« Domů | Kalendář 2015... » | Kalendář 2014 ... » | Začínám 2014 ... » | Počtvrté Shred... » | Potřetí za mnou... » | Třetí Shred... » | Podruhé odcvičeno... » | Nová práce » | Výpověď » | Změny v práci »

Recept na bramborovou harmoniku | Počteníčko

Bramborová harmonika

 

Recept na báječný recept z brambor,jsem zhruba před  rokem poslala mamince mailem. Maminka si sice recept přečetla, ale jídlo nevyzkoušela, i když  měla velkou chuť. Jednou ji vítr zavál k nám na návštěvu, zdržela se déle a můj partner byl zrovna pryč. Tak jsem ji připravila překvapení. Byla unešená! Opravdu si nemyslela,že ji zrovna tento pokrm podám na talíři.Samozřejmě, že jsem nechala i něco partnerovi, ten by byl naštvaný, kdyby nic nezůstalo pro něj. Když k nám přivítal kamarád partnera z Prahy, cojiného bych pro něj přichystala, než to, co je osvědčené a chutné. Za chvíli mámil ze mě recept, moc mu chutnalo a to mě zároveň potěšilo.

Harmonika je v naší kuchyni připravována víckrát za měsíc, protože nejen že výborně chutná, ale hlavně nikdy nic nezbude a to je dobře! : )

 

K přípravě bramborové harmoniky budete potřebovat:

  • pekáček s víkem, kdo nemá víko, stačí přikrýt alobalem
  • několik větších brambor, tolik, aby se vešly do pekáčku  - 8 až 10 ks podle velikosti
  • 1 střední cibule
  • 1-2 stroužky česneku, ale klidně víc, podle chuti
  • klobáska
  • salám (může být trvanlivý jako je lovecký nebo i měkkýjako je šunka, vše záleží na chuti)
  • anglická slanina nebo jiná
  • sůl
  • pepř
  • grilovací koření nebo gyros
  • Vegeta koření
  • oregáno
  • máslo nebo olej
  • tvrdý sýr - eidam
  • na ozdobení pažitka
  • příloha barevná zelenina, kysané zelí nebo jiné

 

Postup:

 

Brambory, pokud jsou nové a máteje rádi se slupkou, omyjte, jinak očistěte od slupky a omyjte. Nakrajujte jenom trochu, ne až do spodu, to by se brambor rozpadl, co půl centimetru vedle sebe tak,aby vznikly zářezy jako na obrázku č.1.

č.1.

Dříve jsem to jen nařízla aingredience mi z brambor vypadávaly. Když budete mít všechny brambory takhle připravené, položte je do pekáčku. Z brambor zůstanou  odřezky, ty nevyhazujte, ale posypte holá místa v pekáčku. Nakrájejte cibuli, aby se vám nerozpadla, a česnek naplátky. Totéž s klobásou, slaninou, salámy nakrájejte na menší kousky, aby se do zářezu vlezly, že budou vyčnívat, vůbec nevadí.  Z másla nakrájejte čtverečky či obdélníčky a položte na brambory, každý brambor má svoje máslíčko, případně olej. Pak osolte, opepřete, okořeňte. Můžete všechny brambory ozdobit stejně, nebo každý jinak, záleží na vaši náladě a chuti. Obrázek č.2.

č.2.

Osobně peču dobrotu v horkovzdušné troubě na 200°C asi 45minut.Vodou nezalévejte. Za chvíli se bude linout vůně a kručet v bříšku! Po 45minutách klidně pekáček vyjměte a zkuste brambory, měly by být už měkké a posypte nastrouhaným sýrem a vložte zpátky, na cca 5 až 10minut, do trouby. Sýr se roztaví a udělá se kůrčička. Obrázek č.3.

č.3.

Pak stačí vyndat z pekáčku na talíř a posypat pažitkou. Kdo chce, může použít jako přílohu nakrájenou barevnou zeleninu či kysané zelí anebo úplně něco jiného. Výborné jako pochoutka místo slaného pečiva, hodí se jako oběd, taktéž jako večeře. Mňam, mňam… : )

č.4.

 

Navštivte můj AVON obchůdek:))

Moji přátelé na LST, mající blog:))

Kdo se z vás stavil na návštěvu:))

Piš, piš, piš:))

    Trochu reklamy neuškodí:))