Dnes sem si otevřel svůj oblíbený víkendový magazín nesoucí poetický název Víkend. Hned sem si sice přečetl své oblíbené sloupky, ale pak mě zaujal rozhovor s ředitelem Budějovického Budvaru Jiřím Bočkem. Kde vynikajícím způsobem hodnotí chuť piva. Pro představu uvádím kousek rozhovoru. ...Navíc naše hořkost je jemná a dráždivá, vybízející k další pitelnosti... Co znamená pitelnost? To je termín pro pivo, kterého se napijete a máte chuť si dát další. Doušek prostě vybízí k dalšímu půllitru. Mimochodem pro naše pivo je to typická vlastnost. Lze to chemicky vysvětlit? Pitelnější pivo má víc polyfenolů. Ty způsobí srážení aminokyselin, které máme ve slinách. Tím se vzbuzuje dojem, že máme v ústech sucho a tím i další žízeň. To pro česká piva platí obecně. budvar má však navíc od nepaměti štěstí, že i když představuje vysoce prokvašené pivo, přesto zanechává dojem sladové a plné chuti s jemným chmelovým aroma. No paráda a já proč toho piva tady vychlastáme tolik a oni polyfenoly.
|