Co sebevraždy???

17.Listopad 2008

Co sebevraždy ? Narodíme se a po nějakém čase získáme povědomí o našem jméně, rodičích, o svém těle, o okolí a co pro nás znamená. Ale nikdy nevíme jak jsme se tu ocitli, nepoužili jsme vědomě naší vůli, jsme tu  nám z neznámého důvodu. I když ten důvod můžeme celý svůj život hledat. Je to jako dar. Někdo nám dá dar, bez toho aniž bychom ho žádali, bez toho aniž bychom věděli proč, bez toho aniž bychom měli možnost se rozhodnout zda ho přijmeme či ne. Tak je to s životem. Tady a teď, nevíme kde se tu vzal , prostě je. Tak si říkám, pokud nás dar, pokud je to dar, netěší, nemáme plné právo, teď když se rozhodnout můžeme, ho odmítnout ? Existuje celá ohromná struktura pojistek abychom se života dobrovolně předčasně nezbavovali. Důvody jsou rozmanité. Bůh se bude zlobit protože On nám dal život a my nemáme právo si ho vzít. Kdo to říká ? Ten kdo Boha potkal, ten kdo Ho zná, ten kdo byl oprávněn jednat jeho jménem ? Myslím že těžko. Sebevražda, už jenom to slovo je tak zmanipulované, vražda sebe sama. Co je to za nesmysl: Odchod z tohoto světa, spíše sebeosvobození než cokoliv jiného, je velmi úzce propojeno s tím jediným a někdy i posledním co je ještě dostupné, s možností mít poslední slovo, poslední ortel nad sebou samým, konečné a zejména vlastní, intimní rozhodnutí. Proto je právě sebevražda, mlčení, tak nenáviděno těmi kdo touží po ovládání nebo mají moc. Proto ty směšné přísahy na Bibli, zdvíhání dvou prstů, detektory lži, vlastní podpisy. Prostě osobní sebevědomí a nalezená moc jej používat je, byla a bude nejsilnější nástroj který osobně máme k dispozici. A celý život jsme manipulováni a programováni ho neumět používat. Používat ho jen k prospěchu obohacení někoho druhého, ve jménu vyšších principů stáda. Život je, byl a bude džungle kde slabší, stačí i méně motivovaní, mají v dané hierarchii smůlu. Přitom právě instrument posledního slova, posledního činu jsou to nejmocnější co v naší dimenzi je. Já sebevraždy neodsuzuji, tedy přiznám se že nad nimi ani nepřemýšlím protože nejsou mojí věcí, co já mám do tohoto rozhodnutí mluvit ? Chceme-li vrátit něco co nám působí bolest, co nás nenaplňuje, v čem nevidíme již další smysl, co je na tom špatného a hlavně, kdo to vůbec může soudit, kdo může rozhodovat ?  

Lidstvo je tak jako tak posedlé rituálem sebevraždy. Co jiného jsou války, povstání kterých se lidé účastní ve jménu demagogie někoho kdo nedokáže ovládat svůj vztek a povýšenost ? Tak jako tak, veškeré ideologie nesou pečeť jen jednoho mozku byť byli později rozvinuty a upraveny. Ale na začátku byla myšlenka která probudila další myšlenku a nakonec vznikla masivní a sebe nabalující se myšlenková forma, ideologie. Motýl mávl křídly a půlka světa byla zničena. Bojujeme za ideály proti jiným ideálům, máme pravdivé motivace proti pravdivým motivacím druhé strany a na každé straně tak jako tak stojí Bůh od hlavy až k patě zbrocený neustále prolévanou krví. Svět bez Boha, bez ideologie by nikdy nemohl být tak krvelačný jako je ten svět který proti sobě staví nepochopení, kulturní rozdíly a zvyklosti. Nic nebylo tak často bráno jako rukojmí k vlastním mocenským cílům než právě Bůh. Ten který se neuráčil ani jednou zavítat na tuto planetu. Uvěřím-li ideálům a vezmu-li zbraň do ruky proti komu ji nakonec  budu používat ? Proti ideologii nebo proti člověku kterého vůbec neznám a se kterým jsme si nic neudělali. Který má rodinu a své drahé stejně jako já, který nikdy nikoho nezabil a za „normálních“ okolností by ho to ani nenapadlo. To že můžeme odmítnout ideologii, symboly, příslušnost ke skupině, ale i to že můžeme odmítnout své již převzaté pravdy živené psychózou davu nás osvobozuje, vyvazuje ze schopnosti páchat zbytečné zlo. Někdo se může asi v tuto chvíli zeptat ,ale co když někdo zabije tvého blízkého, co když někdo napadne tvou zem, co když se děje nespravedlnost a křivda, co když zlo je na vzestupu ? A já se ptám, dá se šílenství léčit šílenstvím ? Dá se zlo obrátit v dobro použitím zla ? Dá se rozbouřené moře utišit ještě silnějším větrem ?  Neseme v sobě všechno co se kdy v člověku projevilo. Dokážeme být klidní i šílení, dokážeme dávat i brát, jsme komplexní osobnosti a jediné vodítko, červená niť je naše volba,  to co si vybereme. My, ne okolí, ne lidé kolem nás, jen my, nikdo jiný.

Nejsme dobří ani zlí, jsme prostě obojí. Máme v sobě celou škálu barev od černé přes nekonečné odstíny šedi až k bílé. Pohybujeme se v čase někde mezi tím. Pohybujeme se někde mezi bohatstvím a chudobou, mezi důležitostí a nicotností, mezi dobrem a zlem. V jakémkoliv místě to ale stále budeme my, tedy to co o nás v dané chvíli řeknou naše myšlenky které si dokážeme zapamatovat.

To co člověka katapultuje z tohoto sevření je celistvost, kdy se odvážíme být vším čím můžeme být, kdy se odvážíme být dobrými i zlými a neschovávat sebe sama před sebou samým. Kdy upřímně a pokorně akceptujeme jakýkoliv stav ke kterému se dostaneme a objevíme svou schopnost si vybírat sami, rozhodovat se sami a využívat síly posledního činu, slova. Pokud se cítíte poražení, slabí, nechtění, zklamaní, poté v sobě máte cizí bacil, názor někoho jiného nebo názor vlastního zotročeného a zmanipulovaného mozku. To čeho na tomto světě dosáhneme je velmi nicotné a pomíjivé, bude to velmi brzy zapomenuto pokud to nebude sloužit jako nástroj k další manipulaci těch kteří příjdou po vás. Jediné, dle mého současného názoru cenné je to, že dokážeme objevit sami sebe, že dokážeme přijmout sami sebe a že dokážeme být svobodní za každé situace.

Existuje skutečný chrám věčnosti a tím je ticho. Nejenom to akustické ale zejména ticho myšlenek. Ticho nikdy nikomu neublížilo, ticho nikdy nic zlého nevyvolalo. V tichu, v tom skutečném tichu, je nesmrtelnost Ticho je svou podstatou laskavé a mírumilovné. Ticho je naší prazákladnou z které se rodí nesčetně forem. Ticho je nejcennější ale také zároveň nejtěžší učení které nám přinese mnoho užitečného. V hlubinách ticha rozpoznáte svou božskost, svou sílu a nesmrtelnost.

A lidé toužící odejít předčasně z tohoto světa touží po tichu. Proč jim to mít za zlé ?

napsal/a: osho.cz 17:37 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář

yahoocom 22.12.2014 11:02:55

Jedinou jistotou je zde už jenom smrt a v lepším případě deprese, zoufalí ekonomičtí ztroskotanci mají deprese, léčit deprese pomocí chemie je povrchní řešení, postižení nepotřebují polykat silné prášky na nemocnou hlavu, ale potřebují se zde mít psychicky trvale dobře. Z lidí se stávají pomalu a jistě jenom ekonomičtí galejníci, a když už nemohou pro zaměstnavatele díky vyčerpání ekonomicky veslovat, tak jsou okamžitě hození přes ekonomickou palubu, aby nakrmili exekuční žraloky.

Stát se mnoho zadlužuje, ale přitom si vydržuje zbytečnou armádu a zbytečné politiky, snahy o to aby stát přestal na lidech parazitovat, jsou od voličů naivní, protože ze všech států, se stali zločinecké mafiánské organizace. Tam kde někdo má ochranku, která jej chrání, tam jde i o mocného a bohatého mafiána, obyčejného člověka, nebude nikdy chránit profesionální drahá ochranka. Je třeba začít vyrábět policejní roboty GVKB s umělou inteligencí, jenom díky policejním robotům GVKB, skončí dlouhé období vlády státních mafiánských zločineckých organizací.


Brandis 26.11.2008 14:33:42

nazdarek, kdybych se do toho mohl trochu vlozit, tak Jezis rekl ze se vrati dalsi "posel" s prichodem noveho veku. Veku vodnare, ktery nastava prave v techto letech. Takze muzeme cekat dalsiho "jezise" kazdym dnem...jinak to ze byl jezis buh s tim bych souhlasil, ale rozhodne bych netvrdil ze byl jediny...


osho.cz 19.11.2008 09:59:43

Tvůj Ježíš nedokázal zachránit ani sám sebe a to chtěl zachránit celé lidstvo.Nejsem ateista ani teista,jen nerozumím,tak dětinskému názoru o křesťanství.Co byl potom Budhha,Kršna?Základem křesťanství je-Jsi hříšná už od narození.Kdyby jsi byla alespoň malinko inteligentní,měla by jsi pochybnost.Neboť,je to ta nejgeniálnější kontrola nad masou lidí.Pohybuj se kdekoli,ale jakmile zhřešíš,rychle ke zpovědi.Taky Ježíš sliboval,že se vrátí "brzy".Uplynulo 2000 let a nic.Je to dost elastické brzy.Patrně Tě maminka vodila do kostela od malička,chudinko.


Laurinka 18.11.2008 18:35:51

milý osho, tvůj článek mě velmi pobavil. V profilu píšeš, že je ti 25. Tipovala bych tě podle tvých názorů na 16,17 let. No, vzhledem k tomu, že jsi zatvrzelý ateista, ti nebudu dokazovat, že nemáš pravdu, bylo by to zbytečné. Ale na jedno bych tě snad upozornit mohla: tvrdíš, že Bůh na zemi nikdy nebyl, že ho nikdy nikdo neviděl. Když už se chceš pouštět do takové argumentace, zkus taky přemýšlet. Jistě jsi už slyšel o křesťanství (jo, to jsou ti, co upalovali čarodějnice a pořádali křížový výpravy). Základem tohoto náboženství je Ježíšovo učení. Ježíš je totiž jediný Bůh, který kdy sestoupil na zem, aby zachránil svět. Tolik tedy k tvému "článku". Měj se s Bohem.