19.Září 2007,20:38
Black metal je hudební styl vycházející z death metalu, je však jinaknazvučen, a to zejména kytary. Častým námětem blackmetalových kapel jesatanismus.

Hudební rysy
Zatímco u death metalu sečasto používá podlaďení kytary o jeden až dva tóny (dominuje technikahry před melodikou), u black metalu je častější klasické ladění(dominuje melodika, snaha o minimalistické podání). Typickým rysem protento hudební žánr je zkreslený, chraplavý vokál - murmur, téžgrowling, pro snazší docílení děsivé atmosféry, evokující válečnépohanské nápěvky, jež měly původně za cíl zastrašení nepřítele. Běžněse setkáváme se složením kapely bez baskytary, pouze s jednou nebodvěmi elektrickými kytarami. Kromě klasického nástrojového obsazení(old school black metal), jsou od počátku devadesátých let častopoužívaným nástrojem klávesy, případně zvukové vzorky (samply),dotvářející temnou atmosféru.

Historie
Založení tohotohudebního stylu a jeho definování se přiznává kapele Venom, konkrétněalbu Black Metal, jímž dala tomuto hudebnímu směru název. Jako jedna zprvních blackmetalových kapel by se dali označit Bathory (prvnípolovina osmdesátých let) a jako inspirátoři celého stylu kapely CelticFrost, Hellhammer a Venom. Z českých blackmetalových kapel můžemezmínit např. Master´s Hammer, Root, (druhá polovina osmdesátých let)Törr, kteří však stále tvrdí, že hrají „jen o něco tvrdší rock´n´roll“,či již neexistující kapelu RITUAL, dále potom Enochian, Maniac Butchernebo třeba Morrior.

Rozmach tento styl zaznamenal v Norskupočátkem devadesátých let. Tam vznikly jedny z nejvýznamnějších kapel:Burzum, Darkthrone, Emperor, Mayhem, Satyricon. Na současné české scéněse pohybují kapely jako na příklad: Trollech, Wyrm, Forest, SilvaNigra, Sekhmet, Sorath, Adultery a další.
 
kategorie: Hudba
vložil: bloody_miss
Permalink ¤