Konzumace živočišných potravin zrychluje globální oteplování
Vydáno dne 23. 06. 2007 v rubrice Životní styl (286 přečtení)
Budou mít Al Gore a další aktivisté, varující před nebezpečím globálního oteplování, odvahu říci nahlas ještě více nepříjemnou pravdu?
Severoamerická vegetariánská unie (VUNA), která sdružuje mnoho nezávislých vegetariánských organizací, vyzvala aktivisty, varující před nebezpečím změny klimatu, aby přiznali, že konzumace masa je jednou z hlavních příčin globálního oteplování.
Pokud by lidé přešli na čistě rostlinnou stravu, učinili by tak nejdůležitější krok ke snížení nebezpečí globálního oteplování.
"Al Gore a ostatní aktivisté stále nemají odvahu vyslovit nejvíce nepříjemnou pravdu naší doby: živočišnou výrobou a konzumací živočišných potravin v celosvětovém měřítku přispíváme my lidé nejvíce ke zvyšování hrozby globálního oteplování," řekl Saurabh Dalal, prezident VUNA. "Lidé si musí vybrat mezi záchranou planety a dalším pochutnáváním si na kuřecích křidýlkách a hamburgerech."
Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) ve své zprávě z r. 2006 upozornila, že živočišná výroba způsobuje více emisí skleníkových plynů, než doprava na celém světě.
Richard Schwartz, poradce VUNA a prezident organizace Jewish Vegetarians of North America (Severoameričtí židovští vegetariáni) k tomu říká: "Média, veřejní činitelé a ani většina ekologů nemají odvahu říci lidem tu nepohodlnou pravdu. Konzumace živočišných potravin ohrožuje naši planetu, každým soustem jídla, stejně jako každou cestou dopravním prostředkem činíme malé rozhodnutí o vývoji klimatu. Ti, kteří ovlivňují veřejnost, by měli pomoci lidem pochopit, že jídlo, které jedí, má větší vliv na klima než automobil, kterým jezdí."
Knižní verze Nepříjemné pravdy radí...
Upravte svůj jídelníček, aby v něm bylo méně masa.
Ačkoliv ve filmu Nepříjemná pravda nebyla ani zmínka o souvislostech mezi stravou a emisemi CO2, knižní verze v kapitole "spotřebovávejte méně, šetřete víc" jednoznačně radí snížit konzumaci masa.
Podle knihy Američané konzumují téměř čtvrtinu celosvětové produkce hovězího masa a kromě zdravotních problémů zapříčiňuje taková strava i obrovské emise skleníkových plynů. Citujeme z českého vydání (str. 317):
"Na výrobu a dopravu masa je třeba mnohem víc energie z fosilních paliv než v případě stejně velkého množství proteinů z rostlinných zdrojů."
"Produkce ovoce, zeleniny a obilí je o 95% méně energeticky a materiálově náročná a vhodnou kombinací z ní lze složit kompletní a výživnou stravu."
Škoda jen, že tvůrci nenašli více odvahy k zahrnutí této nepříjemné pravdy i do Oskarem oceněného filmu...
Převzato z:
- Česká vegetariánská společnost (04.06.2007, Konzumace živočišných potravin zrychluje globální...)
- Česká vegetariánská společnost (21.06.2007, Knižní verze Nepříjemné pravdy radí...)
Severoamerická vegetariánská unie (VUNA), která sdružuje mnoho nezávislých vegetariánských organizací, vyzvala aktivisty, varující před nebezpečím změny klimatu, aby přiznali, že konzumace masa je jednou z hlavních příčin globálního oteplování.
Pokud by lidé přešli na čistě rostlinnou stravu, učinili by tak nejdůležitější krok ke snížení nebezpečí globálního oteplování.
"Al Gore a ostatní aktivisté stále nemají odvahu vyslovit nejvíce nepříjemnou pravdu naší doby: živočišnou výrobou a konzumací živočišných potravin v celosvětovém měřítku přispíváme my lidé nejvíce ke zvyšování hrozby globálního oteplování," řekl Saurabh Dalal, prezident VUNA. "Lidé si musí vybrat mezi záchranou planety a dalším pochutnáváním si na kuřecích křidýlkách a hamburgerech."
Organizace pro výživu a zemědělství při OSN (FAO) ve své zprávě z r. 2006 upozornila, že živočišná výroba způsobuje více emisí skleníkových plynů, než doprava na celém světě.
Richard Schwartz, poradce VUNA a prezident organizace Jewish Vegetarians of North America (Severoameričtí židovští vegetariáni) k tomu říká: "Média, veřejní činitelé a ani většina ekologů nemají odvahu říci lidem tu nepohodlnou pravdu. Konzumace živočišných potravin ohrožuje naši planetu, každým soustem jídla, stejně jako každou cestou dopravním prostředkem činíme malé rozhodnutí o vývoji klimatu. Ti, kteří ovlivňují veřejnost, by měli pomoci lidem pochopit, že jídlo, které jedí, má větší vliv na klima než automobil, kterým jezdí."
Knižní verze Nepříjemné pravdy radí...
Upravte svůj jídelníček, aby v něm bylo méně masa.
Ačkoliv ve filmu Nepříjemná pravda nebyla ani zmínka o souvislostech mezi stravou a emisemi CO2, knižní verze v kapitole "spotřebovávejte méně, šetřete víc" jednoznačně radí snížit konzumaci masa.
Podle knihy Američané konzumují téměř čtvrtinu celosvětové produkce hovězího masa a kromě zdravotních problémů zapříčiňuje taková strava i obrovské emise skleníkových plynů. Citujeme z českého vydání (str. 317):
"Na výrobu a dopravu masa je třeba mnohem víc energie z fosilních paliv než v případě stejně velkého množství proteinů z rostlinných zdrojů."
"Produkce ovoce, zeleniny a obilí je o 95% méně energeticky a materiálově náročná a vhodnou kombinací z ní lze složit kompletní a výživnou stravu."
Škoda jen, že tvůrci nenašli více odvahy k zahrnutí této nepříjemné pravdy i do Oskarem oceněného filmu...
Převzato z:
- Česká vegetariánská společnost (04.06.2007, Konzumace živočišných potravin zrychluje globální...)
- Česká vegetariánská společnost (21.06.2007, Knižní verze Nepříjemné pravdy radí...)
17.01.2010 12:05:59, Gobert
Normálně nás nechte být. Co ještě přijde, krávy moc prdí? Lžete si sami pod kůži. Aktivisté co pojídají ubohé rostlinky, zelenina jim vlezla na mozek???Spalování biopaliv hlavně oleje nejenom v motorech způsobuje oxid dusný, a ten je 270 krát horší skleníkový plyn než CO2..Je to všechno podvod jako prasečí chřipka...