15.Srpen 2007,01:37
Malá poznámka na úvod: Sbíráte-li kořeny rostlin, je vhodné tak činit,když měsíc „couvá“, zatímco listy a květy je vhodné trhat, když měsíc„dorůstá.“ Vždy se k rostlině chovejte ohleduplně a pokud právěnepotřebujete celou, vemte si jen minimální potřebnou část. Stejněslušně se chovejte i k okolní přírodě. Uvědomte si, že vaše chování(byť je míněno dobře) je pro postiženou bylinu utrpením.

Seznam rostlin:

africká fialka (Saintpaulia ionatha)
Ve svém okolí tyto květiny navozují spirituální atmosféru. Dokud rostou, mají ochranné účinky.

aloe (Aloe vera)
Hlavní užití je při rituálech věštění a duchovního vývoje. Aloe jetradičně spojována se ženstvím. Usušené listy se dávají do kadidelpoužívaných pro vzývání Luny, které je žádána, aby pomohla porozumětproblémům a proniknout do podstaty věcí. Naopak z čerstvých listůvymačkaná šťáva se přidává do očistné koupele.

bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Bazalka je spojována se smrtí a nesmrtelností. Dodává odvahu čelitsmrti, zejména symbolické (např. při iniciaci). Při tomto způsobu užitíse podávala jako nápoj, dále se přidávala do rituální koupele předobřadem a také do kadidla. Kněží Rohatého Boha nosili snítku bazalky odsvátku Lugnasadh (srpnová noc) do svátku Alban Elued (podzimnírovnodennost).

bez černý (Sambucus nigra)
Nošeníčerného bezu odráží útočníky všeho druhu. Po zavěšení nad okna a dveřezabraňuje zlu vstoupit do domu. Nošení bezinek chrání před zlem anegativními silami. Keř černého bezu rostoucí poblíž domácnostinapomáhá jejímu klidnému chodu. Bezové dřevo je taktéž výborné navýrobu magických holí. Víno z bezových květů a bezinek pil podlevyprávění Ódin, nejvyšší severský bůh. Nikdo se neopovážil vykácet čivypálit březový kmen. V Dánsku se těšil takové vážnosti, že si honámořníci pěstovali na svých dvorcích a věnovali mu všemožnou péči.Víno z jeho květů se používá při slavnostech letního slunovratu. Štávuz čerstvých listů lze použít jako uklidňující oční kapky, rozdrcenélisty pak jako obklad na řezné rány. Bezinky lze kromě jejich léčebnýchúčinků užít i jako prostředek pro získání modři na barvení rouch.

blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus)
Eukalyptus, pod kterýmžto názvem tento strom asi známe spíše,rozptyluje uměle nahromaděnou negativní energii v domě (např. pohádce). Používají se jeho listy, které jsou nejčastěji užívány vléčebné magii. Ať už sušené v kadidle, čerstvé vařené ve vodě auvolňující vonné výpary, nebo jako pokojová rostlina. Stejně dobřepůsobí na nemocné i silice vypařující se z eukalyptového oleje.

blín černý (Hyoscyamus niger)
Blín se občas používal k věšteckým účelům, častější je však jehopoužití ke škodlivým účelům, čehož využívala zejména tzv. „černámagie“. Droga připravená z rostliny způsobuje šílenství nebo i smrt.Blín mj. tupí bolest a vymazává vzpomínky. Přidával se do čarodějnýchmastí určených k létání. Jeho odvar pili mladí adepti temných nauk, abyztratili zábrany účastnit se čarodějnických rituálů. Jako bylina smrtise pochopitelně spojuje s podsvětím a umožňuje navázat kontakt s dušemizesnulých. Celá rostlina je prudce jedovatá!

bříza bělokorá (Betula pendula)
Koště z březových větviček se používá k „vymetení“ zlých sil zesvatyně. Míza, kterou získáme naříznutím kůry, je sladká a dá se z nípřipravit víno pro svátek Alban Eiler (jarní rovnodennost). Bříza jetaké zmiňována v souvislosti s bohem Thórem. Podle tradice lze kůruloupat pouze ze stromu, který Thór poznamenal (tj. který zasáhl blesk).

citroník pravý (Citrus limon)
Ve šťávě citrónusmíchané s vodou se omývají magické předměty (amulety, talismany,šperky...), které byly získány z druhé ruky, aby se zbavily negativníchvibrací. (K tomuto účelu je také vhodná slaná voda a následné„nabíjení“ na slunci. - pozn. aut.) Citroník vyrostlý ze semen citrónu,který jste snědli, je vhodný dárek pro milovanou osobu.

čajovník čínský (Camellia sinensis)
Spalování lístků čajovníku přináší bohatství. Sušené listy jsousoučástí talismanů, které mají dopomoci k penězům. Odvar (čaj) jezákladní složkou nápojů lásky.

dračinec obrovský (Dracaena draco)
Z poraněného kmene vytéká krvavě červená míza, která se ve forměsušeného prášku prodává pod názvem „dračí krev“. Tento prášek spolu sdračincovým dřevem se přidává do kadidel k umocnění jejich síly.Zapálením těchto kadidel se zvyšuje hladina dosažitelné energie.Dračinec je považován na ochrannou bylinu a užívá se při vysvěcenírituálních pomůcek (zejména meče). Podotýkám, že se bavíme o stromu,který roste v tropických krajích, nikoliv o domácích rostlinách(dračinec deremenský a lemovaný), tak je prosím netýrejte nařezáváním.

jabloň domácí (Malus domestica)
Jablko je symbolem nesmrtelnosti. Dále je také známým symbolem lásky,proto je součástí všech substancí, které ji podporují. Polití kořenůjablečnou šťávou je obětí za usmíření stromů při obřadech. Dřevojabloní je součástí ingrediencí pro dlouhověkost a nesmrtelnost; dáleje také mimořádně vhodné pro magické hole. Šťáva jablek nahrazuje krevpři obřadech, u kterých je vyžadována. Když rozkrojíte jablko, uvidítepentagram, proto je tento plod také symbolem ochrany.

jahodník obecný (Fragaria vesca)
Pro své obecně léčivé vlastnosti se používají listy, ale předevšímplody, které obsahují vysoký obsah vitamínu C, dále minerály a stopovéprvky. Nálev z listů je velmi mírné tonikum, které zbavuje nervozity apomáhá při žaludečních a střevních potížích. Z listů lze připravit takéodvar, který lze používat na afty, infekci ústní dutiny, rány aomrzliny a jako kloktadlo při bolestech krku. O letním slunovratu sepije jahodové víno nebo čaj pro lepší kontakt s nadpřirozenýmibytostmi. Jahody jsou zasvěceny Bohyni Matce, proto se přidávají dovšech pokrmů určených k její poctě.

jasan ztepilý (Fraxinus exelsior)
Jasan je rostlinou obrannou - hůl z jeho dřeva nad dveřmi vašehopříbytku odráží škodlivé vlivy. Listy se používají v ochrannýchamuletech. Velice vhodný je jasan pro magické hole, zejména v runovémagii. Jasanové dřevo odpuzuje hady. Jasanové listy položené podpolštář prý vzbuzují věštecké sny.

jeřáb obecný (Sorbus aucuparia)
Staroanglické jméno jeřábu, „rowan“, vzniklo ze skandinávského „runa“.Je tedy jasné, že je spjat s těmito magickými symboly. Jeřábu sepřipisuje ochranná moc, především před nepřátelským čarováním a úderemblesku. Z kůry jeřábů si druidové připravovali červenou barvu na sváobřadní roucha. Nálev z jeřabin je dobrý jako antiseptické kloktadlo.Jeřabinové víno se používá při svátcích mrtvých (např. Samhain).

jírovec maďal (Aesculus hippocasteum)
Jírovec se nosí jako obrana proti revmatismu, zánětům kloubů, bolestizad a rýmě. Tři kaštany vás ochrání před lehkomyslností. Kaštanzabalený v bankovce a nošený v sáčku nosí peníze a přináší úspěch. Jeto strom přinášející zdraví, jak ostatně napovídá jeho latinský název.Neplodným ženám pomáhá počít dítě.

jmelí (Viscum)
Jmelí měli v úctě především druidové. Odsekávali je za úplňku zlatýmsrpem. Chrání před požárem i povodní; dává se do nápoje léčícíhoneplodnost. Pozor však na jedovatost jeho bobulí! Pro léčebné účely sepoužívají výhradně usušené větvičky a listy. Působí tišivě na nervovýsystém, zkoumají se jeho protirakovinné účinky. Ve velkých dávkách jevšak odvar nebezpečný stejně jako bobule.

kopr vonný (Anethum graveolens)
Čaj ze semen kopru pomáhá pročistit mysl a zvyšuje schopnostsoustředění. Kopr se přidává také do očistné koupele a do vody proočistu posvátného prostoru. Žvýkání semen zamezuje zápachu z úst (aledoporučuji žvýkačku, semena jsou poněkud nepříjemné chuti ).

kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Kopřivou naplněný sáček dokáže odrazit prokletí. Kopřiva je mimořádněsilná obranná bylina. Hodíte-li ji do ohně, odpudí veškeré zlo. Je-linošena s řebříčkem, utlumuje strach a zvyšuje sebevědomí. Je velmiúčinná v očišťujících koupelích (nejlépe je použít mladé listy). Vzahradách se pěstovala vedle růží, neboť zaháněla mouchy. Proto sedoporučuje při problémech s tímto otravným hmyzem zavěsit do místnostikytičku sušených kopřiv. Nálev z listů je jedním z nejlepších čajůproti dně a revmatismu. Je také výborný na pročištění krevního oběhu arůst vlasů. Pomáhá rovněž proti aftům a jako kloktadlo na bolesti krku.Vývar z oddenků je vlasové tonikum. Štáva z kopřiv nasáknutá v tampónupomůže zastavit krvácení z nosu.

kosatec německý (Iris germanica)
Nádherné květy kosatce zdobící oltář jsou jednoduchou a přitomužitečnou metodou, jak očistit místo od špatných vlivů. Počítejte ovšems tím, že vám vydrží jen pár dnů. Kořen je využíván jako prostředek prohledání a udržení lásky; dále také pro finanční zlepšení (je-li nošenči držen v pokladně). Jeho léčebné účinky jsou příliš silné pro domácípoužití. Kadidlo se používá pro spojení s nejvyšším já. Odvar sloužiljako černé barvivo na roucha. Pozor, kořen úplně zaschne až za pět let!

lékořice (Glycyrrhiza glabra)
Lékořice (někdyznámá pod označením „sladký kořen“) má protizánětlivé a protirevmatickévlastnosti. Snižuje žaludeční kyselost, podporuje činnosti jater, tlumíkřeče hladkého svalstva, pomáhá dýchacímu systému, sráží horečku aodbourává cholesterol. Pozor, zvyšuje krevní tlak a vyplavuje z těladraslík! Stejně účinné, jako rostlina sama, jsou i její extrakty (např.známé pendreky nebo lékořicové bonbóny). V mystice je lékořicespojována především se sexuální magií. Vhodná je např. při silnéžárlivosti.

levandule lékařská (Lavandula officinalis)
Levandule se v lékařství používá zejména pro uklidnění nervovéhosystému. Určitě i vám v dětství, když jste nechtěli spát, dávalilevandulový čaj. Brr, ten byl hnusný, co? Pokud trpíte nespavostí,můžete vypít půl hodiny před usnutím šálek čaje, nebo (což je, aspoň zhlediska chuti, lepší) vetřít si do spánků kapku levandulového oleje.Levandule je také vhodná jako doplněk při odvykání návykovým látkám.Máte-li časté problémy s bolestí hlavy nebo migrénou, zkuste sipřipravit horkou lázeň s 15-20 kapkami levandulového oleje. Stravte vevaně aspoň čtvrthodinu; potom si lehněte do zastíněného pokoje. Pokustese usnout a po probuzení bude bolest pryč. Nepleťte si levanduli srozšířeným muškátem (pelargonie), se kterým je tato léčivá rostlinačasto zaměňována. Levandule kvete modře, zatímco pelargonie má květybílé až růžové.

libeček lékařský (Levisticum officinalis)
Vložením sáčku s libečkem nebo přidáním odvaru z něj do koupele zvýšítesvou přitažlivost. Zejména je účinný před setkáním s novými lidmi.Silný odvar ze semen či listů v koupeli působí jako přírodní deodorant.Tuto lázeň lze použít také jako očistu před rituálem.

mandloň obecná (Amygdalus communis)
Listí i dřevo je používáno pro úspěch a peníze. Pojídání mandlí léčíhorečku a napomáhá moudrosti. Z dřeva mandloně se dělají magické hole.

mandragora lékařská (Mandragora officinalis)
I naprostý laik už někdy slyšel o mandragoře, která je jakýmsi„neoficiálním vyslancem“ všech magických rostlin. Nejcennější částí jejejí dužnatý kořen, připomínající člověka. Bobule této byliny se vdávnověku přidávaly do opojných nápojů pro zostření chuti. Mandragorovévíno se používalo jako primitivní anestetikum při amputacích. Olej zmandragory se pak vtíral do spánků, aby přivodil ospalost a zahnalhorečku. Roztlučený kořen smíšený s medem a mlékem se dal použít jakomazání na vředy. Kouř z mandragorového kadidla vyvolává vize. Kroměvzácné mandragory lékařské existují ještě tři další známé druhy.

meduňka lékařská (Melissa officinalis)
Všeobecně blahodárná povzbuzující rostlina. Nálev z listů se přidává dokoupele. Čaj snižuje teplotu, uvolňuje napětí, poskytuje úlevu přibolestech hlavy. Uklidňuje při stresu a depresi, včetně poruch trávenízpůsobených těmito psychickými stavy. Studentům se doporučuje probystřejší chápání a lepší paměť.

netřesk střešní (Sempervivum tectorum)
Sbírají se nejsilnější listy, ze kterých se vymačkává šťáva. Ta se dázmrazit pro pozdější použití. Jedná se o velmi bezpečnou tekutinu,která je vhodná na popáleniny, otoky, řezné rány, prostě na poškozenoupokožku. Má totiž podobné účinky jako aloe. Bolesti hlavy, způsobenénedostatkem spánku, se dají odstranit potíráním spánků. V magii jepovažována za jednu z nejsilnějších obranných rostlin.

ořešák královský (Juglans regia)
Ořešák pomáhá těm, kdo již znají svou pravou životní dráhu, ale stálese nemohou odhodlat učinit rozhodující krok. Slouží také kandidátůminiciace, kteří se nemohou rozhodnout, zda budou pokračovat vnastoupené cestě. Pomáhá spojit se se svým vnitřním já a s bohy. Zezelených slupek se připravuje žluté barvivo.

pampeliška lékařská (Taraxacum officinalis)
Velmi silné diuretikum. Podporuje tvorbu a vylučování moči, aniž byvšak z těla vyplavovala draslík. Čaj z listů podporuje věšteckéschopnosti. Je to rostlina Slunce a života. Mladé jarní lístky jsouvýborné do salátu, který vašemu tělu doplní vitamíny.

pivoňka korálová (Paeonia mascala)
Sušené roztlučené kořeny se používají k přípravě nálevu. Ten je vhodnýna nervové potíže a městnání krve v játrech. Korunní lístky serozhazují po obvodu magického kruhu a sušené květní lístky se přidávajído ochranných kadidel. Z pivoňky lze také připravit kadidlo pro poctubohů medicíny a lékařských sil.

prvosenka jarní (Primula veris)
Používá se u příležitosti svátku Beltane a je spojována se vzrůstajícípohlavní aktivitou. Vlastně můžeme říct, že souvisí s celkovouvitalitou a plodností. Květy se přidávaly do salátů a zdobily se jimikoláče, vařené listy se zase pojídaly jako zelenina. V severské tradicije prvosenka zasvěcena Freyi a užívá se při obřadech k její poctě.

růže (Rosa spp.)
Růže byla, je a bude především symbolem lásky. Okvětní plátky se naBeltane přidávají do poháru, do kterého se ponořuje posvátná dýka.Můžete je také kandovat v cukru a pojídat nebo z nich vyrobit víno.Tato rostlina je také znamením diskrétnosti a mlčenlivosti. Je-li přishromáždění zavěšena u stropu, nikdo tento závazek nemůže porušit.

santal bílý (Santalum album)
Prášek ze santalového dřeva se spaluje při ochranných kouzlech; jednáse o velice používanou součást kadidel a vonných směsí. Náhrdelník zesantálových korálků působí jako ochrana a zvyšuje duševní vnímání.Santalové kadidlo navozuje poklidnou meditativní atmosféru a zvláštěvhodné je pro hledání správné orientace, věštění, prorokování ahypnózu. Uklidňuje mysl a dovoluje vnitřnímu já se projevit.

skořicovník cejlonský (Cinnamomum zeylanicum)
Skořice (sušená kůra z mladých výhonků rostliny) se přidává do kadidelpro zvýšení magických vibrací a k vytvoření pokojné energie. Je protovhodná pro používání při rituálech hojení a věštění. Pro tyto účely jetaké užitečné pít skořicový čaj k vyladění a pročištění mysli. Vsexuální magii se natírá pokožka těla zředěným skořicovým olejem propovzbuzení mužské potence.

šeřík obecný (Syringa vulgaris)
Šeřík odhání zlo. Jeho vysazením před dům chráníte své obydlí. Květyšeříku je možné vyzdobit dům, ve kterém straší, a tak vypudit nezvanéduchy.

tis červený (Taxus baccata)
Tisové dřevoje neuvěřitelně kvalitní a proto se (zejména na Severu) využívalo kdělání luků. Tis má ovšem i nádherné jehličí a je tak velmi oblíbenýpro vysazování u hradů a dalších staveb. Sídlo severských bohů, Ásgard,např. obklopovalo houští tisů. Rostlina (až na dužinu plodů) je prudcejedovatá, tudíž rychle získala pověst „stromu smrti“. Kousek tisovéhodřeva, nošený na nahém těle, chrání před uřknutím. Tis roste velicepomalu (snad jen pár milimetrů za rok), proto bychom se k němu mělichovat s úctou, kterou si zaslouží. Nejstarší známý tis je starý vícenež 2000 let! Tisové piliny se mohou přidávat do kadidla.

třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)
Z květů a listů se vyrábí červený olej vhodný na pohmožděniny, křečovéžíly, rány, vředy a sluncem popálenou kůži (pozor, olej je fototropní -vlivem slunečních paprsků dráždí pokožku). V magii se používá jakoočistná rostlina, ať už jako kadidlo nebo jako přísada do vody proomytí oltáře a rituálních pomůcek. Odpuzuje negativní energii aposkytuje žluté barvivo vhodné pro oslavy letního slunovratu.

Příprava rostlinných léků

Vnitřní použití

Nálev (bylinný čaj): Používá se jedna kávová lžička listů, květů,rozdrcených plodů či nastrouhané kůry na šálek, což odpovídá zhruba 30g na půl litru vařící vody. Doba vyluhování závisí na požadované sílenálevu, obvykle je to pět až patnáct minut.

Studený nálev:Nasypeme třicet gramů bylinek do nekovové nádoby a přelijeme půl litremstudené vody. Zakryjeme víčkem, utěsníme a necháme 5 - 6 hodinvylouhovat.

Odvar: Použijeme 30 g sušených (rozdrcených)rostlin nebo 60 g čerstvých. Přidáme 0.5 l studené vody. Směs uvedemedo varu a na mírném plameni vaříme deset až patnáct minut. Nechámevychladnout a scedíme. Pozor, nepoužívat kovové (a především hliníkové)nádoby.

Tinktura (extrakt): Do čisté suché sklenice vložíme120 g sušených nebo 240 g čerstvých bylin. Přidáme půl litru vodky nebočistého potravinářského lihu. Pevně uzavřeme a skladujeme dva týdny vtemnu a teple. Denně protřepáváme. Poté scedíme a uschováváme v tmavýchlahvích.

Sirup: Na každých 0.5 l nálevu přidáme půlkilogramu cukru. Zahříváme na slabém ohni (nevaříme!), dokud se všechennerozpustí. Sirupy jsou vhodné především pro děti a musí se uchovávat vledničce.

Vnější použití

Koupel: Přidávámepůl litru nálevu na plnou vanu teplé vody. Můžeme přidat i hrstkuchyňské nebo mořské soli. Nepoužíváme parfémovanou koupelovvou sůl,rušila by účinek bylin.

Hojivá mast: Rozpustíme 250 gvazelíny nebo jiného obdobného tuku na mírném ohni a povaříme v němpatnáct minut dvě polévkové lžíce bylinek.

Obklad:Připravíme čistou bavlněnou látku a namočíme ji do horkého nálevu čiodvaru. Přikládáme na postižené místo tak teplou, jak jen to pacientsnese. Po vychladnutí vyměníme.

Placka (náčinek): Čerstvé rozdrcené byliny přiložíme přímo na kůži a přikryjeme čistým plátnem.

Studený olejový výluh: Nařežeme rostliny a přelijeme je ve skleněnénádobě rostlinným olejem (např. olivovým, slunečnicovým či mandlovým).Necháme na teplém místě dva až tři týdny a denně obsah mícháme (čiprotřepáváme). Pak přecedíme do čisté sklenice.

Vína z rostlin

Jahodové víno: Potřebujeme 2.5 kgjahod, 1.25 kg cukru, štávu a ostrouhanou kůru z jednoho citrónu,kvasinky, živnou sůl a šálek silného černého čaje. Jahody rozmačkáme scukrem, přidáme štávu a kůru z citrónu, přilijeme čaj a vše umístíme dovětší nádoby. Zalijeme třemi litry vařící vody, necháme zchladnout apřidáme kvasinky s živnou solí. Zakryjeme a necháme týden stát. Denněnádobu promícháme. Poté scedíme do demižonu, doplníme po hrdlo studenouvodou a zajistíme vzduchovým uzávěrem. Po skončení fermentace stočímedo tmavých nádob.

Jeřabinové víno: Potřebujeme 1 kg jeřabin,dva pomeranče, 1.5 kg cukru, dvě lžičky kvasinek a 2.2 l vařící vody.Smícháme jeřabiny a vařící vodu. Necháme tři dny stát a denněpromícháváváme. Pak nalijeme do hrnce 1.2 l vody a přivedeme k varu.Nasypeme cukr a vyrobíme sirup. Ten přidáme do fermentační nádoby spoluse šťávou a kůrou pomerančů. Dobře promícháme a scedíme do demižonu.Doplníme studenou převařenou vodou a přidáme kvasinky. Po skončenífermentace stočíme víno do čistého demižonu, necháme ho vyčeřit astáčíme do lahví.

Kopřivové víno: Potřebujeme 2.25 l natě slisty, jeden citrón, zázvorový oddenek, 1.5 kg cukru, jeden šálek čaje,kvasinky a živnou sůl. Nať omyjeme a odstraníme stonky. Vložíme dohrnce a přidáme zázvor, kůru a šťávu z citrónu. Přivedeme k varu apozvolna vaříme asi půl hodiny. Scedíme do demižonu. V trošce horkévody rozpustíme cukr, přidáme studený čaj a přilijeme do demižonu.Doplníme studenou vodou. Jakmile je tekutina vlažná, přidáme kvasinky aživnou sůl. Promícháme a necháme týden stát na teplém místě. Potékapalinu slijeme do čistého demižonu, opatříme vzduchovým uzávěrem anecháme fermentovat. Po skončení fermentace stočíme do demižonu anecháme víno vyčeřit. Poté je slijeme do lahví a necháme alespoň půlroku uležet.

Pampeliškové víno: Potřebujeme 1.2 kg cukru,dva pomeranče, 2.2 l vařící a 1 l horké vody, kvasinky a 1.5 l lehcenapěchovaných pampeliškových květů. Ty natrháme za slunného dne aodstraníme z nich zbytky stvolů. Vložíme je do fermentační nádoby azalijeme vařící vodou. Necháme dva až tři dny stát a poté přecedíme dodemižonu. V horké vodě rozpustíme cukr a spolu s kvasinkami ho přidámek nálevu. Podle potřeby doplníme demižon po okraj studenou vodou.Přimícháme šťávu a kůru z pomerančů. Zajistíme vzduchovým uzávěrem anecháme fermentovat. Po skončení fermentace stočíme víno do čistéhodemižonu a necháme alespoň jeden rok stát. Poté slijeme do lahví.

Šípkové víno: Potřebujeme 1 kg šípků, 1.5 kg cukru, kvasinky a 3 lvařící vody. Šípky opláchneme a rozdrtíme válečkem na nudle. Ve vařícívodě rozpustíme cukr a vlijeme do fermentační nádoby. Přidáme šípky adobře promícháme. Jakmile je směs vlažná, přidáme kvasinky. Zakryjeme anecháme týden stát. Denně promícháváme. Poté scedíme do demižonuopatřeného vzduchovým uzávěrem a necháme fermentovat. Po skončenífermentace scedíme do čistého demižonu a necháme stát tři měsíce. Kdyžje víno čisté, stáčíme ho do lahví.

Pohár zamilovaných:Potřebujeme 1 l červeného vína, šťávu z citrónu, šťávu z pomeranče, 3svitky skořice, 6 hřebíčků a cukr pro ochucení. Do velkého hrncenalijeme víno, šťávu z citrusových plodů a koření. Pomalu uvedeme dovaru a zvolna vaříme na mírném ohni pět až deset minut. Odstavíme,přidáme cukr a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Scedíme a podávámehorké.

Upozornění: Citrusové plody se v současnostiošetřují chemicky, proto před použitím jejich kůry je potřeba povrchdůkladně umýt, nejlépe pomocí drátěnky a teplé vody.
 
kategorie: Vyznania, mágia, spolky...
vložil: bloody_miss
Permalink ¤