Archiv
Přátelé

Návštěvy
04.Duben 2008
 Polorozpadlý statek vJavorníkuPolorozpadlý statek vJavorníku

Javorník (Krnovsko) - V polorozpadlém statku na okraji města senašly zdechliny hříběte a kobyly. Další dva koně byli v zanedbanémstavu a s lysinami. Rodiče obou dívek, které koně objevily, oznámilicelou věc policii a městskému úřadu v Javorníku. Otřesný případ týránízvířat nyní řeší jesenická policie. Majitelkou koní je podle starostyobce Jiřího Jury tamní veterinářka.

"Je to hrozné. Je to paní veterinářka a takhle se chová ke koním,"podivovala se jedna z dívek. Případ byl podle tiskové mluvčí policieJeseník Terezy Neubauerové posouzen jako přestupek na úseku veterinárnípéče. Statek už prohlédli policejní inspektoři a zaměstnanci krajskéveterinární správy. Majitelka podle nich žádný trestný čin nespáchala.Hrozí ji jen pokuta deset tisíc korun.

"Případ uhynulých zvířat se bude řešit podle veterinárního zákona. Schovatelem bude zahájeno správní řízení," uvedl ředitel krajskéveterinární správy pro olomoucký kraj Zdeněk Králík. Zvířata budoujejich majitelce pravděpodobně odebrána. "Okamžitě jsem poslal podnětna odbor životního prostředí do Jeseníka na odebrání veškerých zvířat,"dodal Petr Klapuch z městského úřadu v Javorníku.

U chovatelky se přitom nejedná o první případ. Podle Klapucha byl užpřed rokem úřadům nahlášen uhynulý kůň, který se ale při veterinárníkontrole nenašel. Chovatelka už byla navíc v minulosti pokutována zaporušení plemenářského zákona.


Kategorie: týraní zvířat | vložil: dalmatinek117 ¤