29.Červen 2008
1. sběr

2. výroba rumutu a moštu
- víno se odzrní a rozdrtí na speciálním mlýnku, pak se lisuje->vznikne mošt a matolini-z odpadů se vyrábí Grappa
-u výroby červeného vína se rumut před lisováním nakvašuje, čímž se uvolňuje barvivo ze slupek a třísloviny ze slupek (takže bílé víno se vyrábí i z červených hroznů)

3. kvašení a dokvašování
-nejprve tzv. bouřlivé kvašení ve velkých sudech 7-14 dnů, 12-15 stupňů Celsia, cukr se mění na CO2
-po 14 dnech proces ustává, neboť kvasinky ve velatním prostředí odumírají a klesají ke dnu, dole se usazuje kal.
-před stáčením vzniká burčák = "mladé víno", ale doopravdy se o víno nejedná-má hodně cukru, ale málo alkoholu, hodně vitaminu B
-po stočení dochází k dokvašování a to asi 2 měsíce
-cukr prokvašuje, víno se číří nebo čistí, na dně se usazují kaly->stočení, pak probíhá proces dokvašování
-v průběhu 1-3 měsíců s víno opět stáčí do čistých nádob a nechává se zrát

4. školení a stáčení
-školení se zráním je konečným procesem výroby, vytváří se vůně neboli buket, chuť a barva vína, zvyšuje se čistota vína
- k dosažení trvalé čirosti a stability se používá tanin nebo želatina, víno se filtruje a lahvuje (stáčí)-buď do přepravních cisteren nebo do sudů nebo do lahví, příp. plastové a papírové obaly. Celý proces výroby vína trvá od 6 do 10 měsíců.
Vložil: Idut ¤