19.Prosinec 2007, napsal andy516 v 00:16
Ach jo. Svet se zblaznil. Tohle bude hate clanek. Co sakra vsichni vidi na U2? Vzdyt to je naprosto o nicem. A me nevadi, ze to je pop...I kdyz nekdy se jim rika Gods of rock, LOL...Ja tohle nepisu z nejakyho nahlyho popudu nebo tak. V podstate kazda takovahle slavna skupina, at je sebevic popova se mi hned, driv, nebo pozdeji zacala libit, nehlede na to, ze je povazovana za "komercni" nebo neco.

Pritepleni Coldplay se skvelyma melodiema, RHCHP kteri maji par geinalnich songu a jsou akorat spravne na rozhrani mezi rockem a popem, Queen, skveli Oasis...Ja nepotrebuju, aby vsichni meli intoussky songy jako Pink Floyd nebo Radiohead, energii jako Nirvana nebo jsem u nich mel u nich pocit ze jsem hrozne alternativni jako u Van Der Graaf Generator nebo King Crimson.

Ale U2 ???

Posledni hodinu jsou moje usi a mozek predmetem 65x opakovaneho pokusu o to, abych na U2 nasel neco, co by z nich delalo aspon ackovou kapelu, kdyz uz ne Gods Of Rock. A nenachazim. Jedina vec, co se mi z jejich diskografie libi je nazev pisnicky Miss Sarajevo, hlavne proto ze mi to nevim proc pripomina moji oblibenou Back In The U.S.S.R od Brouku. Ne, priznavam Beatiful Day ma neco do sebe. Bono se tam nedostava do polohy hlasu, kdy zni falesne a aranzma z toho delaji dobrou radiovku, kterou mi nevadi slyset.


Ale jinak vsechno co tu uz hodinu posloucham je totalni crap. Aranzma a instrumenty jsou proste na nule. Nic zajimavyho. Bici biji, ani nahlas, ani potichu, proste aby tam byly. Baskytara tam taky asi nekde je. Hlavni kytara tam neco hraje, ale to je proste prevazne sum. Vsechno je to podklad pro Bonuv hlas, je to plocha zvuku a plocha zvuku vetsinou nerovna se chytlava melodie. Jeste tam jsou nejaky druhy vokaly, ale je to vsechno utopeny v jednom frekvencnim pasmu, celou nastrojovou sestavu U2 by clovek ovlivnil nastavenim tak 1/6 frekvencniho pasma normalniho ekvalizeru. Tohle by ani tak nevadilo, na houby znelo plno kapel v 60s a 70s, sice proto, protoze nemeli penize na studium a ne aby to nikoho nerusilo, kdyz to hraje v radiu, ale znely. Ale mely melodii. Vsechny ty nezajimavy pisnickarsky postupy co U2 predvadi tady byly uz pred 40 lety a ty kapely byly nekde ve stinu Led Zeppelin, Pink Floyd, ABBA a kdo vi ceho vseho. Proc? Protoze to nema melodii.


Ja nevim jak jsem mam popsat, kdyz neco nema melodii, ale proste nema. Vite proc byla uspesna Nirvana? Protoze kazda  pisnicka mela svuk kytarovy riff,  nejakou celkovou melodii, nebo Kurt  aspon tu melodii udelal hlasem. Proc byli uspesni Floydi? Protoze meli melodii, aranzma, osmiminutovy kytarovy sola. Proc byl uspesny Scatman John? Protoze vypadal jako debil, ale melo to melodii. Proc byla uspesna Britney? Protoze vypadala jako devka a ty pisnicky co pro ni napsali mely melodii. U2 nic z tohohle nema. Bono zpiva budto uplne nijak, stejne jako zni zbytek skupiny, nebo jeste o pul tonu vys a zni falesne. Nebo jako ve Vertigu, coz je mimochodem udajne "hit", kde mu ten hlas zkresli pocitac tak, ze se neda poznat, ze neumi zpivat. Aspon v necem jsou si s Britney podobni.


Ach jo, proc ja vam to rikam. Protoze jsem rozhorcenej. Ale nakonec sem dam dukaz. Video z Live8 z Australie, kde zpiva Bono s pravym rockovym bohem, Eddiem Vedderem z Pearl Jam pisnicku Neila Younga Keep On Rocking In The Free World. Uprimne receno tohle vystoupeni nestoji za moc, divnej zvuk a Veddie se taky extra nepredvadi, ale ten rozdil, kdyz zacne zpivat Bono po Eddiem je znat. Eddie je buh, Bono je politicky aktivista co neumi zpivat. Pokud nekdo po shlednuti tohohle videa, nebo aspon jeho prvni az treti minuty neuzna, ze Bono je dobrej zpevak asi tak jako ja, je dumbass jako on :).

Lehce jsem projel komentare pod clankem a docela se mi to potvrzuje
mustaphajamal (1 week ago)
some one shoot bono or i will.....i understand tht vedders vocasl areawesome.....but the fact tht bono is even classified as a rock singer kills me.....shooooo bono shoooo....shame on who ever attended this fornot taking a shot gun and blasting bono's face off!!

SteveCat200169 (1 month ago)
Bono is a prick, I don't like this simply because he is on it. His voice is crap compared to Eddie's.

Proste...world, please, wake up. Eddie Vedder is The rock God.

Kdo nesouhlasi, muze se vyjadrit pod clankem ;-).

A.
 
Komentáře (15):


V 16.06.2010 19:51:38, marek55555

hm tak koukam ty se asi vyznas v hudebni branzi holka ....,tvuj hudebni sluch 0 , porozumeni pisnicek 0 , vciteni se do KVALITNI hudby 0 a jeste jen tak mimochodem proc by hrali ta tvoje uzasna skupina s bonem kdyby byli dumbbasove ... xd vetsi kravu sem nevidel
jo a dystak mi napis na mail jestli chces podiskutovat marek55555@seznam.cz

V 21.10.2008 22:12:00, The Fly

Zakomplexovaný oplácanec Andy a jeho ubohé výplody zjevně choré mysli...strč hlavu do hajzlu a třikrát spláchni.

V 26.12.2007 14:15:17, McPhisto

tak tahle ubohá stránka patří tomu tlustýmu diletantovi, potřenýmu hovnem na hrudi? co to je za sráče?

V 19.12.2007 23:32:45, tele.kom

no jo.. zvláštní překlep

V 19.12.2007 21:19:43, andy516

Tele: Asi ses prepsal, chtel jsi napsat Eddie Vedder

V 19.12.2007 21:02:16, tele.kom

Nevim o čem se tu dohadujete, když Trent Reznor je stejně nejlepší

V 19.12.2007 12:44:24, andy516

Jo omlouvam se, nepsal jsi nejprodavanejsi :-).

Kazdopadne diky a tobe preju stastny Novy rok hodne lasky, spokojenosti, penez a stesti :-).

V 19.12.2007 12:31:18, Bedňák

Andy: to podpasovka vubec neni,protoze prodavanost nema nic spolecnyho s kvalitou:)Prodavanost neni vlastnost urcujici kvalitu:) U2 tu anketu vyhrali ne diky fanouskum, ale diky hudebnim producentum, casopisum, redaktorum, jinym skupinam, vydavatelstvim a dalsim profesionalum z hudebni branze.

Tak Ti preju hodne uspechu v dalsich zcestnych hate clancich nicim nepodlozenych a vytvorenych zcela subjektivne a iracionalne.

V 19.12.2007 12:21:18, andy516

Ano ano muj nazor, internet je ta skvela vec, ze zde svoje nazory muzu prezentovat a ostatni se mnou muzou souhlasit nebo se nad nimi usmivat :-).
Co se tyce uvedeni do sine slavy atd., jiste bych nasel dalsich 5 kapel, ktere tam byly uvedeny a nepovazuju je ani za dobre, ani za rock, ale to je proste muj nazor :-).
A kdyz uz ti budu chtit dat podpasovku, tak v dnesni dobe je mezi nejprodavanejsimi alby i ty R'n'B crap a spousta hudby, na ktere bysme se shodli, ze by nejprodavanejsi byt nemela a prece je. Holt ten odlisny nazor :).

Pokud se ti U2 libi a neco ti davaji, tak ti to preju, ja si budu dal poslouchat PF a Pearl Jam a psat hate clanky o U2 :)))

V 19.12.2007 12:13:14, Bedňák

Andy:no je to Tvůj názor a já se při jeho čtení jen usmívám. U2 jsou multistylový (classic, light,blues nebo pop rock...), Oasis jsou beatová kapela, to už PF jsou celkově popovější, než U2. Ta Tvoje popová škatulka vznikla jen díky popové tvorbě U2 (jak jsi sám napsal), ale opakuji, že popová tvorba U2 je otázka cca 7mi let z celkových třiceti:) Co třeba uvedení U2 do rock´n´rollové síně slávy? Nemám pocit že by se toto prestižní ocenění dávalo jasně popovým interpretům.

Tvoje čísla sice působí orientačně, ale jsou to Tvoje čísla, ničím nepodložená. Já zase beru na vědomí fakt, že v roce 2000 bylo album The Joshua Tree (1987) prohlášeno za nejlepší album vůbec a singl I still haven´t found... za nejlepší singl.

V 19.12.2007 12:02:03, andy516

Bednak: Kazdy ma na pop jina meritka, pro mne to pop je. Asi vsechno s tak plochym zvukem a nedostatkem melodie od jedne z nejprodavanejsich kapel pro mne pop je. Taky jsem cetl, ze zezacatky byli ovlivneni Joy Division a Television, coz jsou moje oblibene kapely a neco na tom i je. Ale ja pisu hlavne o jejich popovejsi tvorbe, diky ktere IMHO maji ten status, ktery maji. A jak rikam, pro mne to porad pop vice ci mene je.

A to, ze do kategorie kapel, o kterych pisu, spada i U2 samozrejme vim a plne s tim souhlasim, myslel jsem, ze chytry ctenar pochopi, co jsem tim chtel demonstrovat, zvlaste v souvuslosti se zbytkem textu a ten dovetek "az na U2, protoze..." tam psat nemusim.

A konstruktivnim vulgarismum se obcas neubranim :)

V 19.12.2007 11:54:37, Bedňák

Andy: U2 s popem pracovali třeba na albu Zooropa (1993), určitě v albu POP (1997) a tenhle styl opouštěli albem ATYCLB (2000). To jsme v období sedmi let v jejich třicetiletý historii. Je snadný řídit se mediálníma škatulkama, ale je těžší ty škatulky vnímat tak, jak to dooppravdy je. Např. Vertigo je ztěží popová záležitost.

Mám pocit, že si protiřečíš, když píšeš, že se ti "libi vsechno, co spada do zanru pop-pop-rocku a prodava to miliony alb rocne", když do týhle oblasti částečně patří i U2 a vedle toho je kritizuješ s pomocí "konstruktivních" vulgarismů.

V 19.12.2007 11:54:03, andy516

Jadro jezevcika je - jsou kapely, ktere prodavaji miliony alb rocne, kapely radiove, ale ne o nicem, v pripade U2 teda pouze obecne prijimany ze ne o nicem (mozna textove o necem, ale na povest jedne z nejlepsich kapel sveta je potreba vic nez text).

A kazda z tehle kapel jako Coldplay, Oasis, RHCHP (+- to proste spada do zanru U2) ma 20% pisnicek, ktere jsou hity na prvni poslech, 50% ktere jsou dobre a 30% nezajimavych pisnicek.

U2 ma 15% dobrych pisnicek a 85% nezajimavych. A i kdybych nesrovnaval vubec s nicim, tak si proste svuj status svoji hudbou nehudbou nezaslouzi ;-)

V 19.12.2007 11:44:31, andy516

Bedňák: Diky za konstruktivni comment. O svet hudby se zajimam dost a hodnotim opravdu na zaklade subjektivnich pocitu. Ale ty pocity moc subjektivni nejsou, protoze jak pisu nekde ve 2. odstavci, me se zatim libi vsechno, co spada do zanru pop-pop-rocku a prodava to miliony alb rocne.

A neporovnatelne porovnavam, v tech konkretnich srovnanich s napr. PF, ale srovnavajic skatulku pop, ve ktere U2 prinejmensim uz par let jsou, vychazi mi to jak pisu.

Vetsi myslenku a nazor nez Britney U2 rozhodne neupiram ;-)

V 19.12.2007 11:26:21, Bedňák

Doporučoval bych autorovi článků více se zajímat o svět hudby a nehodnotit kvality a nekvality subjektivně jen na základě vlastních pocitů:) Navrhoval bych googlovat a pídit se po znacích jednotlivých hudebních stylů,aby je byl schopet rozeznat.

Alba jako Boy, October nebo třeba HTDAAB mají k popu ušislyšně tak blízko, jako Britney ke SKAčku:)
Bono sice v posledních letech slábne na hlase, ale faktem zůstává, že U2 těží zejména ze svých textů.
Autorova úvaha je krapítek zcestná už jen proto, že porovnává neporovnatelné. U2,RHCHP či PF jsou kapely s myšlenkou a názorem pro naprosto odlišné publikum, než se zaměřuje třeba ta Britney, která nemá ani myšlenku, ani vlastní názor.