19.Září 2007,20:00
Speed metal je volně definovaný podžánr heavy metalu, který se postupněobjevil v polovině 70. let 20. století. Jde o přímého předchůdce thrashmetalu[1]. Patří k nejmelodičtějším metalovým stylům; jehocharakteristickým znakem je vysoký melodický mužský zpěv.

Mnoho speed metalových skupin může zdánlivě spadat do stejné kategories thrash metalovými a power metalovými skupinami [2]. Je to hlavně díkyvlivu speed metalu na vývoj těchto žánrů. Také mnoho japonských skupinz 80. let může být popisováno jako speed metalové, hlavně díky úspěchuskupiny X Japan.

Přesný původ speed metalu je těžké určit,hlavně proto, že až do 80. let nebyl uznán jako samostatný podžánrheavy metalu. Nicméně jako první ranou skladbu se speed metalovýmiznaky lze považovat „Highway Star" z alba Machine Head od Deep Purple zroku 1972. Bylo tu sice více snah o podobný styl, včetně skladby„Paranoid" ze stejnojmenného alba od Black Sabbath z roku 1970 a takédalší skladby od Deep Purple, jako např. „Speed King" z alba In Rock zroku 1970 a „Fireball" ze stejnojmenného alba z roku 1971, nicméně tobyla skladba „Highway Star", která do heavy metalu uvedla na tu dobuextrémě rychlé riffy a složená kytarová a klávesová sóla vypůjčená zprogresivního rocku 70. let, ale silně ovlivněna klasickou hudbou.

Skupina Judas Priest sice až do roku 1990 nevydala žádné plně speedmetalové album (Painkiller), ale plno jejich skladeb z jejichdřívějších alb obsahuje prvky speed metalu, např. skladba „Exciter" zalba Stained Class z roku 1978.

Také skupina Motörhead dosvého stylu dodala „primitivní" speed metalové elementy, zatímco senovější kapely začaly objevovat na scéně. I typicky NWOBHM skupina IronMaiden vytvořila několik speed metalových skladeb jako „Aces High" a„Invaders".

Německá heavy metalová skupina Accept do svého„zvuku" také dodala několik speed metalových znaků, jako ve skladbě„Fast As A Shark" z alba Restless and Wild z roku 1982. Accept vůbecovlivnili mnoho německých heavy metalových skupin, jako např. RunningWild, Grave Digger, Helloween, Rage apod.

Helloween bylazřejmě první speed metalová skupina jako taková. Po odchodu zpěváka akytaristy Kaie Hansena vznikla další formace Gamma Ray. Samostatnoukapitolou je kapela Blind Guardian, jejíž první album vyšlo v roce1988. Zpočátku totiž hrála speed metal ne nepodobný stylu Helloween,ale postupně si vytvářela svůj vlastní styl, pro který je škatulkaspeed/power metal příliš těsná.

Ve Spojených státech jsou zazakladatele power metalu považovány skupiny Savatage, Queensryche aManowar. V devadesátých letech začala hrát speed/power metal německáskupina Grave Digger, která do té doby hrála britský heavy metal.

V posledních letech je velmi silná i finská speedmetalová scéna,jejímiž zástupci jsou Stratovarius či Sonata Arctica i spíšeatmosféričtí Nightwish.

Z českých skupin speed a power metalhrají např.: Nemesis z Brna nebo Power 5 z Brumova. S příměsí gothichraje ostravská Salamandra.
 
kategorie: Hudba
vložil: bloody_miss
Permalink ¤