24.Listopad 2007
 
 
Potíže s jídlem vznikají v mozku
Článek uveřejnila MF Dnes pod zkratkou (wall) 7.1.2005.

Ženy mají větší sklon trpět problémy s jídlem - podle vědců za to může jejich mozek. Japonští odborníci zjistili, že ženský mozek odlišně reaguje na pojmy týkající se ideálního vzhledu. Zjištění vysvětluje, proč ženy častěji než muži trpí bulimií nebo anorexií. O zjištění vědců informovala na svých webových stránkách britská zpravodajský stanice BBC.

Vědci z univerzity v japonské Hirošimě otiskli svou práci v The British Journal of Psychiatry. Podle nich může objev vést k novému přístupu v léčbě těchto poruch. Mluvčí britské asociace poruch příjmu potravy uvedl: "Věděli jsme, že existují rozdíly mezi mužským a ženským myšlením, ale tohle vneslo do celého problému úplně nové světlo."

Jak anorexie, tak bulimie jsou do jisté míry psychický problém a v Británii na ně umírá více lidí než na nejznámější psychické nemoci. Zatím však nebylo úplně zřejmé, proč jimi častěji trpí právě ženy. Velkou roli hraje genetika, ale problémy s jídlem může vyvolat také stres ve škole či v práci, deprese nebo ztráta někoho blízkého. Japonci prováděli studii tak, že chtěli od respondentů, aby ohodnotili jak neutrální, tak kritická slova, týkající se lidského vzhledu. Během toho vědci měřili jejich mozkovou aktivitu prostřednictvím magnetické rezonance, aby zjistili, které části mozku se účastní myšlenkové operace. Zjistili, že zatímco u žen kritická slova aktivovala část mozku, která jinak reaguje na ohrožení, u mužů tomu bylo jinak. Kritická slova u nich aktivovala partii provádějící racionální úvahy.

Vložil: slunecni.andilek ¤