26.Leden 2008
Honda CBR 600F
Honda CBR 600 F
Znám spoustu těch kteří, když se načne téma motorky, vyhrknou „jedině CéBéRku“. Je jedno jestli to je kluk, co má ve stodole zatím jen fichtla a nad postelí plakát Hondy nebo střelec z mnoha zkušenostmi. Zvláštní, všichni tihle lidé jsou si velmi podobní. Řekl bych maník s klidnou hlavou, nerespektující zákony, který umí ocenit kvalitní práci. Ano, i nerespektující zákony. Pořád je to stroj, na kterém se jen velmi těžce jezdí pomalu.

A ví to hodně lidí. Počínaje tatíkem z vedlejšího vchodu, který kdysi vlastnil ročník 1993, přes kámoše na strojích z roku 1996, 1999 až po nejnovější model. Léta páně 2001 přišla Honda s modernizací a vedle modelu eF (který zůstal do dnes prakticky nezměněn) se ukázala i sportovnější verze. O dva roky později přichází revoluce. Rok 2003 vráží nůžky mezi všechny příznivce. Odpověď na vzrůstající zájem po maximálním výkonu. To už je ale jiný příběh...

Na první pohled moc neoslní. Taková šedá myška. Nikde nenacházím záchytný bod, nějaký high-tech výstřelek. Barva je ale výborná, všechny plasty perfektně sedí. Za mohutnou kapotáž nemá většina lidí problém se poskládat. Řídítka nejsou tak nízko, pod sedačkou je menší kufr a má hlavní stojan. Vzadu objevuji dokonce madlo pro spolujezdce. Přístrojový panel je také strohý. Obsahuje ale neobvyklý palivoměr, který se aktivuje až při dosažení úrovně rezervy. Po-té se jednotlivé dílky rozsvítí, postupně blikají a samozřejmě mizí. Celá motorka je jako německá auta. Na prvním místě především výborná užitková hodnota. Zkrátka, kdo honí image, ať se raději poohlédne někde jinde.

Jasně, že mi to nedalo a tak trochu jsem celý ty dni srovnával s novinkou CBR 600 RR. Ta se totiž moc povedla a nemohli mě od ní odtrhnout. eFko je taky lepidlo, ale jde na to jinak.

Sedám na ni a automaticky lovím řídítka někde u kolen. No, nakonec se rozjíždím a zírám jak moc jsou oba stroje odlišné. Mohutnější kapotáž a vyšší řídítka jsou paráda na delší výlety, ale když se chceš dostat rychle z města, (o závodění ani nemluvě) tak si míň věříš. Než mít takto vysoko řídítka, tak si radši koupím naháče s polokapotou. Připadám si neohrabaně a může za to i špatná viditelnost v zrcátkách. Na eReRku jsem viděl perfektně. Naopak oceňuji výborné pohodlí. Sedlo je příjemně tuhé, po delší projížďce se neprosedí a nenutí poposedávat. Nohy nejsou tak zohýbané, záda, zápěstí ani na chvíli neprotestují. Pro spolujezdce je zde také dostatek místa. Dosáhne krásně na nádrž, při tom na vás neleží a nezatěžuje vaše zápěstí. Při nižších i středních otáčkách ale cítí vibrace ve stupačkách. To já mám v předu pogumované špalky, které jsou ještě ze starý školy. Při rozjíždění o ně občas zavadím. Ale když už se na ně trefím, tak na pořád, bez vibrací a mají i patrony.

Trochu mi to v hlavě šrotuje. Předjíždění, prudké podřazování i vyjížďka ve dvou. Je dobrá, ale to je dneska většina motorek. Co má navíc oproti ostatním? Cenu 219 000 Kč? To je pecka, ale co dál?

Není nejrychlejší ani nejhezčí, přesto jich jezdí mraky. Je to divný svět. Ovšem, jak se to vezme. Po vypnutí motoru si v garáži, jen ty a stroj. Čas stojí a pravda se pomalu dere na povrchu. Dýchá se dobře nebo si ten, který cítí ten nepříjemný tlak v žaludku? Asi jako že, mašinu mám nej a jsem in, přesto tomu něco chybí. Mě je fajn. Stroj s křídlem ve znaku snad ani jiný pocit vyvolat nemůže.

Když se zkrátka udělá něco dobře, tak to musí ocenit i ten největší rejpal. Motor nepotřebuje nutně držet přes deset tisíc, nic po tobě nechce. Vychutnávám si poctivý tah od 6-ti tisíc a v převodovce míchám většinou trojku se čtyřkou. Málokdy mě ale nechá se jen tak šmajchlovat. Snadno se nechá roztočit k třinácti tisícům, s lehkostí drží zvolenou stopu a já toho chci využít. Zadní kolo drží starý svařenec, v předu je klasická neseřiditelná vidle a já jedu svojí oblíbenou trasu!? Kde se dá letět jako pitomec tam se ani teď nic nemění. Lámu ji do první zatáčky a všechno funguje dobře. Standardní nastavení podvozku je mezi sportovní a cestovní jízdou. Musím ji ale do zatáčky o něco víc přemlouvat. Tvrději šlapu na stupačky a tlačím víc kolena do nádrže. Přeci jen nějaká ta kila na víc jsou znát a tak i brzdy raději rozjíždím o malinko dřív. Čtyřpístkové Nissiny musí být nastaveny na první polohu a pak není problém. Chytají se hned a zabírají pořád stejně po celou dobu stisku.

Pro sportovní šestky mám velkou slabost. Netvrdím, že to je výkonová hranice kterou ještě člověk umí zvládnout. Tyhle stroje mají daleko větší potenciál než si spousta z nás kdy připustí, ale hravost a ovladatelnost je na nejvyšší úrovni. CBR 600 F ale do této společnosti už nepatří. Je to motorka na cestování, která ti kdykoliv ráda ukáže srdce sportovce. Chtít se ale navzájem drtit a cítit tisíce otáček až v kalhotách, tak se s ní nemůžete ztotožnit. Podvozek, brzdy, všechno v pořádku, ovšem jak to říct… je to celý takový těžký a pomalý. Srovnání s její racingovou sestrou tedy skončilo už po prvních dvaceti kilometrech. Prohráváme na vteřiny, ale vyhráváme každou další hodinu trávenou v jejím sedle. Pokračujeme v jízdě ve dvou, krájíme kilometr za kilometrem a to s jakou suverenitou s námi proplouvá krajinou je věc, která právem pasuje CBR na nejpohodlnější sportovní šestistovku pro každý den.

Co chvilku se mi vybavuje rok 1998, kluk v jeansech s koženou bundou na nové CBR. Proč se o volnou hodinu před odpoledkou nutně soukat do kombinézy? Můžeš na ni skočit s batohem na zádech a jen tak se prolítnout po okrese. K večeru povozit holčinu se stejnou samozřejmostí jako dopoledne, aniž by jste oba lezli z motorky zmordovaný. Pro to byla stvořena a pro tohle taky umírá…

Na stránkách výrobce je pod její fotkou tato větička: Bezkonkurenčně nejúspěšnější a nejoblíbenější stroj motocyklové historie. Honda s legendou CBR 600 F letos končí… Udělejte místo, sportovní šestistovka kterou konkurence už nikdy nechytí je na konci své cesty.


Kategorie: Můj sen ( motocykl ) | vložil: stimpy07 ¤