07.Prosinec 2008

Co je vlastně pravda? Nebo TO, za čím jít, co je TO, čemu má člověk věřit. TO co tě povede a dodá ti to sílu jít, něco co tě ujistí, že konáš správně?

Je to náboženství? Politika? Ale tyhle dvě věci jsou vlastně úplně stejný, akorát jedna se odvolává na Boha a druhá na materiální výhody pro voliče. to jsme si to pěkně na tom světě zařídili co? :) Kdo je věřící, tím budou manipulovat náboženství, kdo je ateista, tím bude manipulovat politika. Pro každého něco a pak se v tom vyznejte. Pak se člověk zastaví v té hromadě pravd a řekne si, která je tedy pravdou? Nebo jsou to všechno lži určené k tomu aby mnou manipulovali a ždýmali ze mě volební hlasy, finanční příspěvky nebo si zvedali sebevědomí povyšováním se do jakýchsi vyšších stavů vnímaní a zvali se kněžími, kteří jsou hodní větší úcty než-li ostatní členové stejné skupiny. zváži-li člověk všechny tyto skutečnosti a hlavně skutečnost, že za vším je člověk, ten člověk, který touží po uznání, po moci, po penězích a po síle, pak je zavádějící tomu všemu věřit.

pak je tu ale druhá stránka té stejné věci. nejde to všechno tak lehce odsoudit. Protože pro někoho je víra v něco z toho co jsem psal výše právě ten motor, co ho žene kupředu. Je to právě TO co hledal. A i když tím možná někomu něvědomě přispívá do rozpočtu, tak tomu kdo v to věří to pomáhá projít životem.

Takže je vlastně úplně jedno čemu kdo věří a v co doufá, hlavní účel pravdy, kterou každý vidíme individuálně je ten, aby nám pomohla jít dál a přežít složitá období našeho života. Nic víc, nic míń. Samozřejmě že tímto se dá omluvit i mnoho zlého co člověk dělá, ale víte jak to je, jiná část světa jinej pohled na tu samou věc - ale to už by bylo na další článek. Máte někdo jiný názor? nebo si myslíte že má cenu bojovat za to, aby co nejvíce lidí přijalo jednu a tu samou pravdu za svou, že to bude lepší?

vložil: DeNNI85 ¤


Komentáře (2):
  • 04.01.2013 23:47:56, dezinformace

    Vše co žije, to je zde dělníkem, který po celý život zde něco dělá, aby zde mohl existovat, a aby mohla tím i příroda existovat, někdy je dělání pro dělníka utrpením, a jindy je dělání zase radostí. Některý dělník se stydí za to, co zde dělá, a jiný je zase hrdý na to, co zde dělá, takový je zde život. Prezident je dělníkem, který zde dělá to, co jeho národ potřebuje, aby on pro něj udělal, dříve jsem mnoho let dělal stavebního technika a tak rád fotografuji a filmuji, ale poznal jsem, že je lepší, když se ze mě stane dělník slova, zdánlivě je to přeci snadné, dělat ze slov věty, a z vět sestavovat články, jenže opak je pravdou! Občas potkávám lidi, které jsem nespatřil 30 let, a oni mě okamžitě poznají, trapné často je, že já ale nevím, s kým mluvím. Je ve mně boží dar dělníka slova, už od dětství, nejspíše je za tím genetika, a nějaký můj prapředek, se snaží, co může, aby ze mě byl profesionální dělník slova. Když s lidmi mluvím, tak jim moje slova uváznou na celý život v hlavě, celé tajemství je v tom, že znám význam slov, lidi používají jenom ubohé fráze a neznají význam slov, a když se někoho optám, aby mi řekl význam slova pravda, tak lidi jsou zaskočení, a nevědí co je to vlastně pravda? Pravda je otázkou vztahu k objektu nebo subjektu, to co je zde objektivní pravdou, je často v rozporu se subjektivní pravdou, mnozí ideologičtí manipulátoři, se snaží vydávat subjektivní pravdu za objektivní. Takto bych mohl dlouho hovořit o tom, co je to pravda a potom začít hovořit o tom, co je to láska, atd. Proč lidi nezajímá význam slov, které při komunikaci běžně používají? Pro lidi nemají slova hodnotu, a tak se o ně logicky ani nezajímají, kde je tvůj pravý poklad, tam je i tvůj prioritní zájem. Pro lidi je pravým pokladem lék na jejich nemoci, jejich život to je jenom radost z léku a smutek pokud lék nemají. Jenže i slovo může být pro lidi lékem, pokud je to slovo, od profesionálního dělníka slova.

  • 21.03.2012 00:27:46, Kamil

    Příteli, vidíš to výhraně politicky. Představ si někoho koho nadevše miluješ, třeba tvé vlastní děti. A oni uvěří v blud, který ti je zřejmý. Např. uvěří tomu, že vše co jim vyšlo v kartách se stane. Nebo tomu, že Židé chtějí ovládnut svět, nebo tomu, že příjmout transfuzi krve je horší než zemřít. Jistě budeš bojovat proti jejich přesvědčení. Budeš bojovat, protože je miluješ. Budeš vážit formu a způsob boje. Protože když ti uvěří - budou zachráněni, když neuvěří - nebudou. Tvůj osobní pocit, že jsi měl pravdu by byl v tomto případě bezvýznamný. Byl bys upřímně nešťastný, kdyby ti neuvěřily.
    To je myslím klíč. Zkoumej, kdy jsi spokojen se sebou samým v případě žes něco předpovídal. Dopadlo to sice špatně, ale ty jsi měl pravdu. A zkoumej ty případy, kdy to dopadlo stejně špatně a ty jsi upřímně nešťastný. Proto, že ti, kteří tě neposlechli dopadli špatně.
    Klíč je přesně v tomto - co jsi ochoten obětovat za záchranu bližního propadnuvšího bludu ?
    Proto křesťané věří v Ježíše Nazaretského. On byl ochoten obětovat vše. On nebyl spokojen sám se sebou, se slovy - vždyť jsem to říkal.