Svoboda

19.Květen 2007

Co to vlastně znamená to slovo „svoboda“? Není toemancipace individuality i národa? Nezačíná tam, kde žádný člověk nenípotrestán za to, že pronesl to co již kdysi pronesl Voltaire, nikoliv Orwell,„dvě a dvě jsou čtyři.“?

Pro každého jedince znamená to magické slovo svoboda určitě něco jiného.Někdo si pod tímto pojmem představí svobodu jakožto demokracii a je pro ně tedydemokracie jakýmsi synonymem pro slovo svoboda. Pro jiné to můžebýt svoboda v názorech, to, že relativně neprobíhá cenzura. A co toznamená pro mě? Není to tak těžké. Je to svoboda myšlenky, svoboda životníhostylu a nepostradatelně i svoboda slova, protože jak se říká, svobodou slovase všechny svobody začínají. Skutečně to tak je. Důkazem je v našízemi i ta část lidí, která ví jaké útrapy se odehrávaly před rokem 1989.

Kdysi dávno jsem slyšel nebo četl jeden citát, nevímvšak, jak přesně zněl. Snad to bylo takhle: „Miluji řeč, protože obsahuje slovapro pojmy, jež neexistují, třeba jako je láska, pravda nebo svoboda.“ Problémtohoto slova tkví v tom, že člověk, ať už chce nebo nechce, není nikdysvobodný. Vždy je něco, co ho svazuje, ať už je to mínění společnosti. Ano,společnost nás velmi ovlivňuje, ale omezujeme se i my sami. Vždyť tomutozasvětil život Sikmund Freud. Rozdělil lidskou mysl na podvědomí a vědomí. Toobklopil superegem neboli společností, okolím. Podvědomí obsahuje skryté touhy,pudy a vášně, které by se drali na povrch, ale superego jej nutí tyto přánípotlačovat. A lidské vědomí to potom odnáší. Z toho vyplývá myšlenka,může-li být člověk svobodný, když cenzuruje sám sebe?

Nebo třeba zaměstnání, které mu brání odhodit všeza hlavu a odjet. Svobodě brání závislosti. Lidstvo této pekelné doby,v níž žijeme, je odsouzeno na doživotí k závislosti a honbě za penězi.Protože co bez nich vlastně jsme? Přijde mi, že na to, jak je pro nás svobodadůležitá, si jí nevážíme. Milujeme svobodu a přitom žijeme ve světě krvavéhomaterialismu, který nás spoutává a nedává nám dýchat. Jsme vychovávanív tom, že tento svět je dobrý a nevidíme, že jiní se mohou po honbě zapenězi a majetkem uštvat. Je to naše závislost, proto nejsme svobodní aniv té nejdemokratičtější zemi.

napsal/a: Gartinka 10:49 Link


Komentáře

« Domů | Přidej komentář