29.Červen 2008
Vyrábí se druhotným kvašením v lahvích nebo ve velkých nádobách z přírodních vín

-jsou 2 metody výroby:
    1. Kvašení v lahvích =  původní metoda, tzv. šampaňská metoda (=tradiční, klasická metoda)
    2. Kvašení v tancích = tzv. Charmantova (nebo i Charmatova) metoda - je méně pracná, ekonomičtější a         rychlejší, výsledek je téměř stejný, ale první způsob má pak jemnější a delší perlení

POZOR!!
Lidé často nazývají sekt (šumivé víno) "šampaňským"-např. náš bohemia sekt. Sekt ale není ŠAMPAŇSKÉ!! Tento název může nést jen pravé Champagne z Francie z oblasti Champagne. Což je označeno na lahvi. Šampaňské stojí cca od 800 Kč, lepší několik tisíc.
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)
= neboli vína fortifikovaná

Základ je přírodní víno + vinný destilát, zahuštěné mošty + někdy macerát z fíků, rozinek a svatojánského chleba

Největší výrobci: Španělsko, Portugalsko
Porto, Portwein, Sherry, Malaga, Madeira, Samos
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)
Vyrábí se z přírodních vín s přidáním koření a alkoholu (pelyněk, hřebíček...)
a) buď se nechá macerovat ve vínu
b) nebo se přidá hotový macerát

Rozdělení:
  • extra dry = 16-18% alkoholu, bez cukru
  • dry = do 20% alkoholu
  • bianco = do 20%, mírně sladký
  • rosso
  • rosé
  • bitter = nad 20% alkoholu
Největší výrobci:
  • Itálie (Torino, Milano) = Martini, Cinzano, Cora, Barbero, Sperone, Garrone, Gancia
  • Francie = Rafael, Dubonnet, Picon
Bitter vermuty: Campari, Cynar, Pernod
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)
1. sběr

2. výroba rumutu a moštu
- víno se odzrní a rozdrtí na speciálním mlýnku, pak se lisuje->vznikne mošt a matolini-z odpadů se vyrábí Grappa
-u výroby červeného vína se rumut před lisováním nakvašuje, čímž se uvolňuje barvivo ze slupek a třísloviny ze slupek (takže bílé víno se vyrábí i z červených hroznů)

3. kvašení a dokvašování
-nejprve tzv. bouřlivé kvašení ve velkých sudech 7-14 dnů, 12-15 stupňů Celsia, cukr se mění na CO2
-po 14 dnech proces ustává, neboť kvasinky ve velatním prostředí odumírají a klesají ke dnu, dole se usazuje kal.
-před stáčením vzniká burčák = "mladé víno", ale doopravdy se o víno nejedná-má hodně cukru, ale málo alkoholu, hodně vitaminu B
-po stočení dochází k dokvašování a to asi 2 měsíce
-cukr prokvašuje, víno se číří nebo čistí, na dně se usazují kaly->stočení, pak probíhá proces dokvašování
-v průběhu 1-3 měsíců s víno opět stáčí do čistých nádob a nechává se zrát

4. školení a stáčení
-školení se zráním je konečným procesem výroby, vytváří se vůně neboli buket, chuť a barva vína, zvyšuje se čistota vína
- k dosažení trvalé čirosti a stability se používá tanin nebo želatina, víno se filtruje a lahvuje (stáčí)-buď do přepravních cisteren nebo do sudů nebo do lahví, příp. plastové a papírové obaly. Celý proces výroby vína trvá od 6 do 10 měsíců.
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)
1. Podle výroby
    a) přírodní vína
  • stolní
  • zemská
  • jakostní
    • odrůdová
    • známková
  • jakostní vína s přívlastkem
    • kabinet
    • pozdní sběr
    • výběr z hroznů
    • výběr z bobulí
    • výběr z cibéb
    • ledové
    • slámové
    b) šumivá vína
    c) perlivá vína
    d) kořeněná vína = vermuty
    e) likérová vína = dezertní, fortifikovaná

2. Podle obsahu zbytkového cukru
    a) suché = 4 g/l
    b) polosuché = 4-12 g/l
    c) polosladké = 12-45 g/l
    d) sladké = nad 45 g/l

3. Podle barvy
    a) bílé
    b) růžové
    c) červené

4. Podle stáří
    a) mladé
    b) zralé
    c) archivní
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)
23.Červen 2008

Pozdrav:

  • zřetelný, zdvořilý, adresný
  • zdraví: mladší staršího, podřízený nadřízeného, muž ženu, méně významný významnějšího
  • při pozdravu se díváme do očí, přidáme úsměv
  • nemáme ruce v kapsách, cigaretu v ústech
  • muži smekají
  • zastavíme-li se, žádáme zdravenou osobu, aby se zastavila také

Oslovení:

  • je nedílnou součástí pozdravu (pane, paní, slečno)
  • někdy přidáme i akademické tituly

Podání ruky:

  • při představování, vítání, loučení, blahopřání, kondolenci
  • zásady jsou opačné jako u pozdravu (ruku podává žena-muži atd.)
  • podáváme pravou ruku
  • stisk má být přiměřeně pevný
  • žena nemusí vstávat od stolu

Nabídnutí rámě:

  • všude tam, kde chceme pomoci osobě starší
  • ženám na parketu, na schodech
  • při chůzi na nerovné vozovce, na náledí
  • nabízíme vždy pravou ruku

Představování:

  • nejvhodnější prostřednictvím třetí osoby
  • zásady jako u pozdravu
  • muž je představován ženě
  • mladší je představován staršímu
  • společensky níže postyvený je představován společensky výše postavenému
  • manžele představujeme stejným jménem
  • muž-vstoje, žena-nemusí vstávat od stolu
  • představovaný se mírně ukloní a přijme nabízenou ruku k pozdravu

Chůze do schodů:

  • do schodů jde první žena, za ní muž
  • ze schodů jde první muž, za ním žena

Chování na ulici:

  • netvoříme hloučky, nekřičíme, nesmějeme se nahlas
  • chováme se nenápadně, nečteme
  • čestné místo je po pravici nebo uprostřed

Jízda autem:

  • čestné místo je vzadu vpravo

Návštěva divadla, kina, koncertu:

  • chodíme včas, nerušíme ostatní pozdním příchodem, hlasitými poznámkami
  • muž vsupuje první do hlediště, vyhledá místo, dovoluje se prvního sedícího v řadě, za uvolnění poděkuje
  • nechá ženu usednout-vpravo
  • přestávek využíváme k občerstvení
  • neposloucháme hudbu se zavřenýma očima
  • na koncert nepatří divadelní sluchátko

Chování v restauraci:

  • muž vstupuje první, podrží ženě dveře
  • muž vyhledá místo, pomáhá ženě usednout tak, aby neseděla zády do středu restaurace
  • jídelní lístky mají být předloženykaždému hostu-otevřené, z pravé strany, nejprve ženě nebo osbě starší
  • objednávku sjednává hostitel, muž, nebo každý sám
  • žena by měla vybírat jídlo, muž nápoje
  • dojídáme zároveň
  • nekouříme v případě, že někdo u stolu jí
  • při odchodu od stolu se omluvíme
  • účet vyrovnává muž, hostitl nebo každý sám

Chování v dopravních prostředcích:

  • uvolňujeme místo-starším, nemocným, těhotným ženám, dospělým s malými dětmi
  • při vystupování a nastupování pomáhame starším osobám se zavazadly
  • nečteme přes rameno, ani nečteme své tajné dopisy a materiály
  • ve vlaku se dovolujeme-otevřít okno, kouřit-i v kuřáckém vagóně
  • při delších trasách jíme až ve 2/3 jízdy

Chování na návštěvě:

  • přicházíme na základě pozvání nebo po předešlém oznámení naší návštěvy-včas
  • hostitelce přinášíme květiny (řezané, vybalené z papíru)
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)

Stolování=chování hostů u stolu
Stolničení=práce obsluhujícího, servis jednotlivých chodů

Chování při jídle:

  • před započetím konzumace se zlehka opíráme zády o opěradlo židle
  • lokty máme u těla, ne na stole
  • nepodpíráme si bradu
  • nešermujeme rukama ani příborem
  • během jídla se nenakláníme příliš nad talíř
  • nemluvíme s jídlem v ústech, svým rozhovorem nerušíme ostatní hosty
  • po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem nebo lehce položeny o okraj stolu

 

Používání ubrousků:
Plátěný ubrousek:

  • klademe na klín
  • slouží k otírání úst po dojedení pokrmu a před každým napitím
  • po dojedení jej volně složíme a odložíme vpravo vedle talíře

Papírový ubrousek:

  • máme položený vedle talíře
  • po jídle jej složíme do trojúhelníku a zasuneme na talíř pod vidličku

Používání příborů:

  • z prostřených příborů používáme nejprve ten vnější
  • nejvhodnější držení příborů je střenkami v dlaních
  • pokrmy, které nemusíme krájet jíme vidičkou v pravé ruce
  • během jídla nenecháváme příbor na talíři překřížený
  • po dojedení příbor položíme souběžně směrem k pravé ruce
  • po dojedení polévky tůstává lžíce v talíři směrem k pravé ruce

Pečivo a chléb:

  • klademe na talířek vlevo
  • ulamujeme odpovídající sousta
  • při snídaních můžeme nejprve mazat a pak ukusovat

Ryby:

  • jíme rybím příborem nebo dvěma vidličkami
  • maso oddělujeme od kosti
  • vlevo-talířek na kosti

Drůbež:

  • krájíme po směru kostí, ty potom odkládáme na přiložený talířek nebo na okraj talíře
  • příborem nebo rukou
  • vlevo je talíř na kosti a oplachovač prstů (fingerbol)=miska s vodou a citronem-opláchneme prsty a jemně utřeme do ubrousku u fingerbolu

Hlavní pokrmy:

  • maso-ukrajujeme přiměřená sousta směrem ke kosti
  • pokrmy na jehle uvolňujeme vytahováním jehly z pokrmu
  • pokrmy v alobalu otevíráme vidličkou
  • špagety-namotávíme vidličkou, lžíce v levé ruce, vidlička v pravé
  • makarony-duté-krájíme nožem, namotáváme na vidličku

Kompoty:

  • pecky odkládáme pomocí lžičky

Ovoce:

  • jíme několika způsoby dle úrovně navštíveného střediska
  • drobné ovoce jíme jako kompot
  • ovoce se stopkami jíme rukou
  • pecky a pecičky odkládáme pomocí lžičky
  • velké ovoce (banány, jablka, broskve) jíme příborem
  • grapefruit se podává půlený a jí lžičkou
  • hrozny-pečlivě omyté, roztřižené na menší části

Nápoje:

  • sklenice držíme za spodní polovinou, stopku nebo ucho
  • sklenku s koňakem můžeme vzít kalichem do dlaně
  • při přípitku zdvihneme skleničku do výše brady a podíváme se spolustolovníkům do očí
  • kávu nejprve zamícháme a lžičku odložíme na podšálekrest
Vložil: Idut ¤ Komentářů (0)