16.Říjen 2012

Vzhledem k omylům, které neustále poslouchám od známých a lidí okolo, jsem se rozhodl popsat takový malý návod na malování. Nejprve je důležité samozřejmě prohlédnout v jakém stavu je prostor, který chceme malovat.

Pokud se jedná o stěny, které jsou malovány třeba po šesté, a na pár místech barva praská nebo se loupe, můžeme zkusit stěny zachránit penetračním nátěrem (zachránit před škrábáním, tomu se ale dřív nebo později nevyhneme).  Penetraci naředíme s voudou v poměru tři díly vody a díl penetrace a válečkem naneseme na stěny. Není dobré se vracet na již namočené místo, protože by se vám vlhká omítka mohla nalepit na váleček. Pokud by se omítka lepila  i přes to na váleček, použijeme štětku. Necháme pořádně uschnout a poté můžeme malovat, opět válečkem a v nejhorším případě štětkou. Pokud se po první vrstvě barvy neobjeví praskliny, máme vyhráno a můžeme po uschnutí nanést druhou vrstvu. Pokud se objeví praskyliny ve větším množství, je třeba škrábat, pokud jen pár míst, stačí toto místo buď přetřít syrovou penetrací nebo oškrábnout a později se vyspraví stěrkou a přemaluje.

Pokud se jedná pouze o zašlý nátěr, který je třeba obnovit a neloupe se, penetrace není třeba a můžeme rovnou malovat, ale pouze v případě, že malujeme bílou barvou. Pokud byste chtěli malovat barevně, je třeba penetrovat také, protože penetrační nátěr vám sjednotí savost stěny a neudějí vám potom fleky na zdi. Standardně po prvním nátěru projdu pokoj a prohlédnu stěny, kde jsou díry, nerovnosti ( ty nejvíce vylezou po prvním nátěru, proto opravuji stěny až v této fázi.) a ty potom vyspravím, na hluboké díry použiji klasickou sádru, ale jen na ucpání díry, nenechávejte sádru přímo na povrchu stěny, ale seškrábněte ji hranou špachtle tak, aby opravdu jen vyplnila otvor a nebyla nikde okolo. Sádra totiž po vytvrdnutí a slabé vrstvě popraská a opadá, na finální úpravu nerovností do 0,5 - 1,5cm používám malířskou stěrku. Je to již hotová pasta v kbelíku, kterou nanesete na přesádrovanou díru nebo na nerovné místo a po vytvrdnutí je velmi snadno brousitelná. Dosáhneme tak velmi hladkých povrchů a témeř nepoznatelných oprav na stěnách. Pokud by se na stěnách nacházely praskliny, které se neustále vracejí po přetmelení po každém malování, je dobré zakoupit mřížkovanou pásku na sádrokarton, tato místa po penetraci přelepit paskou a přetáhnout stěrkou a to alespoň s 15cm přesahem z každé strany, aby se dalo toto místo přebrousti do ztracena. Páska je sice tenká, ale je potřeba postupným přechodem ubrousit hrany do ztracena. Po zaschnutí a přebroušení opravené místo přetřeme opět penetrací, protože toto místo by sálo více materiálu než okolí a mohlo by to být vidět. Pak jej přetřeme barvou a po zaschnutí takto opravených míst provedeme finální nátěr.

Pokud malujeme barevně, bude dále zapotřebí ohraničit u stropu část, kde se nám napojuje bílý strop na barevnou stěnu. Na toto použijeme papírové pásky o tloušťce max 2cm, silnější s sebou po sundání vezmou i omítku. Tyto pásky nalepte opravdu jen hranou, která sousedí s barevnou stěnou, takže i když má páska 2cm, přilepte ji třeba jen na 4mm, máte tak jistotu, že půjde dolů bez omítky a nechá jen krásný rovný okraj. Pokud malujete barevně všechny 4 stěny, vypadá dobře, když se nechá od stropu cca 10-20cm bílý pás. Šířku tohot pásu lze libovlně upravit podle výšky stropu v místnosti nebo podle místa nad okny. Případně je toto velmi dobré řešení, pokud máte v bytě křivé stropy. Pak je lepší nechat tento pruh alespoň těch 20cm a toto zakřivení se téměř ztratí. Pokud malujete pouze stěnu nebo dvě a máte rovné stropy, pak vypadá dobře, když pásku nalepíte přesně na hranu strop/stěna.

 

Snad Vám to k něčemu bude :-)

 

A dobrá rada na závěr :-) Když máte vymalováno barevně a chcete měnit barvu, nemusíte nejdříve bílit a pak malovat barevně, ta nová barva kryje velmi dobře a určitě přemaluje tu stávající. Stejně tak se takové tmavé stěny nemusejí škrábat apod :-) nevím, kam na to lidi chodí.

Pokud potřebujete vymalovat a jste z prahy nebo okolí pišě na ne-d@seznam.cz

vložil: DeNNI85 ¤