17.Červen 2007,19:11
Běhání je nejlepší antidepresivum. Není na předpis, je legální a nemá vedlejší účinky. Při vytrvalostním běhu se po několika minutách v těle uvolňují endorfiny, tzv. hormony štěstí. Díky nim dochází k mírně euforickému stavu, ale celkově také uvolňují organismus, tlumí bolest a eliminují deprese.

Kdo chodí běhat ráno, jistě potvrdí, že už jen samotné prokrvení a okysličení organismu na začátku dne zlepšuje náladu a psychickou pohodu.

Sport uvolňuje napětí, odbourává stres a pozitivně působí proti nervovým poruchám. V některých zemích je při léčbě psychických potíží kondiční běh dokonce ordinován jako terapie.

O pozitivních vlivech běhání na lidské zdraví není pochyb. Ale když se o nich budete bavit s některým zkušeným běžcem, paradoxně zjistíte, že to není hlavní důvod, proč běhá.

Nenazouvá si několikrát týdně maratonky a nevyráží na svůj oblíbený běžecký okruh kvůli tomu, aby za dvacet let nedostal infarkt. Běhá prostě proto, že ho to baví. A co vy? Proč se nezvdnete od počítače a nejdete prohnat kolegu/kamaráda/partnera po lese, nebo na tenisové kurty? Já už tam jsem:)
 
vložil: MartinekZajicek ¤


0 Komentáře: