29.Červen 2008
Vyrábí se druhotným kvašením v lahvích nebo ve velkých nádobách z přírodních vín
-jsou 2 metody výroby:
1. Kvašení v lahvích = původní metoda, tzv. šampaňská metoda (=tradiční, klasická metoda)
2. Kvašení v tancích = tzv. Charmantova (nebo i Charmatova) metoda - je méně pracná, ekonomičtější a rychlejší, výsledek je téměř stejný, ale první způsob má pak jemnější a delší perlení
POZOR!!
Lidé často nazývají sekt (šumivé víno) "šampaňským"-např. náš bohemia sekt. Sekt ale není ŠAMPAŇSKÉ!! Tento název může nést jen pravé Champagne z Francie z oblasti Champagne. Což je označeno na lahvi. Šampaňské stojí cca od 800 Kč, lepší několik tisíc.
Vložil: Idut
¤
= neboli vína fortifikovaná
Základ je přírodní víno + vinný destilát, zahuštěné mošty + někdy macerát z fíků, rozinek a svatojánského chleba
Největší výrobci: Španělsko, Portugalsko
Porto, Portwein, Sherry, Malaga, Madeira, Samos
Vložil: Idut
¤
Vyrábí se z přírodních vín s přidáním koření a alkoholu (pelyněk, hřebíček...)
a) buď se nechá macerovat ve vínu
b) nebo se přidá hotový macerát
Rozdělení:
- extra dry = 16-18% alkoholu, bez cukru
- dry = do 20% alkoholu
- bianco = do 20%, mírně sladký
- rosso
- rosé
- bitter = nad 20% alkoholu
Největší výrobci:
- Itálie (Torino, Milano) = Martini, Cinzano, Cora, Barbero, Sperone, Garrone, Gancia
- Francie = Rafael, Dubonnet, Picon
Bitter vermuty: Campari, Cynar, Pernod
Vložil: Idut
¤
1. sběr
2. výroba rumutu a moštu
- víno se odzrní a rozdrtí na speciálním mlýnku, pak se lisuje->vznikne mošt a matolini-z odpadů se vyrábí Grappa
-u výroby červeného vína se rumut před lisováním nakvašuje, čímž se uvolňuje barvivo ze slupek a třísloviny ze slupek (takže bílé víno se vyrábí i z červených hroznů)
3. kvašení a dokvašování
-nejprve tzv. bouřlivé kvašení ve velkých sudech 7-14 dnů, 12-15 stupňů Celsia, cukr se mění na CO2
-po 14 dnech proces ustává, neboť kvasinky ve velatním prostředí odumírají a klesají ke dnu, dole se usazuje kal.
-před stáčením vzniká burčák = "mladé víno", ale doopravdy se o víno nejedná-má hodně cukru, ale málo alkoholu, hodně vitaminu B
-po stočení dochází k dokvašování a to asi 2 měsíce
-cukr prokvašuje, víno se číří nebo čistí, na dně se usazují kaly->stočení, pak probíhá proces dokvašování
-v průběhu 1-3 měsíců s víno opět stáčí do čistých nádob a nechává se zrát
4. školení a stáčení
-školení se zráním je konečným procesem výroby, vytváří se vůně neboli buket, chuť a barva vína, zvyšuje se čistota vína
- k dosažení trvalé čirosti a stability se používá tanin nebo želatina, víno se filtruje a lahvuje (stáčí)-buď do přepravních cisteren nebo do sudů nebo do lahví, příp. plastové a papírové obaly. Celý proces výroby vína trvá od 6 do 10 měsíců.
Vložil: Idut
¤
1. Podle výroby
a) přírodní vína
- stolní
- zemská
- jakostní
- jakostní vína s přívlastkem
- kabinet
- pozdní sběr
- výběr z hroznů
- výběr z bobulí
- výběr z cibéb
- ledové
- slámové
b) šumivá vína
c) perlivá vína
d) kořeněná vína = vermuty
e) likérová vína = dezertní, fortifikovaná
2. Podle obsahu zbytkového cukru
a) suché = 4 g/l
b) polosuché = 4-12 g/l
c) polosladké = 12-45 g/l
d) sladké = nad 45 g/l
3. Podle barvy
a) bílé
b) růžové
c) červené
4. Podle stáří
a) mladé
b) zralé
c) archivní
Vložil: Idut
¤
23.Červen 2008
Pozdrav:
- zřetelný, zdvořilý, adresný
- zdraví: mladší staršího, podřízený nadřízeného, muž ženu, méně významný významnějšího
- při pozdravu se díváme do očí, přidáme úsměv
- nemáme ruce v kapsách, cigaretu v ústech
- muži smekají
- zastavíme-li se, žádáme zdravenou osobu, aby se zastavila také
Oslovení:
- je nedílnou součástí pozdravu (pane, paní, slečno)
- někdy přidáme i akademické tituly
Podání ruky:
- při představování, vítání, loučení, blahopřání, kondolenci
- zásady jsou opačné jako u pozdravu (ruku podává žena-muži atd.)
- podáváme pravou ruku
- stisk má být přiměřeně pevný
- žena nemusí vstávat od stolu
Nabídnutí rámě:
- všude tam, kde chceme pomoci osobě starší
- ženám na parketu, na schodech
- při chůzi na nerovné vozovce, na náledí
- nabízíme vždy pravou ruku
Představování:
- nejvhodnější prostřednictvím třetí osoby
- zásady jako u pozdravu
- muž je představován ženě
- mladší je představován staršímu
- společensky níže postyvený je představován společensky výše postavenému
- manžele představujeme stejným jménem
- muž-vstoje, žena-nemusí vstávat od stolu
- představovaný se mírně ukloní a přijme nabízenou ruku k pozdravu
Chůze do schodů:
- do schodů jde první žena, za ní muž
- ze schodů jde první muž, za ním žena
Chování na ulici:
- netvoříme hloučky, nekřičíme, nesmějeme se nahlas
- chováme se nenápadně, nečteme
- čestné místo je po pravici nebo uprostřed
Jízda autem:
- čestné místo je vzadu vpravo
Návštěva divadla, kina, koncertu:
- chodíme včas, nerušíme ostatní pozdním příchodem, hlasitými poznámkami
- muž vsupuje první do hlediště, vyhledá místo, dovoluje se prvního sedícího v řadě, za uvolnění poděkuje
- nechá ženu usednout-vpravo
- přestávek využíváme k občerstvení
- neposloucháme hudbu se zavřenýma očima
- na koncert nepatří divadelní sluchátko
Chování v restauraci:
- muž vstupuje první, podrží ženě dveře
- muž vyhledá místo, pomáhá ženě usednout tak, aby neseděla zády do středu restaurace
- jídelní lístky mají být předloženykaždému hostu-otevřené, z pravé strany, nejprve ženě nebo osbě starší
- objednávku sjednává hostitel, muž, nebo každý sám
- žena by měla vybírat jídlo, muž nápoje
- dojídáme zároveň
- nekouříme v případě, že někdo u stolu jí
- při odchodu od stolu se omluvíme
- účet vyrovnává muž, hostitl nebo každý sám
Chování v dopravních prostředcích:
- uvolňujeme místo-starším, nemocným, těhotným ženám, dospělým s malými dětmi
- při vystupování a nastupování pomáhame starším osobám se zavazadly
- nečteme přes rameno, ani nečteme své tajné dopisy a materiály
- ve vlaku se dovolujeme-otevřít okno, kouřit-i v kuřáckém vagóně
- při delších trasách jíme až ve 2/3 jízdy
Chování na návštěvě:
- přicházíme na základě pozvání nebo po předešlém oznámení naší návštěvy-včas
- hostitelce přinášíme květiny (řezané, vybalené z papíru)
Vložil: Idut
¤
Stolování=chování hostů u stolu
Stolničení=práce obsluhujícího, servis jednotlivých chodů
Chování při jídle:
- před započetím konzumace se zlehka opíráme zády o opěradlo židle
- lokty máme u těla, ne na stole
- nepodpíráme si bradu
- nešermujeme rukama ani příborem
- během jídla se nenakláníme příliš nad talíř
- nemluvíme s jídlem v ústech, svým rozhovorem nerušíme ostatní hosty
- po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem nebo lehce položeny o okraj stolu
Používání ubrousků:
Plátěný ubrousek:
- klademe na klín
- slouží k otírání úst po dojedení pokrmu a před každým napitím
- po dojedení jej volně složíme a odložíme vpravo vedle talíře
Papírový ubrousek:
- máme položený vedle talíře
- po jídle jej složíme do trojúhelníku a zasuneme na talíř pod vidličku
Používání příborů:
- z prostřených příborů používáme nejprve ten vnější
- nejvhodnější držení příborů je střenkami v dlaních
- pokrmy, které nemusíme krájet jíme vidičkou v pravé ruce
- během jídla nenecháváme příbor na talíři překřížený
- po dojedení příbor položíme souběžně směrem k pravé ruce
- po dojedení polévky tůstává lžíce v talíři směrem k pravé ruce
Pečivo a chléb:
- klademe na talířek vlevo
- ulamujeme odpovídající sousta
- při snídaních můžeme nejprve mazat a pak ukusovat
Ryby:
- jíme rybím příborem nebo dvěma vidličkami
- maso oddělujeme od kosti
- vlevo-talířek na kosti
Drůbež:
- krájíme po směru kostí, ty potom odkládáme na přiložený talířek nebo na okraj talíře
- příborem nebo rukou
- vlevo je talíř na kosti a oplachovač prstů (fingerbol)=miska s vodou a citronem-opláchneme prsty a jemně utřeme do ubrousku u fingerbolu
Hlavní pokrmy:
- maso-ukrajujeme přiměřená sousta směrem ke kosti
- pokrmy na jehle uvolňujeme vytahováním jehly z pokrmu
- pokrmy v alobalu otevíráme vidličkou
- špagety-namotávíme vidličkou, lžíce v levé ruce, vidlička v pravé
- makarony-duté-krájíme nožem, namotáváme na vidličku
Kompoty:
- pecky odkládáme pomocí lžičky
Ovoce:
- jíme několika způsoby dle úrovně navštíveného střediska
- drobné ovoce jíme jako kompot
- ovoce se stopkami jíme rukou
- pecky a pecičky odkládáme pomocí lžičky
- velké ovoce (banány, jablka, broskve) jíme příborem
- grapefruit se podává půlený a jí lžičkou
- hrozny-pečlivě omyté, roztřižené na menší části
Nápoje:
- sklenice držíme za spodní polovinou, stopku nebo ucho
- sklenku s koňakem můžeme vzít kalichem do dlaně
- při přípitku zdvihneme skleničku do výše brady a podíváme se spolustolovníkům do očí
- kávu nejprve zamícháme a lžičku odložíme na podšálek
![rest](file:///C:/Users/EVIKA%7E1/AppData/Local/Temp/msohtml1/01/clip_image001.jpg)
Vložil: Idut
¤