně do hněda, dobře nakrájenou zeleninu osmažíme na oleji. Nyní přidáme upraženou rýži a 4 násobné množství vody a dusíme na malém plameni.Nakonec osolíme. Je to silná strava pro oslabené pacienty.

RECEPT 7
Vařená rýže ( 4 osoby)

Příprava: 600 g Kargo rýže, 60 g karotky, 80 g cibule, 50g fazolí, 100 g mořské ryby, citronová šťáva, petrželka, sůl, olej

Rybu krátce povaříme, osolíme a nakrájíme na malé kousky. Cibulku s karotkou nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na oleji a osolíme. Zeleninu ( nejdříve karotku a potom cibuli) promícháme se zrnitě uvařenou rýží, přidáme citronovou šťávu a sůl a krátce povaříme. Rybu sypeme na hotový pokrm.

RECEPT 8
Bylinky - rýže - s knedlíčky

Příprava:100 g rýže moučka z přírodní rýže, 100 g bylinek ( pampeliška, kopřiva, pažitka, řeřicha), 1/2 lž oleje, sůl

Bylinky jemně usekáme a podusíme na oleji. Rýži promícháme s bylinkami a necháme podusit. Nejprve na slabém ohni, později na silnějším a pak osolíme. Rýžovou moučku promísíme s horkou vodou a osmažíme na oleji. ( moučku osolit).Vzniklé knedlíčky položíme na rýži a krátce povaříme a podáváme.

RECEPT 9
Rýžové a pšeničné koláčky ( 2 osoby)

Příprava: 100 g pšenice, 50 g rýže, sůl, bylinky

Rýži a pšenici ( každé zvlášť) uvaříme hodně do měkka. Pšeniciumeleme na masovém strojku, pak obě části promícháme, přidáme bylinky, utvoříme koláčky a upečeme na pomaštěném plechu.

RECEPT 10
Vločková kaše

Příprava : 9 polévkových lžic vloček, 1 čaj.lž. oleje

Vločky upražíme na oleji do světležluta. Přidáme postupně vodu a uvaříme kaši. Osolíme, můžeme přidat polévkovou lžíci rozinek.

RECEPT 12
Vločkové koblihy

Příprava: 5 lžic vloček, 5 lžic pohankové krupice, voda, sůl, olej

Z vloček, pohankové krupice a vody uděláme těsto - hodně tuhé a pečeme na oleji malé koláčky.

RECEPT 13
Jahelník ( 2 osoby)

Příprava: 1 porek, 2 cibule, 2 malé karotky, 1/2 lž oleje, 150 g jahel, 1/2 l vody, sůl

Rozpálíme olej, podusíme nejprv cibulku, potom karotku a pórek na malém ohni do měkka. Přidáme po částech studenou vodu, potom jáhly a necháme na malém ohni dusit bez míchání. Nakonec přidáme sůl.

RECEPT 14
Smaženky ( 5 osob)

Příprava: 1 mrkev, 2 cibule, 2 pórky, 4 lž. pohankové mouky nebo krupice, 5 lžic pšeničné celozrnné mouky, 1/2 čajové lž. soli, petrželka, voda, vejce

Dobře spolu promícháme mouku a sůl. Přidáme vodu, promícháme. Pak vmícháme obě na jemno nakrájené cibule. Pak pórek nakrájený jako obvykle ( nejdříve po délce na 2 kusy, pak napříč na malé kousky). Potom na jemné proužky nakrájenou karotku. Když přidáváme další zeleninu, musíme vždy dobře promíchat. Směs dáme na pánev na horký olej buď všechnu, nebo v malých trochách po lžících. Necháme 3-4 min. smažit. Nepodáváme často, protože smažená jídla jsou těžko stravitená. Nakonec pokapeme sojovou omáčkou nebo zasypeme zázvorem, abychom ulehčili trávení. Tentýž cíl splní: nastrouhaná bílá ředkvička nebo ředkev s pár kapkami sojové omáčky.

RECEPT 15
Smažená zelenina - japonsky zvaná Tempura

Z celozrnné mouky, trochy soli a vody uděláme těstíčko na obalování. Necháme 1/2 hodiny odpočinout v chladnu. Zeleninu ( jakoukoliv vhodnou) nakrájíme. Namočíme v těstíčku. Dáme do horkého oleje osmažit. Když do těstíčka dáme vejce, musíme pro jeho lepší strávení přidat upravenou ředkev nebo ředkvičku.
 
vložil: alger_non ¤


0 Komentáře: