Harry Potter a vězěň z Azkabanu | moje super filmy a serialy

18.Duben 2009
Originální název: Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban
Žánr: Dobrodružný, Fantasy, Rodinný
Rok výroby: 2004
Režie: Alfonso Cuarón

Popis filmu

Třináctiletý Harry Potter znovunerad tráví své další prázdniny u rodiny Dursleyových, letos navíc sezlou tetou Marge. I přes přísný zákaz používání kouzel jí Harry proměnív obrovský balón a v noci uteče záchranným autobusem do hospody Děravýkotel. Zde se setká s ministrem kouzel Korneliem Popletalem, který hopřekvapivě za jeho provinění nepotrestá. Je to proto, že z vězení vAzkabanu uprchl nebezpečný čaroděj Sirius Black, který podle legendpřivedl lorda Voldemorta k Harryho rodičům a je tak zodpovědný zajejich smrt. Nyní Voldemort usiluje také o zabití Harryho. A aby nebylvšem hrůzám konec, hostí Bradavická škola hrozivé azkabanské stráže,zvané mozkomoři. Ti mají za úkol ochraňovatt Harryho a další studentypřed černým čarodějem. Střetnutí mezi Harrym a záhadným vězněm SiriusemBlackem se zdá být nevyhnutelné. Harry Potter bude potřebovat veškeroumožnou kuráž, kouzla a podporu, aby dokázal odhalit pravdu a vazby natajemnou minulost …

Druhý popis filmu

Harry Potter a jeho přátelé Ron aHermiona se vracejí po absolvování třetího roku ve škole čar a kouzel vBradavici. Museli tam čelit nejtemnějšímu strachu, neboť stáli tváři vtvář nebezpečnému uprchlému vězni a stejně hrůzným mozkomorům vyslanýmna jejich ochranu.

Třináctiletý Harry Potter tráví jen nerad další léto u svých vzdálenýchpříbuzných, rodiny Dursleyových. Musí se chovat vzorně a nevěnuje sežádným kouzlům. To trvá ovšem pouze do doby, než přijede na návštěvusestra strýce Vernona teta Marge. Teta Marge byla na Harryho vždymimořádně zlá. Tentokrát zašla tak daleko, až se nakonec jeho zásluhou„náhodně“ nafoukla jako obrovský balón a odletěla. Harry se obávátrestu od tety a strýce a zákazu z Bradavice a z Ministerstva kouzel,které studentům přísně zakazuje používat kouzel mimo kouzelný světem, aproto v noci uteče.

Vzápětí nato nastoupí Harry do „záchranného autobusu“, třípatrovéhofialového vozidla, které ho dopraví do hospody Děravý kotel. Popříjezdu se Harry setká s ministrem kouzel Korneliem Popletalem, kterýho překvapivě nepotrestá za jeho pochybné čáry. Namísto trestu trvápouze na tom, aby Harry před svým návratem do Bradavice zůstal jednunoc v Děravém kotli.

Nakonec se ukáže, že ministr Popletal Harryho nevyloučil ze školyproto, že z vězení z Azkabadu utekl záhadný a nebezpečný čaroděj SiriusBlack. Ten byl podle legend zodpovědný za přivedení lorda Voldemorta kHarryho rodičům a za jejich následnou smrt. Nyní lord usiluje i ozabití Harryho. Jediným bezpečným místem pro Harryho tudíž zůstáváBradavice.

Aby však nebylo všem hrůzám konec, hostí Bradavice hrozivé azkabanskéstráže zvané mozkomoři. Ti jsou umístěni ve škole, aby chránili Harryhoa další studenty před černým čarodějem. Mozkomoři vysávají svým obětemduše a bohužel pro Harryho jsou jím nevysvětlitelně přitahováni. Jejichneustálá přítomnost vyvolává v Harrym bezmoc a chvění až do morkukostí. To přetrvá až do doby, než nový učitel obrany proti černé magiiprofesor Lupin naučí Harryho používat Patronovo zaklínadlo, kteréHarryho ochrání před vlivy mozkomorů.

Harryho třetí rok v Bradavici je mezitím naplněn vzrušujícími novýmipostavami, jako Klofan či napůl pták a napůl kůň hipogryf. VystrašenýHarry se také setká s předzvěstí smrti v podobě Smrtonoše. Zažije ijiná napínavá dobrodružství, jako například tajnou návštěvu kouzelnévesnice Prasinky, rozluštění tajemství skrytých v začarovaném Pobertověplánku či hrůzostrašný výlet do Chroptící chýše (nejnavštěvovanějšímísto v Británii). Kromě toto se bude Harry pokoušet s pomocí Rona aobra Hagrida, který převzal v Bradavici novou funkci péče o kouzelnétvory, porozumět záhadným objevováním a zmizením Hermiony.

Střetnutí mezi Harrym a záhadným vězněm Siriusem Blackem se zdá býtnevyhnutné... Jaký je však přesně vztah profesora Lupina k Harrymu? Coje ono temné tajemství, které by profesor Snape tak rád prozradil? Aproč chce Ronova krysa Prašivka tolik utéci z jeho moci? Harry budepotřebovat veškerou možnou kuráž, kouzla a podporu, aby dokázalodpovědět na tyto otázky a odhalit pravdu skrytou za Siriusem Blackem ajeho vazbami na tajemnou minulost nadaného mladého čaroděje.

Příběh malého kouzelníka Harryho Pottera vznikl na motivy stejnojmennésvětoznámé knihy skotské spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Knížka sestala doslova fenoménem. Byla přeložena do více než 47 jazyků a jenprvního dílu se prodalo před 100 milionů výtisků.

Natáčení filmu začalo v únoru 2003 a odehrávalo se v Leavesdenskýchstudiích v anglickém Hertfordshiru a ve vybraných lokalitách Skotska.
Za režiséra třetího dílu byl po Chrisovi Columbusovi vybrán AlfonsoCuarón. V České republice byly v minulosti uvedeny jeho filmy prodospělé diváky, jako například Mexická jízda, Velké naděje či Maláprincezna. Producenty filmu jsou David Heyman (Harry Potter a Kámenmudrců, Harry Potter a Tajemná komnata), Chris Columbus (Harry Potter aKámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata, Mrs. Doubtfire – Táta vsukních) a Mark Radcliffe (Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Potter aTajemná komnata, Mrs. Doubtfire – Táta v sukních). Výkonnými producentyfilmu jsou Michael Barnathan (Harry Potter a Kámen mudrců, Harry Pottera Tajemná komnata, Mrs. Doubtfire – Táta v sukních) a Callum McDougall(Dnes neumírej). Scenáristou třetího dílu je opět Steve Kloves (HarryPotter a Kámen mudrců, Harry Potter a Tajemná komnata, Mrs. Doubtfire –Táta v sukních, Wonderboys).

V příběhu se opět scházejí známí dětští herci Daniel Radcliffe (Agent zPanamy, televizní David Copperfield na BBC), Rupert Grim a Emma Watsonv rolích Harryho, Rona a Hermiony. Jejich protějškem je již tradičněTom Felton (Anna a král, Pidilidi), který opět hraje Harryhodlouhodobého protivníka Draca Malfoye.

Další postavy v třetím díle zahráli mimo jiné Gary Oldman (Hannibal,Léon, Dracula) v roli zlověstného Siriuse Blacka, David Thewlis (Proudčasu, Nahý, Big Lebowski) v roli nového obránce proti černé magiiprofesora Remuse Lupina, Timotny Spall (Nicholas Nickleby, Vanilkovénebe, Pod ochranou nebe) v roli Petra Pettigrewa a Michael Gambon(Ospalá díra, Gosford Park), který převzal roli Harrym uctívanéhoředitele školy Albuse Brumbála. Mezi nové herce se zařadila i JulieChristie (Hamlet, Dračí srdce) v roli dobrosrdečné číšnice v hospodě Utří košťat Madam Rosmerty, Pam Ferris (Matilda) v roli Harryhosekýrující tety Marge, Dawn French v roli Dámy v portrétu a PaulWhitehouse (hvězda pořadu BBC The Fast Show) v roli Sira Cadogena.

Mezi dalšími herci můžeme jmenovat Dame Maggie Smith (Čaj s Mussolinim,Podivná tajemství, Prime of Miss Jean Brodie) v roli Brumbálovyloajální zástupkyně profesorky McGonagallové, Alan Rickman (Opravdově,šílené, hluboce, Rozum a cit, Smrtonosná past) v roli záhadnéhoprofesora lektvarů Snapea a Robbie Coltrane (Jeptišky na útěku, Zlatéoko, Jeden svět nestačí) v roli Hagrida, nejoblíbenějšího obra nasvětě. Tato role přitom Coltraneovi přinesla nominaci Britské filmové atelevizní akademie (BAFTA) a cenu londýnských filmových kritiků nanejlepšího herce ve vedlejší roli, stejně jako i skotskou cenynejlepšímu herci za Harryho Pottera a Kámen mudrců. Julie Walters(Billy Elliot, Zkouška do života, Personal Services) se vrací v rolipaní Weasleyové, Mark Williams (Zamilovaný Shakespeare, Pidilidi, 101dalmatinů) hraje Ronova otce Artura Weaslyho, Richard Griffith (Ospaládíra, Bláznivá střela 2, King Ralph) se opět objeví v roli strýceVernona a Fiona Shaw (My Left Food, Řezník, Jane Eyre) hraje tetuPetunii.

Kameramanem třetího dílu je Michael Seresin (Půlnoční expres, Křídla,Angela‘s Ashes), zatímco kostýmy měla na starosti Jany Temine (Zlodějia vyděrači, House of America, Antonie), střih Steven Weisberg (Men inBlack 2, Great Expectations, Malá princezna). Vizuální efekty řídilRoger Guyett (Harry Potter a Kámen mudrců, Zachraňte vojína Ryana).

Trojnásobný vítěz Oskara za výpravu Stuart Craig (Anglický pacient,Nebezpečné známosti, Gándhí) opět vytvořil magický svět Bradavice. Jehoinspirující kulisy z filmu Harryho Potter a Kámen filozofů mu přineslynominace na Oskara, cenu Britské filmové a televizní akademie anominaci na cenu Evening Standardu. Další nominaci Britské filmové atelevizní akademie získal za film Harry Potter a Tajemná komnata.

Natáčení filmu probíhalo opět v bývalé letecké továrně firmy RollsRoyce, kde se nyní nacházejí Leavesdenská filmová studia. Na místězůstala řada kulis z předchozích dvou dílů, jako například Velká síň,společný pokoj Nebelvírů, mramorové schodiště či Zobí ulice č.4, jinakznámá jako sídlo Dursleyových. Nové kulisy zahrnují Chroptící chýši,Lupinovu třídu, astronomický pokoj, věž s hodinami a vesnici Prasinky shospodou U tří košťat a s obchodem Medový ráj. Natáčení probíhalo kroměSkotska také v Sheppertonských studiích a na ulicích Londýna, kde bylimnozí Londýňané zaskočeni pohledem na jízdu fialového třípatrovéhoautobusu.

Nick Dudman (Hvězdné války, Epizoda I – Skrytá hrozba, Mumie, Mumie sevrací) měl na starosti masky a make-up a zodpovídal tak za vytvořenímytických stvoření obývajících tento čarovný svět. Dudman byl již dříveoceněn nominací Britské filmové a televizní akademie za práci na druhémdílu Harryho Pottera.
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
 
autor KOCICKA_CICINKA-1995 v 17:17, |

Komentáře (0):