08.Červen 2007,15:51
Klasické cyklistice se čas od čas věnuje snad každý. Na kole ovšem můžete zažít větší zábavu než si myslíte. Cross, bicross, downhill nebo biketrial, to jsou opravdová cyklistická dobrodružství!

Cyklistika u nás
Sedněte na horské kolo a vyrazte do přírody! Obliba nesoutěžní formy MTB crossu stále roste. Koho baví jízda na horském kole a nechce na silnici riskovat srážku s autem, může vyrazit po cyklostezkách v Českém ráji, Jeseníkách, na Šumavě a všude mimo silnice a velké dopravní komunikace.
Cross a bicross
Ve své vrcholné podobě se cross jezdí jako samostatná soutěž. Často je však zařazen do extrémních soutěží, které obvykle obsahují soutěže na kole, lezecké disciplíny, orientační běh a další dovednosti pro pobyt v přírodě. Samostatných závodů s charakterem crosscountry se ročně jezdí hodně. Jedná se o vytrvalostní sportovní disciplínu, která vyžaduje speciální přípravu i výbavu. Obtížnost je dána délkou, převýšením a umístěním tratí. Velmi rychle se rozvíjí také extrémní forma jízdy v terénu s prvky akrobacie - bicross.Ten ovšem navíc vyžaduje odolnější technické vybavení a především pak dobrou přípravu v tréninku k dokonalému ovládání kola, prostorové orientaci a odvaze.
Downhill
Na kole nemusíme jezdit pouze po rovině či do kopce. Sjížděním prudkého svahu se dostáváme k další disciplíně, kterou je downhill. Tento anglický výraz se česky řekne sjezd. Označuje šílence, řítící se na horských kolech speciální konstrukce z prudkých kopců do údolí. Většina z nich tam k úžasu přihlížejících diváků skutečně dojede. V této disciplíně je extrémně namáháno nejen tělo závodníka, ale i jeho kolo. Proto má kolo vidlici s tlumením se zdvihem až 160 mm, zatímco crossové kolo používá obvykle zdvih jen 80-100 mm. Kolo má tvarem rámu posunuté těžiště, dokonalé brzdy a další úpravy.
Biketrial (cyklotrial)
V Česku dodnes užívaný název cyklotrial označuje zkoušku dovednosti na kole v překonávání překážek. Od roku 2002 se i v České republice začal pro tento sport užívat mezinárodní název biketrial. Ve Francii se můžete také setkat s názvem velotrial. Biketrial je sport, který se provozuje mimo vozovky, a to v lesích, na uzavřených plochách a nyní stále více v trialových parcích. Je to sport individuální a výsledek záleží jen a jen na jezdci samotném. Biketrial vychovává k cílevědomosti, schopnosti se soustředit, vylepšuje fyzickou kondici a motoriku těla.
Biketrialistou je každý
Amatérským biketrialistou je snad každý. Pokud jste si už někdy zkoušeli sjet z obrubníku nebo na něj vyskočil a přitom jste si nerozbili nos, pak jste již s biketrialem začali. Pokud chcete dokonale a jistě při takové jízdě kontrolovat svou rovnováhu, dráhu kola, umět číst terén, vyskočit na vyšší překážku než ti ostatní a třeba sjet prudký svah, o kterém všichni tvrdí, že se sjet nedá, pak máte v biketrialu jedinečnou příležitost. Kdo se chce tomuto sportu věnovat, musí začít výběrem vhodného kola. Jedná se o kola speciálně stavěná pro tento účel. V pravidlech soutěžního biketrialu dále najdete dělení podle věku cyklisty a dosažené výkonnostní úrovně.
 
vložil: MartinekZajicek ¤


0 Komentáře: