13.Červen 2007,18:50
Legendy z Dogtownu

V 70. letech žilo v Kalifornii pár kluků, kteří se neustále proháněli buď na moři nebo po ulicích na skateboardu. Každý z nich byl sice úplně jiný, ale tuhle vášeň měli společnou. Legendy z Dogtownu jsou filmem o skutečné partě kluků, která dala vzniknout novému stylu jízdy "na prkně".

Scénář k Legendám z Dogtownu napsal jeden z tehdejších hlavních hrdinů, Stacy Peralta. Není to přitom jeho první film o tzv. Z-Boys, partě mladých kluků, kteří světu přinesli nový, poněkud nebezpečný styl skateboardingu. Rozdíl mezi do té doby předváděným a jejich stylem nejlépe dokreslují scény z jejich úplně první soutěže. Zatímco jízdy jejich kolegů vypadaly spíše jako krasobruslení nebo krasojízda na kolech, Z-boys předváděli agresivní styl ne nepodobný surfování na mořských vlnách.

Jednou z věcí, které Z-Boys pomohly k jejich výkonům a podepsaly se také na jejich slávě, byly opuštěné bazény na zahradách vodomilných kaliforňanů. To léto, kdy se z obyčejných kluků staly sportovní hvězdy, bylo kvůli většímu suchu zakázáno ohromné betonové bazény napouštět. Pro partu se však staly doslova rájem, ve kterém mohli zkoušet své kreace a pořádat skateboardové dýchánky.

Jak už jsem naznačoval, Z-boys byla charakterově roztodivná banda. Zatímco ze Stacyho (John Robinson), který do týmu přibyl jako vůbec poslední, srší sportovní nadšení a smysl pro fair play, Tony Alva (Victor Rasuk) se naopak velmi rychle poddá slávě a dojmu hvězdy první velikosti, kterou z něj dělají jeho sponzoři. Třetí z party, Jay Adams (Emile Hirsch), je zase rebel každým coulem, který se prostě jen rád prohání na skatu a nenechá se svázat nějakými sponzorskými smlouvami. Ale je to právě on, kdo vymýšlí ty nejkrkolomnější kousky (např. jízda v obří skruži). Partičku doplňuje trochu nešikovný a nemocný Sid, z jehož nemoci si všichni dělají legraci, a který nakonec podlehne rakovině mozku.

Celý film je spíše hraným dokumentem, natočeným ve velmi rychlém tempu, které naprosto odpovídá tehdejšímu životnímu i sportovnímu elánu hlavních představitelů. Ostrý styl navíc podtrhuje řada rockových vypalovaček třeba od Jimiho Hendrixe nebo Davida Bowieho.

Rok: 2005
Režie: Catherine Hardwicke
Scénář: Stacy Peralta
V hlavních rolích: Emile Hirsch, Victor Rasuk, John Robinson, Michael Angarano, Heath Ledger


Tento film patří mezi mé nejoblíbenější, jednak proto, že se zde nesetkáváme s profláklými hvězdami první velikosti, kromě jedné.. a myslím, že je to neuvěřitelná sonda nejen do skateboardingu, a lidí do prkna zanícených, ale celkově do sportu, který se v 20, respektive 21. století stal z aktivity nadšenců byznys pro masy.. a když se podíváme na charaktery postav, tak vidíme, že se tolik nezměnilo... Ale sport je především nadšení, ne v výhry(možná ano), ale z účasti..
 
vložil: MartinekZajicek ¤


0 Komentáře: