01.Leden 2008

Hruboskalsko



Hruboskalsko je ýznamné pískovcové skalní město zvané též Skalák.Nachází se asi 5 km jihovýchodně od Turnova v CHKO Český ráj. Jesoučástí České křídové tabule.
Hruboskalské skalní město je tvořeno cca 400 pískovcovými věžemidosahujícími výšky až 60 m (380 m n. m.). Je rozděleno do následujícíchoblastí: Dračí skály, Zámecká rokle, Přední Skalák, Kapelník, Maják,Údolíčka, Čertova ruka. Skalní město vzniklo usazením pískovců na dnědruhohorního moře a podobně jako další skalní oblasti Jičínsképahorkatiny je tvořeno mladšími měkčími pískovci. Nejstarší lidskéosídlení je doloženo na masivu Čertova ruka z doby asi 5000 let př. n.l. Na začátku letopočtu bylo na tomtéž masivu germánské hradiště. Vestředověku vznikaly na skalních blocích opevněné hrady (Hrubá Skála,Valdštejn, Kavčiny).
Pod Mariánskou vyhlídkou je symbolický hřbitov tragicky zahynulýchhorolezců. Nad skalními bloky vyniká Vyskeř (465 m) a okolí Hrubé Skály(424 m). Po vrcholové cestě vede Zlatá stezka Českého ráje a 4 kmdlouhá naučná stezka s řadou vyhlídkových míst, která spojuje hradValdštejn a zámek Hrubou Skálu.

 
Autor: your.imp v 12:27, |

Komentáře (0):