23.Červen 2008

Stolování=chování hostů u stolu
Stolničení=práce obsluhujícího, servis jednotlivých chodů

Chování při jídle:

  • před započetím konzumace se zlehka opíráme zády o opěradlo židle
  • lokty máme u těla, ne na stole
  • nepodpíráme si bradu
  • nešermujeme rukama ani příborem
  • během jídla se nenakláníme příliš nad talíř
  • nemluvíme s jídlem v ústech, svým rozhovorem nerušíme ostatní hosty
  • po celou dobu jídla jsou ruce nad stolem nebo lehce položeny o okraj stolu

 

Používání ubrousků:
Plátěný ubrousek:

  • klademe na klín
  • slouží k otírání úst po dojedení pokrmu a před každým napitím
  • po dojedení jej volně složíme a odložíme vpravo vedle talíře

Papírový ubrousek:

  • máme položený vedle talíře
  • po jídle jej složíme do trojúhelníku a zasuneme na talíř pod vidličku

Používání příborů:

  • z prostřených příborů používáme nejprve ten vnější
  • nejvhodnější držení příborů je střenkami v dlaních
  • pokrmy, které nemusíme krájet jíme vidičkou v pravé ruce
  • během jídla nenecháváme příbor na talíři překřížený
  • po dojedení příbor položíme souběžně směrem k pravé ruce
  • po dojedení polévky tůstává lžíce v talíři směrem k pravé ruce

Pečivo a chléb:

  • klademe na talířek vlevo
  • ulamujeme odpovídající sousta
  • při snídaních můžeme nejprve mazat a pak ukusovat

Ryby:

  • jíme rybím příborem nebo dvěma vidličkami
  • maso oddělujeme od kosti
  • vlevo-talířek na kosti

Drůbež:

  • krájíme po směru kostí, ty potom odkládáme na přiložený talířek nebo na okraj talíře
  • příborem nebo rukou
  • vlevo je talíř na kosti a oplachovač prstů (fingerbol)=miska s vodou a citronem-opláchneme prsty a jemně utřeme do ubrousku u fingerbolu

Hlavní pokrmy:

  • maso-ukrajujeme přiměřená sousta směrem ke kosti
  • pokrmy na jehle uvolňujeme vytahováním jehly z pokrmu
  • pokrmy v alobalu otevíráme vidličkou
  • špagety-namotávíme vidličkou, lžíce v levé ruce, vidlička v pravé
  • makarony-duté-krájíme nožem, namotáváme na vidličku

Kompoty:

  • pecky odkládáme pomocí lžičky

Ovoce:

  • jíme několika způsoby dle úrovně navštíveného střediska
  • drobné ovoce jíme jako kompot
  • ovoce se stopkami jíme rukou
  • pecky a pecičky odkládáme pomocí lžičky
  • velké ovoce (banány, jablka, broskve) jíme příborem
  • grapefruit se podává půlený a jí lžičkou
  • hrozny-pečlivě omyté, roztřižené na menší části

Nápoje:

  • sklenice držíme za spodní polovinou, stopku nebo ucho
  • sklenku s koňakem můžeme vzít kalichem do dlaně
  • při přípitku zdvihneme skleničku do výše brady a podíváme se spolustolovníkům do očí
  • kávu nejprve zamícháme a lžičku odložíme na podšálekrest
Vložil: Idut ¤