22.Listopad 2007

Jak se stravovat
při mentální anorexii a bulimii

Velikost porcí

Poznat, jak má být porce velká, abychom se najedli dostatečně a zároveň se nepřejedli je pro nemocné poruchou příjmu potravy často velký problém.

U mentální anorexie často platí staré přísloví, že strach má velké oči - porce se nemocnému na talíři zdají větší než skutečně jsou a on má pak tendenci si málo nandat, ubírat či nedojídat. U bulimie je problém s odhadem porcí podobný, ale tendence jsou spíše opačné - pokud toho sním více, je to chyba, přijdou nepříjemné pocity a může následovat bulimický záchvat.

Správné zacházení s jídlem může výrazně pomoci snížit úzkost z chyby, může zastavit klesající tělesnou hmotnost či snížit riziko přejídání.

1. Porce se odhadují a nepočítají
Mezi nemocnými poruchou příjmu potravy (a nejen mezi nimi:-)) je rozšířená snaha kontrolovat příjem energie pomocí kalorických hodnot, někteří mají kalorické tabulky v hlavě. Normální a dlouhodobě praktické je porce umět odhadnout, nikoliv spočítat či zvážit.
Počítání kalorií zvyšuje pseudokontrolu příjmu jídla, zvětšuje pocity úzkosti při jedení, rozhodně ovlivňuje nezdravým způsobem volbu potravin.

2. Jak odhadovat porce
Velikost porcí závisí na tom, zda trpíme podváhou a potřebujeme přibrat nebo přibrat nepotřebujeme. uvedené porce jsou pro dospělého člověka s běžnou pohybovou aktivitou. Denní příjem potravy rozdělíme do 5 - 6 jídel, k nim přidáme orientační časy:

 Běžná porcePorce při podváze
snídaně
7-8.30 h
2 ks namazaného pečiva, nápoj2 ks namazaného pečiva či koláče, slazený nápoj
svačina
9.30-10.30
1 ks namazaného pečiva nebo jogurt1 ks namazaného pečiva či koláče, ovoce
oběd
12-13.30 h
může být polévka či salát, teplé jídlo - běžná porce podobně jako "hotovka" v restauracipolévka či předkrm,
teplé jídlo - běžná porce podobně jako "hotovka" v restauraci + více přílohy,
dezert
svačina
15-16 h
1 ks pečiva či jogurt či koláč či ovoce či zelenina1 ks namazaného pečiva s ovocem / zeleninou či jogurt s pečivem či koláč s mlékem...
večeře
18-19 h
teplé jídlo - běžná porce podobně jako "hotovka" v restauraci
či studené jídlo: 2 ks pečiva s přílohou
teplé jídlo - běžná porce podobně jako "hotovka" v restauraci + více přílohy
či studené jídlo: 3 ks pečiva s přílohou
2. večeře
20-21 h
nemusí být, když tak ovoce či zelenina1 ks namazaného pečiva či dezert

Pro nemocné mentální anorexií či bulimií je těžké porce odhadnout, ale také vydržet nepříjemné pocity a jídlo si podle odhadu skutečně nandat a také sníst. Po vzájemné dohodě s nandaváním porcí může zpočátku pomoci někdo z rodiny či partner.

 

 

ZDROJ: www.pppinfo.cz

Vložil: slunecni.andilek ¤