08.Červenec 2007

Není psí život jako psí život

Být psem v Japonsku, znamená být středem zájmu. Také zde se rodí čím dál tím míň dětí, a proto není divu, že Japonci pro psy chtějí a kupují to nejlepší. K dispozici jsou nejen lázně a luxusní péče v psích kosmetických salónech, ale i masáže nebo zábaly v bahnu z Mrtvého moře. Kontrastem k tomu jsou zprávy o lesích na španělském venkově, kde v této roční době při procházce snadno narazíte na oběšeného chrta.

Majitelé tak trestají zvířata, která nesplnila jejich očekávání při závodech v honu na zajíce, píše agentura Reuters. Do závodů jsou zde každoročně vypuštěny desítky tisíc chrtů. Na konci sezóny mnoho z nich skončí se smyčkou na krku na stromě. Zvlášť nespokojení majitelé dokonce zvířata věší za zadní nohy, aby utrpení prodloužili. Říká se tomu "pianista", protože zvíře před smrtí hrabe nohama a snaží se dostat na zem.
„Když neběhají, visí. Chrti jsou určeni k závodění. Co jiného s nimi chcete dělat? Nemůžete je začít vodit na procházku," říká bývalý majitel závodních psů Ángelo z Mediny. Ví o lidech, kteří „špatné" psy zastřelili, opustili nebo ukamenovali v rybníku.
Světová společnost na ochranu zvířat (WSPA) tvrdí, že majitelé závodní chrty živí jen chlebem a cukrem, neodčervují je ani nenechávají očkovat. Chrti jsou poslušní a důvěřiví, ale podle WSPA jich polovina umírá do věku dvou let. Majitelé je považují po jedné závodní sezóně za nepotřebné. Zabíjejí je nelidským způsobem, protože nejsou ochotni zaplatit 30 eur za utracení.
Fermin Pérez zřídil v Medina del Campo ve středním Španělsku psí útulek, aby nabídl alternativu. Chrty už viděl pověšené na těch nejneuvěřitelnějších místech. V lednu přijal psa s useknutým nosem, což je metoda, která má těsně před závodem psa přinutit k rychlejšímu běhu. V okolí Pérezova útulku bylo letos nalezeno 200 pověšených chrtů. V Andalusii je to prý ještě horší.
Závodní sezóna trvá od 1. října do 31. ledna. V okolí Mediny se běhá od úsvitu do západu slunce dva dny v týdnu. Odměnou je majiteli spíš pověst než peníze nebo sázky.
Ačkoli místní zákon trestá oběšení psa pokutou 15.000 eur, nebyl nikdy využit. Oběšená zvířata jsou sice hlášena policii, ale viníci zůstávají neusvědčeni. Chrtí závody nabývají v posledních letech na popularitě, závodí prý skoro všichni místní obyvatelé.
Zdroj: ČTK

zdroj: vetweb.cz

Vložil: slunecni.andilek ¤