UPLÁCENÍ A POVAHA ČESKÁ   16.Prosinec 2007


Neber úplatky,nebo se z toho zblázníš,varoval náborář autoservisu Karafík nové zaměstnance ve filmu Jáchyme hoď ho do stroje.Tato nadsázka ve skutečném životě neplatí.Češi uplácejí a rozhodně z toho neblázní.Riziko přistižení většinou převáží fakt,že uplácení se vyplatí.Tento fakt nemá kořeny jen v minulosti,ale tak ve  výchově dětí.Psychologie dospělých někdy negativně ovlivňuje vztahy v rodině.Nebezpečná je oblíbená metoda českých otců a matek-slíbit dítěti za to, že něco udělá, nějakou sladkost, či dokonce peníze.

V uplácení jsou obecně považováni za nejzkorumpovanější skupinu policisté.Psycholog Jaroným Klimeš napsal,že vinu nese chabá stavovská hrdost ...stavovská hrdost je pocit hrdinnosti a výjimečnosti, což ovšem policie nezná.

Úplatky při dopravních přestupcích nabízejí například lidé,pro něž je řidičský průkaz životně důležitý třeba kvůli práci,raději spáchají trestný čin- úplatkářství.

V lékařství se úplatky vztahují skoro až k vydírání např.u gynekologa,kterých je v některých městech nedostatek požadují tzv. sponzorský dar pro ordinaci okolo 2000Kč,- aby pacienta vůbec zařadili do kartotéky,ale podobné vydírání je už i u přijímání do školek.

Za úplatek se kupují i atraktivní poznávací značky,zkrátka těží na všem...

Ačkoli je úplatkářství zlo,které připravuje ČR ročně o desítky miliard,najdou se i tací,kteří z toho legálně těží.Jsou to především velké auditorské společnosti, které neziskové organizace bojující proti korupci označují za jedny z hlavních pomocníku při zametání stop po úplatcích.

napsal/a: EwiaaP 23:20 | Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář