20.Březen 2009
Máš pocit, že se ti nic nedaří, že ti nic nevychází, že jsou všichniúspěšnější než ty? Prostě že cokoli, do čeho se pustíš, dopadnebezvýsledně? Je velmi pravděpodobné, že trpíš nedostatkem sebevědomí.Proto jsme připravili deset nejdůležitějších rad, jak se můžeš samapokusit svou situaci zlepšit.


1. Nikomu nic nezáviď
Mášpocit, že všichni ostatní jsou lepší a mají lepší věci (oblečení,mobil, kolo, atd.) než ty? To ale přece není pravda, nejde o to, jestlimají něco lepšího, ale že mají něco jiného. To samé si můžou říkat onio tobě. Pokud jsi s tím, co máš, spokojená, pokud ti to vyhovuje,nemusíš nikomu nic závidět. Buď ráda za to, co máš, a pokud chceš něcolepšího, udělej vše proto, abys to mohla mít.

2. Nesrovnávej své výsledky s výsledky jiných, ale se svými cíli
Myslíšsi, že jsi hloupá, protože tvá spolužačka má v nějakém předmětu lepšíznámky? A co když tobě jde lépe zase jiný předmět? Každý člověk jejiný, každý je dobrý v něčem jiném. Jestli se ti spolužačka posmívá, žese ti poslední písemka nepovedla a ona má jedničku, tak je hloupá spíšona. Nejde o to, v čem je kdo lepší než ty. Jde o to, co tebe baví, včem chceš vynikat a co pro to děláš. Netrap se, pracuj na sobě, zlepšujse.

3. Nechtěj být jako někdo jiný, buď sama sebou
Jev pořádku mít své oblíbence, kteří tě inspirují. Ale je špatné snažitse co nejvíc podobat někomu, kdo je podle tebe ideální. Za 1. ideálnínení nikdo a za 2. většinou nakonec zjistíš, že ten někdo není až takideální, jak sis původně myslela. Takže se nesnaž být lepší tak, žebudeš chtít být někým jiným. Buď lepší sama sebou.

4. Uvědom si své dobré vlastnosti
Zamyslise a napiš si seznam svých dobrých vlastností. Nestyď se tam napsatcokoli, co se ti zdá jako dobrá vlastnost. Tento seznámek měj stále usebe, a kdykoli se budeš cítit bezvýznamně, přečti si ho a zjistíš, žedůvod, kvůli kterému se zrovna cítíš špatně, je jen chvilkovázáležitost a za chvíli ti zase bude dobře.

5. Každý úspěch vnímej jako velkou výhru
Spoustuvěcí bereme jako samozřejmost, i když to žádná samozřejmost není. Ať seti podaří cokoli, třeba úplná maličkost, uvědom si její důležitost aměj z ní radost. Těch malých úspěchů je totiž mnohem víc než velkých aje mnohem příjemnější se radovat jen chvíli, ale často než hodně, alejen občas.

6. Neboj se, prosaď se
Bojíšse říkat nahlas, co si myslíš, protože se bojíš, aby to nebylo trapné?A myslíš, že ostatní nikdy trapní nejsou? Máš-li co říct, nestyď senahlas říkat své názory. Když na sebe takto upozorníš jednou, půjde toi příště. Není to o tom, že ostatní jsou chytřejší nebo odvážnější nežty. Je to o tom, že neřeší, jestli jsou trapní nebo ne. Prostě chtějíbýt slyšet, tak řeknou, co mají na srdci. Neboj se toho.

7. Nenech se otrávit rodiči
Mnohýmz nás nechtěně snižují sebevědomí naši vlastní rodiče, když nás za něconeprávem kritizují. Když si myslíš, že tě podceňují, snaž jimvysvětlit, že to není tak, jak říkají (ale nezapomeň mít pro to důkazy)a nebo jim to dej přímo najevo svým chováním a svými výsledky – skutkya činy jsou nejlepší důkazy. Pak jistě tví rodiče pochopí co a jak amísto kritiky bude následovat příjemná pochvala.

8. Nechce tě kluk? Bude tě chtít jiný
Líbíse ti kluk, chtěla bys s ním chodit, ale on nemá zájem? Neznamená to,že nejsi dost dobrá. Ale prostě že má o své holce jinou představu.Vlastně můžeš být ráda, že tě nechtěl, protože bys jistě časem poznala,že ani on není podle tvých představ. Až se ten správný objeví, hnedpoznáš, že je to právě on.

9. Každá holka je hezká pro někoho jiného
Býthezká má samozřejmě své výhody. Ale pokud o svém vzhledu pochybuješ,není nic jednoduššího než se o sebe nějak starat. Nejlépe zvýraznit svépřednosti, aby si na tobě každý všímal víc toho hezkého než tvýchmínusů. Zkus začít třeba vhodným oblečením, make-upem, novým účesematd. Uvidíš, že ti to prospěje.

10. Správná hudba dělá divy
Velkýmpomocníkem při získávání sebevědomí může být tvá oblíbená hudba. Kdyžje ti opravdu smutno, písnička, kterou máš ráda, tě přivede na lepšímyšlenky a dodá ti novou sílu do života.

Kategorie: Pro holki | vložil: Fenkas15 ¤


Komentáře (6):
  • 26.02.2013 11:41:25, jaja074

    Myslím si, že je to moc pěkně formulované. plně s tím souhlasím a děkuju, že se někdo snaží takhle pomoci ostatním.

  • 23.08.2012 22:08:05, silvia

    Kazda info ma cenu a je pouze na nas, ktery material nas ovlivni. Dekuji za clanek a rada pro kriticke komentatorky.To ze nekomu spinite dilo neopodstatnene vam na sebevedomi efektivne neprida..

  • 01.01.2012 20:45:29, aneta

    myslím si že kritika není na tomto místě vhodná .Tady se někdo snaží alespoň někomu pomoct a kdo hledá něco jiného tak ať to hledá jinde...jsem ráda že to autor napsal mnoha lidem to pomůže a mě to pomohlo moc děkuji :)

  • 06.12.2011 15:33:41, alda

    veroniko 1/ nauč se správně česky máš tam moře hrubek - 2/ sebevědomí buď máš a nebo né naučit se to nedá - ahoj :-)

  • 25.11.2011 16:37:55, 1veronika1

    Ty rady sou spíš kničemu je to podle nějaké osoby která to píše osobě co ona za žila a jak se stim vyrovnala sama ale každý jsme jiný a zaživá me věci jinak tak rady maj bejt neutrální