18.Červen 2007,13:31

Letos byl sice už 13. ročník, ale já tam s dcerou byla teprve po třetí.. Chtěla bych říct že kdyby mi někdo pustil český folklór na CD, asi bych to po dvou skladbách s chutí vypnula :o) Na tomhle vás ale uchvátí něco docela jiného.. ono v dnešní době se totiž málokdy vidí, že by lidé něco dělali s takovým nadšením a chutí.. a když vidíte jak to ty lidi baví.. sthrne vás to..  

Festival je ale mezinárodní, takže se nebudeme bavit pouze o folklóru českém.. Každý rok je na festivalu k vidění ze zahraničních souborů něco jiného, letos to bylo Polsko, Slovensko, Maďarsko, Indonésie, Turecko, atd.. Ano, dneska už jezdíme do cizích zemí, kde vidíme nějaké tématické večery s hudbou, ale myslím že ne každý má na to, aby se podíval do Turecka a Indonésie a ne vždy se mu tam dostane pravého folklóru..

Musím říct že dcera se strašně těšila na vrhače vlajek, kteří byli minulý rok... ale jak jsem již psala, program se obměňuje.. Když jsme ale dorazili tak jak ji, tak nás úplně stejně uchvátily kostýmy tureckého a indonéského souboru, přehršle barev a zdobení, cizokrajná hudba.. a čím větší večer, tma a pokročilá hodina, tím lepší atmosféru to má.. :o)

Musím říct že ač jsme tam 5 hodin stáli a nohy nás teda bolely fest :o) byl to úžasný zážitek! Místa k sezení je po skrovnu, ale stejně jste unešení, tleskáte do rytmu a letos jsme dokonce zpívali i beskyde, beskyde :o)) Pobaví se dospělí a děti tancují a tleskají, jsou okouzleny kostýmy i tancem... můžete se tady občerstvit co se hladu i žízně týká, koupit si upomínkové předměty, keramiku.. a letos dokonce své předměty prodávala i samotná Indonésie..

Takže abych nezapoměla to podstatné, tohle není výlet na který si můžete zajet každý den v týdnu a nebo každý víkend, je to jen jednou v roce, ale stojí to za to! Festival se pravidelně koná ve Frýdku - Místku, přibližně v půlce června..

 
kategorie: TIPY NA VÝLETY
vložil: spicy76
Permalink ¤


0 Komentáře: