Feddy

04.Červen 2008

o žárlivosti

Něco málo o žárlení

Mám za to, že žárlivost je normální lidská vlastnost a není na ní nic špatného, pokud není přehnaná. Špatné však je bezdůvodně žárlit stále, na každého, a svým žárlením partnera obtěžovat a omezovat.


Žárlivost má kořeny ve slabém sebevědomí. Pokud jste vyrovnaní, těžko budete podezírat každého kluka, který kolem vaší partnerky jen projde, protože bude znát svoji cenu a budete si věřit. Existuje však jedna zlatá věta, a ta říká: „Důvěřuj, ale prověřuj.“ V normálním vztahu stačí mít oči otevřené a občas lehce pověřit, jestli vás partner/ka nehoupe. Na tom není nic zlého. Mělo by prostě platit, že vyrovnaný muž dává své partnerce určitý prostor založený na důvěře a opravdová partnerka tento prostor nepřekračuje (a naopak).

Žárlivé ženy

O ženách se občas s úsměvem říká, že žárlí na všechno a na všechny. Nejvíce však na vaše bývalé lásky. A přitom nemají často žádný důvod. Žena v bývalých partnerkách svého přítele vidí soupeřky. Uvědomuje si, že s nimi její přítel strávil nějaký čas, že s nimi spal, a proto jí vadí kolikrát i nevinná zmínka o jeho bývalých láskách. Muži však málokdy mluví o svých bývalých vztazích, protože se nechtějí zaobírat minulostí. Pro ně to už proběhlo a nevidí v tom téma k rozhovoru. Ženy si pak myslí, že před nimi jejich přítel něco skrývá. Jestli chcete těmto problémům předejít, komunikujte. Stačí přece ujistit svoji přítelkyni hned při její první otázce, že co bylo, je minulostí. Normální dívka se uklidní a přestane mít pochybnosti. Pokud dívka není „normální“, stejně se později problémům nevyhnete.

Nedávno jsem zrovna na toto téma viděl film (Little black book). Mladá holka má přítele, který ji velmi miluje. Přítel odjede kamsi na služební cestu a ji nenapadne nic jiného, než pátrat po jeho bývalých láskách. Prohledá mu počítač, zjistí jejich adresy, lstí se k nim vetře, zpovídá je a hledá „pravdu“. Je vám jasné co najde. Najde svoji pravdu, kterou vidět chce. Také najde úspěšné ženy a sama se vedle nich vidí neúspěšná. Dobrý důvod pro ženu proč žárlit, že? Nakonec se všechno provalí tím nejhorším způsobem, její přítel je velmi zklamaný jejím chováním a já jsem filmu vděčný, že si odpustil milostný happyend. Jsem také rád, že se na ni ten přítel vykašle za to co mu provedla. A jsem si jistý, že jednal velmi dobře a oprávněně. Proto si myslím, že by přítelkyně neměly hledat něco co není. Může se například stát, že zjistí, že se jejich přítel sešel minulý týden s bývalou a děsně je to napruží. Budou se cítit podváděné, a už neuvidí, že se s ní sešel třeba proto, že prodává v květinářství a on u ní objednal pro svoji milou velikou kytici k narozeninám. A kvůli hloupému pátrání budou opakovat dokola, že jim přítel lhal, a že jim nedůvěřuje, a přitom to budou ony, které nedůvěřují. Jejich přítel nebude chápat o čem je řeč, protože z jeho pohledu to nebylo romantické setkání s bývalou, ale možnost jak získat kvalitní kytici za dobrou cenu. Pokud vám holka za to ještě stojí, je dobré uvést věci na pravou míru. Normální holky se často zastydí a příště se budou chovat jinak. Ty ostatní budou otravovat dál s každou hloupostí, ale vy aspoň budete mít naprosto čisté svědomí.

Žárliví muži

I muži samozřejmě žárlí. Žárlí na ostatní muže, protože sami vědí jak by se chovali. Muži nemají rádi, když jde někam jejich partnerka sama a vyzývavě oblečená. Mají strach. Představují si stovky chtivých nadřených samců, kteří se kolem ní seběhnout a začnou ji balit. Ale muži si už neuvědomují, že ženská priorita není sex. Ženám nejde o zapíchání si s novým klukem, kterého někde uvidí. Kdepak. Napřed je ten dotyčný musí zaujmout a okouzlit, a nabídnout jim cit, který musí dotyčná žena postrádat. A to se jen tak nestane, pokud dívka je alespoň relativně spokojená. A nespokojená je hlavně taková, které se přítel nevěnuje.

Chorobné žárlení

Jak jsem zmínil výše, chorobní žárlivci bývají často lidé bez dostatečného sebevědomí. Přehnaná žárlivost vztah velmi narušuje a vytváří negativní náboj mezi partnery. Často dochází k psychickému a fyzickému tlaku. Ženy předvádějí úděsné scény bez příčiny. Muži své partnerky bijí. Potom se za své chování omlouvají a hrají na city. Takto žárlivý člověk se však nikdy nezmění. Nevěřte mu. Není to ani žádný projev lásky. Jde jen o omezování a citové vydírání. Od takového partnera odejděte, dokud můžete. Uleví se vám.

Zdravé žárlení

Není žádným tajemstvím, že každému z nás dělá tak trošku dobře, když na nás občas partner žárlí. Je to kvůli tomu, že se pak cítíme hodnotnější a máme pocit, že je o nás zájem. Partnera to trošku nakopne a začne se chovat mileji. Jde prostě jen o takové naznačení: „Moc se mi nevěnuješ, starej se víc o mě. Mohl/a bys o mě přijít.“

Uvědomte si, že vztah je jako květina, kterou je třeba zalívat a opečovávat, aby neuvadla.
Autor Feddy v 17:10

0 Komentáře:

Přidej komentář

<< Home