Stolování=chování hostů u stolu
Stolničení=práce obsluhujícího, servis jednotlivých chodů
Chování při jídle:
- před započetím konzumace se zlehka opíráme zády o opěradlo židle
- lokty máme u těla, ne na stole
- nepodpíráme si bradu
- nešermujeme rukama ani příborem
- během jídla se nenakláníme příliš nad talíř
- nemluvíme s jídlem v ústech, svým rozhovorem nerušíme ostatní hosty
- po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem nebo lehce položeny o okraj stolu
Používání ubrousků:
Plátěný ubrousek:
- klademe na klín
- slouží k otírání úst po dojedení pokrmu a před každým napitím
- po dojedení jej volně složíme a odložíme vpravo vedle talíře
Papírový ubrousek:
- máme položený vedle talíře
- po jídle jej složíme do trojúhelníku a zasuneme na talíř pod vidličku
Používání příborů:
- z prostřených příborů používáme nejprve ten vnější
- nejvhodnější držení příborů je střenkami v dlaních
- pokrmy, které nemusíme krájet jíme vidičkou v pravé ruce
- během jídla nenecháváme příbor na talíři překřížený
- po dojedení příbor položíme souběžně směrem k pravé ruce
- po dojedení polévky tůstává lžíce v talíři směrem k pravé ruce
Pečivo a chléb:
- klademe na talířek vlevo
- ulamujeme odpovídající sousta
- při snídaních můžeme nejprve mazat a pak ukusovat
Ryby:
- jíme rybím příborem nebo dvěma vidličkami
- maso oddělujeme od kosti
- vlevo-talířek na kosti
Drůbež:
- krájíme po směru kostí, ty potom odkládáme na přiložený talířek nebo na okraj talíře
- příborem nebo rukou
- vlevo je talíř na kosti a oplachovač prstů (fingerbol)=miska s vodou a citronem-opláchneme prsty a jemně utřeme do ubrousku u fingerbolu
Hlavní pokrmy:
- maso-ukrajujeme přiměřená sousta směrem ke kosti
- pokrmy na jehle uvolňujeme vytahováním jehly z pokrmu
- pokrmy v alobalu otevíráme vidličkou
- špagety-namotávíme vidličkou, lžíce v levé ruce, vidlička v pravé
- makarony-duté-krájíme nožem, namotáváme na vidličku
Kompoty:
- pecky odkládáme pomocí lžičky
Ovoce:
- jíme několika způsoby dle úrovně navštíveného střediska
- drobné ovoce jíme jako kompot
- ovoce se stopkami jíme rukou
- pecky a pecičky odkládáme pomocí lžičky
- velké ovoce (banány, jablka, broskve) jíme příborem
- grapefruit se podává půlený a jí lžičkou
- hrozny-pečlivě omyté, roztřižené na menší části
Nápoje:
- sklenice držíme za spodní polovinou, stopku nebo ucho
- sklenku s koňakem můžeme vzít kalichem do dlaně
- při přípitku zdvihneme skleničku do výše brady a podíváme se spolustolovníkům do očí
- kávu nejprve zamícháme a lžičku odložíme na podšálek