28.Září 2008
1 NEJ melodie Kryl
2 NEJ doprovod Plíhal, Nos
3 NEJ zpěv Kryl
4 NEJ vážné písně Kryl, Nohavica
5 NEJ vtipné písně Nohavica, Plíhal
6 NEJoriginálnější projev Nos
7 NEJoriginálnější texty Kryl
8 NEJujetější Nos, Schmitzer
9 NEJvšestranější Nohavica
10 NEJenergičtější Nos, Schmitzer
11 NEJoblíbenější (u lidí) Nohavica
12 NEJvěrohodnější Kryl

12 píničkářských nej je pokus o sestavení jakéhosi (pokud možno objektivního) žebříčku písničkářů. Proč jich je zrovna 12 ? Dvanáctka je prostě takový oblíbený muzikantský číslo :-)
Vybral jsem 3 nejznámnější jména písničkářské scény - Kryl, Nohavica, Plíhal. Tyto jména myslím něco řeknou každému, pokud si náhodou nevybavujete posledního z nich, můžete ho vidět ve filmu Rok ďábla ("Karle pojď"). K těmto třem typickým folkařům jsem přidal dva méně známé, řekněme bigbítověji laděné kousky, Pepu Nose a Jiřího Schmitzera. Jiřího jistě dobře znáte jako zdatného herce, ale je to mimochodem i velmi zdatný písničkář.
Myslím, že Jirka by mohl svou přímočarostí (skladba "Řekněte prdel" :)), ujetostí a vtipem oslovit dnešní teens. Ale nejsem si jistej, protože mám dojem, že u nich vládne momentálně na celé čáře hip hop. Nic proti, doba se vyvijí - já jsem tenkrát žral 2 Unlimited, Dr. Albana a Culture beat. To zní na dnešní dobu tak suše, syntetýzatorově...Vždycky když to slyším, neubráním se smíchu. Každopádně tam se vlastně taky "repovalo", takže rap jako takovej asi pořád frčí (již 15 let) - akorát v modernější podobě.
Ale abych neodbíhal od písničkářů, ještě se v krátkosti zmíním o (mírně kontroverzním) Nosovi. Je to přesně typ, kterýho lidi buď nesnáší nebo ho žerou. Já mám dojem takovej, že je prostě svůj a každopádně je to opravdu "Kytarovej pařan".
Co se týká výsledků, dle mě nejsou až tak překvapivý a dalo se to čekat. Na prvním místě je karel Kryl, druhému místu vévodí Jaromír Nohavica a na třetí misto se prodral Pepa Nos. Pro přehlednost:

1. Karel kryl (5 hlasů, z toho 4 samostatně)
2. Jaromír Nohavica (4 hlasy, z toho 2 samostatně)
3. Pepa Nos (4 hlasy, z toho 1 samostatně)

Toť vše - koho téma oslovilo, ať se nezdráhá k "12 písničkářským nej" vyjádřit.
Vložil: srolovanej_koberec ¤