15.Leden 2008
Životopis Mike Tysona
Celé jméno: Michael Gerard Tyson
Bydliště: předměstí Phoenixu
Výška: 180 centimetrů,
Rozpětí paží:198 centimetrů
První profesionální zápas: 6. března 1985
Přezdívky: "Zvíře" nebo "Železný Mike"
Poslední trenér: Jeff Fenech (Austrálie)


První titul mistra světa:
22. listopadu 1986 proti Trevoru Berbickovi technickým k.o. v druhém kole (titul organizace WBC)

Celková bilance:
V profesionálním ringu skončil s bilancí 50 výher, z toho 44 knokautů, a šesti porážek; během kariéry vybojoval tituly mistrů světa v těžké váze všech klíčových organizací WBC, WBA, IBF, WBO

Majetkové poměry:
Údajně má téměř 40 milionů dolarů dluhů a podle odhadů amerických médií v životě rozházel mezi 300 a 500 miliony dolarů

Rodina:
Dvakrát se oženil, dvakrát se rozvedl, z druhého manželství má dceru a syna; v 16 letech mu zemřela matka, o tři roky později trenér Cuso D'Amato, kterého miloval víc než vlastního otce, a ve 24 letech pohřbil sestru Denisu.

1978
Ve 12 letech poslán do výchovné školy za krádeže.

1979
Do své školy si jej vyhlédl slavný učitel boxu Cuso D'Amato.

1985
První profesionální zápas, v prvním kole porazil Hectora Mercedese.

1986
Získal první titul mistra světa organizace WBC, Trevora Berbicka porazil technickým k.o. v druhém kole.

1987
V dalším utkání o titul mistra světa (WBC a WBA) porazil Jamese Smithe po 12 kolech a v souboji o absolutního mistra světa porazil Tonyho Tuckera po 12 kolech. Vlastnil tak tituly všech tří organizací. Z obvinění z napadení a pokusu o znásilnění vyvázl s pokutou 105.000 dolarů.

1988
Oženil se s herečkou Robin Givensovou. Ta ho později obvinila z fyzického týrání a manželství se o rok později rozpadlo. Při pouliční bitce s jiným boxerem si zlomil pravou ruku. Třikrát zvítězil v souboji o absolutního mistra světa.

1990
V souboji o absolutního mistra světa překvapivě prohrál s Jamesem Douglasem k.o. v 10. kole.

1992
V dubnu si začal odpykávat šestiletý trest za znásilnění osmnáctileté uchazečky o titul Miss Black America Desirée Washingtonové. K činu mělo dojít v hotelovém pokoji v roce 1991. Tyson svou vinu neustále popíral a během pobytu ve vězení dvakrát požádal o prominutí zbytku trestu. Byl propuštěn za dobré chování v březnu 1995 po 1095 dnech za mřížemi.

1995
V prvním utkání po návratu z vězení porazil již v prvním kole Petera McNeeleyho.

1996
V souboji o titul mistra světa nejprve porazil Franka Bruna (WBC) a Bruce Seldona (WBA), kvůli penězům odmítl bojovat s Lennoxem Lewisem, ale prohrál s Evanderem Holyfieldem (WBA).

1997
Podruhé se oženil, jeho manželkou se stala Monika Turnerová. Svatební ceremonie se odehrála v duchu islámu, který Tyson přijal během pobytu ve vězení.

Ve skandálním zápasu o titul mistra světa (WBA) s Evanderem Holyfieldem prohrál diskvalifikací. Tyson Holyfieldovi ukousl při zápase kus ucha a byl potrestán jednoročním zákazem startu a pokutou tři miliony dolarů. Při nehodě na motocyklu koncem roku utrpěl zlomeninu žebra a následné propíchnutí plicního laloku.

1998
Tysonovi byla navrácena boxerská licence. Boxer propustil svého dlouholetého spolupracovníka Dona Kinga a zažaloval ho o 100 milionů dolarů za údajné podvody.

1999
V prvním zápasu od opětovného získání licence porazil Jihoafričana Francoise Bothu. O měsíc později nastoupil do vězení, kde strávil tři měsíce za napadení. První zápas po propuštění skončil dalším skandálem. Tyson udeřil Orlina Norrise těsně po gongu a komise ukončila utkání bez vyhlášení vítěze.

2000
Britský kontrolní úřad boxu udělil Tysonovi pokutu 187.000 dolarů za to, že rozdával údery i po přerušení zápasu.

2002
V ostře sledovaném duelu ho knokautoval Brit Lennox Lewis. Zápas byl poznamenán nevídanou bitkou Tysona a Lewise a dalších dvaceti mužů, která se odehrála počátkem roku na jevišti v divadle Hudson v New Yorku.

2003
Po 49 sekundách knokautoval krajana Clifforda Etienna. Po téměř šestiletém manželství se rozvedl s Monikou Turnerovou. Soud rozhodl, že syn i dcera Tysonových zůstanou po rozvodu v matčině péči. Tyson vyhlásil bankrot.

2004
Způsobil si zranění chrupavky v koleně v prvním kole zápasu s Dannym Williamsem, prohrál po knokautu. Absolvoval sto hodin veřejně prospěšných prací, k nimž byl odsouzen kvůli rvačce z roku 2003 s dvěma muži před hotelem v Brooklynu.

2005
Po porážce s Irem Kevinem McBridem ve Washingtonu oznámil ukončení kariéry.

Kategorie: Mike Tyson | vložil: stimpy07 ¤