Vysoce nevšední blog o anarchomagickém putování paní Luny Černé vesmírně nesmírným životem
07.Duben 2008,20:57

Renesance

Stejně jako v jiných dobách i v renesanci působila řada módních vlivů ze zahraničí. Nejvíce se projevovaly v oblečení bohatších vrstev obyvatelstva, u šlechty a měšťanů, kteří svým oblečením prezentovali své postavení a chtěli ukázat, co si mohou dovolit. Oblečení chudých lidí a sedláků bylo mnohem prostší a módním vlivům nepodléhalo. Na poč. 16. stol. Se objevila převratná novinka, která k nám přišla z Francie, móda kalhot. Obecně se ve všech vrstvách obyvatelstva ujalo okruží nebo krajzl. Zprvu byly tyto límce jednoduché, na konci 16. stol. Už dosahovaly rozmanitých velikostí a byly bohatě zpracované. Do módy přišly také kožichy různých délek a běžně se ujalo nošení spodního prádla. Jemně vyšívané a zdobené krajkami se však nosilo pouze ve vyšších společenských vrstvách, protože bylo velmi nákladné. Mužský oděv se skládal z krátkých balonovitých kalhot, přiléhavých punčoch, kabátce a svrchního pláštíku. Kabátec byl upnutý, v prsou a ramenou vatovaný, stejně jako kalhoty. Na hlavách nosili muži různé barety a klobouky. Základem ženských šatů byl tuhý živůtek a sukně vyztužená obručemi. Šaty byly zhotoveny z drahých látek, posázeny drahokamy a perlami, zdobeny zlatými řetězy a italskými krajkami. Hlava se pokrývala bohatě zdobenými čepci. Nepokryté části vlasů byly proplétány tkanicemi s perlami nebo korálky. Doplňkem bývaly rukavice, vějíř nebo šáteček v ruce. Sváteční oblečení lidí na venkově se neměnilo podle módy, ale podle toho, k jakým účelům nebo svátkům se nosilo. Všední pracovní šaty se příliš neměnily. Pracovní oděv řemeslníků vycházel z potřeb a možností daného řemesla. Zcela nově se objevilo sváteční oblečení příslušníků jednotlivých cechů.

Baroko

Šlechtický oděv byl velmi nákladný. Dámy oblékaly přes řadu spodniček sukni vypodloženou na bocích. Spodní a svrchní sukně byly odlišné barvy a svrchní byla často vpředu rozevřena. K sukním se nosily krátké živůtky s rukávy doplněné o naškrobené límce. Aby dosáhly štíhlého pasu, nechávaly se stahovat korzetem. V chladnějších dnech nosily ženy pelerínu nebo hodně široký dlouhý kabát. Barvy oděvů se střídaly podle módy. Muži oblékali úzké kalhoty ke kolenům a vysoké punčochy. Přes volnou košili z jemné látky měli oblečenou dlouhou vestu, vpředu bohatě vyšívanou a na ní kabát ke kolenům s mnoha knoflíky. U krku a zápěstí vykukovala krajka košile. Módní byly dlouhé vlasy-zatímco ženy měly většinou vlastní vlasy, muži si vypomáhali alonžovými parukami. Vdané šlechtičny nenosily čepce, ale závoje podložené vysokou čelenkou (fontánou), dívky nosily fontánu bez závoje. Mužské boty byly kožené s dlouhým jazykem a přezkou. Ženské bývaly látkové s vyšívanými vzory. Měšťanský oděv střihem připomínal šlechtický. Základními barvami ale byly šedá, bílá a černá, které vyjadřovaly solidnost. Spodní oděv byl i nadále zhotoven z hrubého plátna. Ženy nosily přes šaty nezbytnou zástěru, muži měli hodně oděvních součástí z kůže. Venkovské ženy nosily sukně pod kolena, krátké živůtky a zástěry. Sváteční oděv byl často vyšívaný, bohaté selky nosily i krajky. V chladných dnech si vesničanky přehazovaly přes ramena silný šátek, ne všechny měly kožich. Vesničané si dražší části oděvu pořizovali při příležitosti svatby a nosili je pak celý život. Obouvali kožené vysoké boty, střevíce neb dřeváky a na práci chodili bosi.

Rokoko

V rokokové módě byla pro ženský oděv typická krinolína, která podpírala širokou sukni. Tvar sukně byl nejdříve kulatý a později se zplošťoval do elipsy. Dále se nosila kosticemi vyztužená šněrovačka stahující hrudník a pas. Velmi oblíbené byly pastelové látky a květinové dekory. Původně malé bíle pudrované účesy se změnily v ohromné kolosy, které ženy sotva unesly. Náročné účesy doplňovala i silná vrstva líčidel , doplněná o ,,mušky“ z tmavého materiálu, nalepované na nejrůznější části těla. Kabátce pánů byly dlouhé ke kolenům, zdobené zlatou výšivkou. Vesty se zkrátily k bokům. Úzké kalhoty sahaly ke kolenům, byly ve výrazných barvách a doplňovaly je pestré punčochy. Účesy pánů byly rovněž pudrované a dlouhé vlasy se stahovaly hedvábnou stužkou do copů. Pánské líčení bylo méně nápadné než dámské.

Klasicismus

Na přelomu století je již ženský oděv zcela inspirován antikou. Jednoduché rovné lehké šaty s vysoko umístěným pasem bývaly z poddajného materiálu. Zmizela i šněrovačka. Oblíbené byly dlouhé látkové šály, omotané kolem ramen. Líčení bylo méně nápadné. Vliv antiky se odrazil i v jednoduchých účesech svázaných pouze stužkami. Vlasy měly přirozenou barvu. Pánský oděv si udržel základní podobu pozměňovanou pouze střihem a materiálem po celé 19. století.

Empír

Mužské oblečení se rozvíjelo podle anglického vzoru (frak, dlouhé úzké kalhoty, krátká vesta), v ženském odívání zesílil důraz na klasické antické předlohy. Oděv bohatých žen se zminimalizoval a zprůhledněl, oblibu mušelínu brzy překonal takřka úplně průhledný tyl.

Biedermaier

Dámský oděv začíná nabývat u krku a na lemech na zdobnosti a náročnosti. Objevují se stále častěji nejrůznější vycpávky, nadýchané rukávy, velké klobouky, krajky a volány. Velmi módní byly šály s třásněmi a začaly se nosit blůzy. Oblíbeným vzorem se stala kostka. Novou částí oděvu byly spodní kalhoty z jemného plátna. Ke konci 20. let byl stále více zdůrazňován pas a znovu přišel ke slovu korzet. Užší pas měl zvýrazňovat stále se rozšiřující objem sukně a ramen. Masivně působící šat byl charakteristický pro celá 30. léta a proti křehké dámě aristokratického světa doby empíru vyhovoval lépe životnímu stylu i vkusu měšťanek doby biedermaieru. Šířku šatů opticky zvětšovalo i používání bohatě nařasených či skládaných kostkovaných a pruhovaných látek. Oblíbené byly těžké látky, např. samet. Pod sukněmi nosily dámy až šest spodniček. Rukávy byly již tak široké, že musely být vyztuženy kosticemi. Do módy se vrátily i složité účesy a bohatě zdobené klobouky. Do chladného počasí oblékaly dámy přes šaty široké pláštěnky. Podobně jako u dámských šatů se i u pánských obleků objevily vycpávky v ramenou. Elegantní muž oblékal ke kalhotám (pantalonům) košili s tuhým límcem (vatermord) překrytým vázankou, přes košili měl krátkou barevnou vestu a tmavý frak. Nezbytný byl cylindr a hůlka.

Romantická móda

Ke konci třicátých let vystřídala módu biedermaieru móda romantická, vyznačující se zúžením ramen, živůtku i rukávů. Křehká dáma tentokrát již měšťanského původu byla opět v módě. Velmi oblíbené byly šaty z lehkých drobně květovaných látek. Na nabírané sukni přibývalo během 40. let volánů. Nezbytným doplňkem se opět stal šál. Ve 40. letech pánové nosili frak z tmavých látek ve štíhlejším provedení a k němu zpravidla pestře květované i pruhované vesty a světlé kalhoty (u mladších i kostkované).

Vlastenecká móda

V módě se odrazilo i vlastenecké cítění roku 1848. Módní byly šaty v národních barvách (červená a bílá, doplňované někdy konstituční modrou). Spolek Lípa slovanská vydal v září 1848 provolání k ,,uspořádání národního kroje slovanského“ a požádal Josefa Mánese, aby využil svých národopisných studií a navrhl ženský slovanský úbor. Mánes se pustil do práce a v prosinci nabídl dámskou kolekci. Využil kožešinového lemování, lidového ornamentu, venkovských plachetek, markytek a dalších motivů, které pochytil studiem krojů ve Slezsku a v okolí Krakova. V mužské módě se tvůrci obraceli hluboko do minulosti-navrhovali jako základ odívání středověkou kytli, jiní přišli s nápadem polských řasených kalhot. Mladíkům se doporučovalo nosit tovačovské úzké nohavice a kožené kabátce v hanáckém stylu. To vše bylo třeba dopentlit heraldickými lvíčky, slavnostními šňůrami a hrdě čnějícími brky. Tehdejší úzus přikazoval nosit vlasy na ramena, tradiční vzhled malebně dokresloval ,,staročeský knír“. Za vhodný módní doplněk do města byla považována valaška. ,,Slovanská“ móda se nakonec neujala.

 
vložil: lune.noire
Permalink ¤


2 Komentáře:


  • 05.09.2009 13:25:45, Vašek

    Národní oděv se ujal. Nosil se ještě v 60. letech 19. stol. Jsou to útržkovitě poskládaný hámoty. Nepoužitelné.

  • 14.04.2009 18:55:02, Karolína

    Ahoj, hrozně si mi pomohla s referátem!!! Díky :-)