další dělení magie

23.Červen 2008

Magie jakožto taková do sebe pojímáznačné množství nejrůznějších praktik a operací, utvářejíce tak jejípovahu a druh. Následkem tohoto pak magii můžeme tříditi a to z různýchhledisek do několika základních kategorií, kteréž se následně dále dělí.

1) pohled dle účelu: - magia alba (bílá magie)

- magia nigra (černá magie)

Toliko diskutovaná otázka dělby magiena "bílou" a "černou" není ve své podstatě odvislá od magie samé, neboťta vždy pracuje dle jedněch a týž zákonitostí, nýbrž jest problematikouosobnosti mága. Kritériem zde jest dosažený stupeň etiky a morálky(duchovní zralosti) hierofantovi. Obecně pravíme, že magie "bílá" jestvymezena altruistickými skutky dobra a magie "černá" egoistickými aegocentrickými počiny zla. Připustíme-li relativnost právě zmíněnýchpojmů "dobro" a "zlo", ježto jsou různými individualitami vnímányodlišně, neboť vystupují jakožto výslednice návyků společenských noremetiky a morálky, jest zřejmé, že tyto normy, jakož i samotné jejichchápání mohou a jsou odlišné od doby, místa i kultury a v důsledkutohoto více či méně proměnlivé. Na právě popsané nutno nahlížeti zuniverzálního pohledu jsoucna. Meditace nad tímto předmětem může adeptuotevříti i jinou dimenzi zkušenosti a chápání tohoto problému.

2) Hledisko předmětu:-magia naturalis (přírodní magie)

- magia innaturalis (magie nadpřirozená)

Toto dělení jest dělením základním,kteréž se dále větví, neboť obsahem hlediska předmětu jest celá škálanejrozmanitější magické praxe.

Magia naturalis - pracuje smagickými činiteli skrytými v přírodninách (astrální esence nebkvintesence rostlin, nerostů - zejména drahokamů a polodrahokamů,určitých živočišných substancí apod..). Vychází ze spagirické alchymie,jak původní tak více méně zprofanované, jejímž předmětem jest přípravatzv. arkán, filtrů, mumií atd..

Magia innaturalis - pracujese stávajícími, neb uměle vytvářenými astrálními útvary. (bytostmiživlů, elementály, elementáry, larvami apod..); jejím zvláštním druhemjest "nekromantie" někdy také nazývána "nigromantie" (vyvolávání "dušízemřelých lidí", v pravé podstatě se jedná o evokaci astrálního tělazemřelého, kteréžto má pouze dočasného trvání, leč vě většině případůjde pouze o různé formy astrálních larev, vytvořivších za životazemželým). Také tato magie vychází z alchymie avšak spirituální.Všeobecně jí dále dělíme na : psychurgii (magie nižší) a theurgii(magie vyšší, neb božská).

Psychurgie: toto odvětvímagie jest zaměřeno na vlastní astrální dimenzi operatérovu,uskutečňující se jakož evokace a instrumentalizace objektivizovanýchsil jeho transcendentního subjektu, kteréžto jsou zasvěcenci označoványcoby síly démonické, reprezentujíce krom jiného, nejhlubší vrstvyfylogenetické zkušenosti člověka, sahajíce až k prožitkům atavismů,jejichž kořeny vedou k podstatě dračích kultů. Rozlišujeme psychurgiikonstruktivní. Do této oblasti magického snažení spadá zhotovovánípantakulí, talismanů, amuletů, sigílií, zrcadel, voltů a pod.;psychurgii evokativní. Fenoménem této velmi lákavé kategorie jestpasivní, především pak aktivní styk s astrálními entitami různýchkvalit.

Theurgie: jest zaměřena naúčelovou komunikaci s kosmogenními silami vyššího řádu. Jedná se ovýrazně ritualizovanou formu praxe, jejímž předpokladem jest dosaženívyšší úrovně duchovního vývoje operatéra. Pojímá do sebe oblastiinvokativní (andělé, géniové apod.), evokativní (duchové živlů,sféričtí pragéniové a pod.) a kreativní (práce s egregory).

Existuje ještě celá řada druhů magie ajejich praktického použití, kteréž se navzájem doplňují a prolínají.Zmíniti se o všech jest takřka nemožné a především neúčelné. Adept nasvé cestě teoretického a praktického poznávání bude moci sám poznati ijiných, mnou neuvedených, magických systémů a modelů, jakož např.:magie zvědná, sférická, kabalistická, enochiánská atd.. Nutno ještěpoznamenati, že zde předložené jest pouze jedním z mnoha existujícíchpohledů na rozdělení magie, a jest pouhým nástinem pro hledajícího,nikoli vyčerpávající látkou.

napsal/a: sladouckaholcina 14:10 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář