20.Březen 2009
Povídání, nekonečné rozebírání – zkrátka sdílení, to je klíčové slovopro holčičí štěbetání a kamarádství. Povídáme si, abychom se utvrdily vtom, že to, co si samy myslíme a prožíváme, je přijatelné… Vždyťnejvětší úlevou je zjištění, že podobné nejistoty, např. v partnerskémvztahu, téměř stejné spory s rodiči nebo sourozenci, má také někdo jinýnež my! Takových opravdu blízkých duší v životě mnoho nepoznáme a můžetrvat hodně dlouho, než se ze spolužačky nebo holky ze sousedství staneta pravá kamarádka do deště.

Je velice složité definovat slovokamarádství či přátelství, neboť každý si pod tímto pojmem představujeněco jiného a přátelství mezi holkami je většinou těžko uchopitelnýúkaz. Přesto je reálný.
Nejlepší kamarádka ví, kdy má jenomnaslouchat, kdy se má ptát, kdy potřebuješ poradit nebo utěšit.Nejlepší kamarádce můžeš říct cokoliv a kdykoli… Když si připadáštlustá, ujistí tě, že to není pravda, a půjči ti své nejoblíbenějšídžíny, ve kterých budeš vypadat přitažlivě a sexy, a kdybys náhodouopravdu nějaké to kilíčko přibrala, nebude tě pomlouvat, ale ochotně stebou půjde cvičit do fitka nebo powerjógu.

Co musí mít dobrá kamarádka

Velké uši:Musí slyšet i vzdálené volání o pomoc, které k ní vysíláš přes devaterohor či tlustých zdí nevlídného domova nebo nemocnice. Musí mít dobrýhudební sluch, aby v tvém smíchu zaslechla falešný tón a mohla ti odplic říct – nechechtej se a přiznej se, cos provedla.
Bystré oči: Abyprohlédla i silnou vrstvu make-upu a pod ní viděla skryté slzy i kruhypod očima. Pomůže ti je vyléčit. Neujde jí, ani pokud příliš zhubnešnebo přibereš – otevřeně ti to řekne. Vidí i za roh, a pokud tam spatřítvého kluka s nějakou poběhlicí, upozorní tě, že něco není v pořádku…
Silný hlas: Toaby mohla seřvat každého, kdo ti bezdůvodně ubližuje, aby na tebedokázala zahulákat, když se zbytečně utápíš v sebelítosti anebo naopakbloudíš v zakázaných vodách.
Široká ramena:Ideální kamarádka má ramena jako polštář nebo velký kapesník, dokterého se tak skvěle brečí. Umí svými rameny razit cestu davem, abysmohla projít, když je ti ouvej. Umí ovšem taky udělat ramena na tebe,aby ti sklaplo, když se moc nafukuješ a pohybuješ se v oblacích.
Vytrvalé nohy:Dobrá kamarádka neskáče pro pírko přes plot, protože co by z toho měla,ale ochotně ti skočí pro vitaminy, když ležíš doma s horečkou, nebozaběhne do knihovny vrátit vypůjčené knížky a v neposlední řadě dokáže,obrazně řečeno, nakopnout ty správné zadky.

Co ti dobrá kamarádka odpustí
Nebude se zlobit, když zapomeneš na její narozeniny, protože ví, že je později společně oslavíte a všechno společně proberete.
Nevyčítáti, že spoustu času, který jste dříve trávily spolu, chceš najednouprožívat se svou novou známostí – bez výčitek pojede na hory bez tebe.
Nelamentuje, že máš i jiné kamarádky.
Neodsoudí tě, že děláš věci, se kterými ona nesouhlasí a se kterými se zrovna chlubit nemůžeš.
Nebude naštvaná, když už potřetí zrušíš domluvený sraz ve vaší oblíbené cukrárně.

Co ti nikdy neodpustí
Ovšemani prověřené přátelství někdy není nekonečné. A jaké jsou hranice tohoholčičího kamarádství, to se pozná až tehdy, když na ně člověk narazí.Jednu věc si totiž ani nejlepší kamarádky nikdy neodpustí. Můžete siříct cokoli, půjčovat si oblečení, svěřovat se navzájem s těminejtajnějšími a nejintimnějšími tajemstvími, společně snášet hnusnéškraloupky, ale jakmile se mezi vás postaví kluk, je to začátek konce…

Můžešsi přečíst desítky článků a rad o tom, proč a jak nenechat klukavstoupit mezi tebe a tvou kamarádku, ale jde to doopravdy? Když sezamiluješ do kluka, který „patří“ kamarádce, nebo on do tebe, ustojíšto? A ustojí to tvoje kamarádka? Pravděpodobně ne.
Stačí, aby seobjevil náznak podezření a rázem se neotřesitelné přátelství otřese vzákladech a nejlepší kamarádka se promění v běsnící monstrum. Tenhleškraloup se totiž neodpouští! V tuhle chvíli je hranice mezipřátelstvím a totální nenávistí hodně křehká a situace se mění téměř zhodiny na hodinu. Budete na sebe týdny poštěkávat, v horším případěaverze váš vztah tiše a nenávratně rozežere.

Časem,až budeš potřebovat pofoukat bolístku, si na kamarádku, kterou jsinechala daleko za sebou, možná vzpomeneš. Pokud tam ještě bude a pokuds tebou i po delší době opět dokáže čelit těm škraloupkům, je to tapravá kamarádka do deště i do sněhové vánice. Kluci přicházejí aodcházejí, ale holky, které tuhle neplánovanou zkoušku „přežijí“, tadypro sebe budou už napořád. Bouřka, která váš vztah tak důkladněprovětrala, vám nyní nabízí šanci na pevné a dlouhodobé přátelství. Akdyž zjistíš, že všechny bolístky světa překonáte lépe společně, mášvyhráno.
Jako mnohé jiné věci v životě, i přátelství znamená dávata brát. Člověk velmi rychle zjistí, že kolik do přátelství investuje,tolik se mu vrátí. Ale samozřejmě platí i vztah opačný – když sipřátelství nevážíme, nebude kvalitní a nebude nás uspokojovat.

A kde hledat?
Veškole máš sice dost prostoru i času k navázání kamarádských vztahů, alespolečné zájmy při mimoškolních aktivitách – životní prostředí, umění,kultura sport – formují nová přátelství snadněji a bezpochyby to májednu velkou výhodu – máš kolem sebe spoustu nových vrstevníků avšichni jste svým způsobem „na jedné lodi“. Jen se musí najít někdo,kdo toho druhého osloví. Ale společné zájmy situaci podstatně ulehčí, azačít rozhovor je tedy snazší. Někdy i několik vět nebo zdánlivěnicneříkající dialog stačí k začátku nového a často i kvalitníhopřátelství. Jen tedy zůstaň přirozená a neostýchej se, protože bezpřátel se neobejde nikdo. A co víc: u své nejlepší kamarádky najdešporozumění, které u dospělých někdy marně hledáš.

Co všakdělat, když o takovém přátelství jenom sníš? Když patříš k těmtakzvaným outsiderům, kteří si toužebně přejí, ale prozatím nenašlidobrou přítelkyni či kamarádku? Když máš hrozný pocit, že nejsi mocoblíbená? Tak tohle téma si, milé holky, probereme příště a nebudechybět ani velmi zajímavý testík.

Kategorie: Pro holki | vložil: Fenkas15 ¤