Lisa Kurdow | moje hvězdy

28.Duben 2009
Povolání: Herečka
Věk: 45
Datum narození: 30. 07. 1963
Místo narození: Encino, Kalifornie, USA
Znamení: Lev

Životopis

Lisa vyrůstala v Tarzana v Kalifornii. Jejíotec Lee Kudrow je lékař a matka Nedra Kudrow pracovnice v cestovníkanceláři. Už na základní škole se Lisa začala zajímat o herectví. Podokončení střední školy "William Howard Taft“ v roce 1981, kde vechvílích volna hrála tenis, začala navštěvovat Vassar College v NewYorku s hlavním zaměřením na Biologii. Tuto školu ukončila v roce 1985a věřila, že uskuteční kariéru v lékařském výzkumu spolu se svým otcemv Los Angeles.

Jako šťastná náhoda tomu chtěla, že komediant Jon Lovitzpřítel Lisina bratra, jí umožnil zahrát si v Saturday Night Live. Od tédoby si velmi zamilovala hraní, které v ní navíc podpořil Lovitz, kdyžjí poslal na konkurz do improvizační-komedie "Groundlings". Nejprvebyla odmítnuta, ale v roce 1989 se nakonec stala členem týmu herců"Groundlings".

Po získání zkušenosti a uznání jako člen populárníhokomediálního týmu, dostala roli v malé produkci nazvané "The LadiesRoom". Lisa se pak objevila v moha televizních rolích komediálníherečky s vystoupeními "Cheers", "Coach", "Newhart", "Life Goes On" a"The Simpsons".

V roce 1993 Lisa přijala roli Phobe v televizním seriáluPřátelé "Friends", která jí pomohla získat cenu Emmy. Také si zahrálaUrsulu, střelenou servírku v situační komedii NBC "Mad About You". Lisana NBC udělala takový dojem, že ji obsadili do dalších významnýchtelevizních show.

Role Phoebe se hodí k Lisině tak moc, že si lidé pravděpodobněmyslí, že je takováto ve skutečném životě. Phoebe Buffay je vlastnědvojče charkteru Ursuly v "Mad About You".

Mimo televizních vystoupení se také Lisa objevila v mnohafilmech uvedených do kin, jako Romy a Michele "Romy and Michele's HighSchool Reunion" (1997), "Clockwatchers" (1997), Všichni moji muži "TheOpposite of Sex" (1998), Přeber si to "Analyze This" (1999), zde sizahrála po boku Roberta De Nira a Zavěste, prosím "Hanging Up" (2000),kde si zahrála po boku nádherné Meg Ryan.

V roce 1997 ji časopis People zařadil do seznamu nejhezčích žen světa.Lisa také získala mnoho cen uznání za její herecké umění, včetně cenypro televizní herce za mimořádný výkon v komediálním seriálu Přátelé"Friends".

V komedii Sťastná čísla "Lucky Numbers" (2000) si Lisa zahraje Crystalpřítelkyni Johna Travolty (Russ Richards). Russ předpovídá počasí vHarrisburgu v Pensylvánii a stal se místní hvězdou. Když neobvyklemírná zima zaviní, že jeho půjčovna sněžných skútrů přijde téměř namizinu, rychle vymyslí strategii, jak zbohatnout. S nenasytnou Crystal, televizní moderátorkou loterie, a kamarádem nadšeným pro každoušpatnost spřádá Russ tajný plán. Čísla šťastně vycházejí, ale pak senajednou všechno zvrtne a povedenou trojici čeká místo jackpotu jensérii chaotických situací.

V roce 2000 se po široce publikované bitvě s NBC, Kudrow a spoluherci ze seriálu Přátelé, Jennifer Aniston, Courtney Cox- Arquette,Matthew Perry, Matt LeBlanc, a David Schwimmer si vyjednali plat 750000 dolarů za epizodu, čímž se stali nejlépe placenými hvězdamitelevize v historii.

Lisa a její manžel Michael Stern mají syna Juliana Murray.

Lisa Kudrow
 
autor KOCICKA_CICINKA-1995 v 17:51, |

Komentáře (0):