22.Srpen 2007,01:29
Jsou to největší suchozemští dravci. Jsou to plachá zvířata, nijak nemilují překvapení, ale mohou být nebezpečnými protivníky. Zvláště medvěd grizzly a polární medvědi, kterým je člověk kořistí. Žijí většinou osamoceně na teritoriu 5 - 50 km˛ a jsou nočními zvířaty. Jsou velmi inteligentní a mají všechny smysly dobře vyvinuty, zvláště čich. V rovinném a nekrytém terénu zvětří člověka na vzdálenost 5 - 6 km. Medvědi jsou i velmi dobří plavci a lezci (ne dospělý grizzly) a také dokáží velmi dlouho a rychle (60 km/h) běžet. Obchází stále svůj revír!

Pravidla při setkání s medvědem:

Nenechte se strhnout tím, že ostatní budou jednat jinak. Zabraňte jim v nerozvážnostech!
Medvěda nikdy úmyslně nevyrušujte, pak vás třeba nechá být bez povšimnutí. Nic po nich neházejte, ani potravu, hlavně se je nepokoušejte zastrašit.
Dodržte minimalní vzdálenost nejméně 50 až 100 m a vyvarujte se všech rychlých pohybů. Jste vždy vetřelci v jeho revíru a proto většinou se vás pokusí vyhnat, alespoň ze své trasy. Demonstruje vám to tím, že se dívá mimo vás stranou, ale jakmile se začne dívat i na druhou stranu nebo se otočí k vám zády, okamžitě zmizte, je to předzvěst útoku. Pokud se vydá vašim směrem nebo varovně zařve okamžitě opusťte toto místo, narušili jste jeho ochrannou zónu a cítí se být vámi ohrožen. Každý medvěd má ale zónu jinak velkou.
Vnikne-li v noci do tábora pokuste se ho zahnat světlem, ohněm, hlukem nebo střelbou. Je-li tvrdohlavý je lépe ustoupit a počkat až odejde sám. Nikdy na něj nepusťte psa, zabije ho!
V turistických oblastech se medvědi naučili hledat potravu na tábořištích a přicházejí ji hledat! Uložte potraviny tak, aby nebyly cítit a byly mimo dosah zvířat. Nikdy ne do stanu!
Zpozorujete-li vzdáleného medvěda obejděte ho vždy velkým obloukem. Snažte se, ale jít vždy tak, aby vítr od vás nevál k němu, zvětří-li vás, ví přesně kde jste (zvláště grizzly). Pokud medvěda nemůžete obejít, pak musíte počkat až on odejde z vaší trasy.
Pokud narazíte na medvěda, v žádném případě rychle neutíkejte, znervozní ho to a začne vás velmi rychle pronásledovat jako kořist, protože se i tak chováte. Dokud mu nezmizíte z dohledu odcházejte pomalu, nejlépe pozpátku nebo bokem, chovejte se klidně a tiše na něj mluvte. Jde-li k vám zvolna si sundejte batoh či jiné zavazadlo a odložte jej. Můžete odložit i části oblečení. Medvěd to bude prohledávat a zdrží se, nebo se s tím i spokojí.
Pokud je nablízku vysoký strom, na který můžete rychle vylézt, ustupujte k němu. Musíte pak vylézt alespoň 5 - 6 m vysoko. Grizzly neumějí šplhat vůbec, ostatní nemají rádi výšky. Dospělý medvěd ze země dosáhne až 3 m vysoko! Lesní medvědi jsou dobří lezci po stromech, ale nejsou příliš agresivní, maximálně zkouší co si mohou dovolit.
Účinnost Bear sprejů s výtažkem z pepře a pálivé papriky není plně prokázána, ale experti tvrdí, že účinkuje, jen je nutné jej mít stále po ruce - v pouzdře na bederním opasku batohu nebo jiném pohotově dosažitelném místě, má dostřik až 10 m (cena je kolem 50 $).
Pokud není jiné záchrany lehněte si obličejem k zemi, přitáhněte nohy k hrudi a rukama si chraňte šíji. Nemůžete pro svou obranu dělat nic jiného, boj s medvědem je pro člověka ztracenou věcí (uspět prý lze jen u černého medvěda který to na člověka pouze zkouší).
Všechny medvědice s mláďaty se snaží zlikvidovat každého potenciálního nepřítele medvíďat! (Platí to i o černé medvědici.)
Při ukládání potravin si pamatujte:

Medvěd je příliš velký, než aby prolezl škvíru ve skále nebo zdolal strmou skalní stěnu. Spára užší než 20 cm a přibližně 120 cm hluboká je pro něj nepřekonatelná. Dobře zabalené potraviny zasuňte klackem do takového místa a jsou tam v bezpečí. Rovněž vysoký balvan (min. 2,5 m) nebo skalka s kolmými a hladkými stěnami je bezpeěná.
Dobrým úkrytem je i větev stromu rostoucího minimálně 100 m po větru od tábora a která je nejméně 6 m nad zemí (více než 3 m) a u kmene je max. silná 10 až 15 cm . Potraviny musí být vzdálené nejméně 2,5 m (1,2 m na slabé) od kmene stromu, tam kde už medvěda větev neunese. Nahradit to lze i natažením lana či drátu mezi dva vysoké stromy a doporučuje se také, zásoby rozdělit na alespoň dvě různá místa při dodržení všech těchto pravidel. Medvědi umí tahat za lana, rozvázat jednoduché uzly, proto je nutné být pečlivý.
K potravinám přibalte také veškeré kosmetické a toaletní potřeby (mýdla, zubní pasty, opalovací prostředky, rtěnky a zejména voňavky). Žádné z těchto věcí nesmí být ve stanu nebo ve vaší blízkosti. Medvědy stan nebo jakékoliv zavazadlo nezastaví, dokáží si poradit i se zavřenou konzervou.
Pokud jste v terénu kde žádný tento způsob nemůžete použít pak rozmístěte vzorky potravin a toaletních potřeb na různých místech a v bezpečné vzdálenosti a po větru tak, aby je medvědi mohli prozkoumat a nic dalšího neponičili. Než odejdete seberte vše co vám zbylo, protože medvědi nadělají většinou víc nepořádku než skutečné škody.
Nejlepší je speciální protimedvědí plastová schránka na potraviny kterou lze zakoupit v obchodech a vlastnictvím které je podmiňováno v US parcích vydání povolení ke vstupu.
Veškerou potravu, i sušenou zabalte do dvou i tří plastových pytlíků, abyste zabránili pronikání pro medvědy lákavých pachů do batohu a jeho obsahu. Před výpravou vyčistěte, vyperte batoh a nenačichl-li jídlem dávejte ho na noc vždy do stanu.
Místo pro přípravu potravy zřizujte nejméně 100 m od stanu a to zásadně po větru. Nikdy nelezte do stanu v oblečení potřísněném jídlem. Oblečení v nemž jste vařili a jedli, zavěšte spolu s dalšími věcmi do speciálního pytle a uložte v úkrytu.
Vykopejte si jímku na vylévání vody použité při vaření a mytí. Pokud obsahuje zbytky jídla proceďte ji a tuhé součásti uschovejte rovněž ve zmíněném pytli.
Prevence:

V okamžiku kdy zjistíte přítomnost medvěda nebo medvědů, je třeba dobře zhodnotit situaci. Pokud o vás medvěd neví, je vhodné potichu ustoupit a vyklidit pole. Nebo dosti často o vás ví, ale dá se na útěk. Pokud o vás ví a nemá se k útěku, nebo se dokonce výhružně staví apod., dělejte velký hluk, zvoňte, trubte, pískejte, chrastěte nadobím či plechovkou s kamínky a oni se většinou stáhnou zpět.
Vybavte se světlicí, která může být na dálku působící odstrašující prostředek, dříve než dojde ke konfrontaci. Musí být nošena tak, aby byla kdykoliv v pohotovosti.
Nečekané setkání hrozí zejména když jdete proti větru nebo vstupujete do nepřehledného ohybu cesty či hustého porostu. Jděte proto velmi opatrně zastavujte se a rozhlížejte se okolo. Při sólo akci mluvte sami k sobě, tleskejte, zpívejte a buďte hluční.
Před vstupem do oblasti se doporučuje dotázat se místních lidí, na kterých místech jsou medvědi zvyklí hledat potravu a scházet se. Pasou se ve vyšších polohách na horské ostřici nebo loví ryby na březích bystřin?
Buďte pozorní v blízkosti hlučných řek a potoků, také vcházíte-li do jejich potravní oblasti, na porosty lesních plodin, planého pastiňáku nebo jiné medvědí potravy.
Všímejte si zápachu! Pokud ucítíte pach mršiny, vraťte se, protože medvědí mršiny zpravidla agresivně brání. Všímejte si ptáků živících se mršinami. Hejna strak, havranů nebo orlů vám spolehlivě ohlásí, že je někde poblíž velká mršina.
Nikdy se nepřibližujte do blízkosti medvědích doupat i zdánlivě prázdných.
Hledejte a všímejte si medvědích stop, jako jsou šlápoty, výkaly, obrácené kameny, zlomené stromky, odřene kmeny se zbytky medvědí srsti nebo rozrytá zem.
Nikdy se nepřibližujte k mláďatům i když se vám zdá, že jsou zcela opuštěná.
Při táboření se vyhýbejte stezkám, cestám které používají medvědi, břehům vodních toků a jezer, a případným zdrojům potravy pro medvědy.
Nespěte pod širákem, ale vždy ve stanu, ať je noc sebeteplejší, pouhá stěna stanu je pro ně významná překážka, nejsou-li uvnitř potraviny. Necestujte také za šera nebo v noci!
 
vložil: alger_non ¤


0 Komentáře: