02.Únor 2009

   Náhodu jsem dnes při brouzdání na webu narazil na písničku M.I.A. - Paper Planes, která se mi hned od začátku moc zalíbila a chtěl jsem o ní zjistit víc. Zjistil jsem že je melodií z filmu režiséra Dannyho Boyla Milionář z chatrče, o kterém je nyní hodně slyšt v souvislosti s předáváním různých filmových ocenění. Na předávání 66. ročníku Zlatých glóbů se stal absolutním vítězem a to v kategoriích nejlepší drama, scénář, režie a původní hudba. Dalšími cenami může být film ověnčen při slavnostním večeru 8. únorana britské ceny BAFTA, kde mu bude opět konkurovat, stejně jako na Zlatých glóbech snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona - film o muži, který se narodí jako stařec a postupně mládne v hlavní roli s Bradem Pittem. Poslední souboj oba snímky čeká při předávání sošek Oscarů 23. února, kde je podle bookmakerů favoritem opět Milionář z chatrče v kurzu 1,25:1. Nechme se tedy překvapit :) Osobně se na oba filmy moc těším a rozhodně si je nenechám ujít!
   Recenze filmu Milionár z chatrče: Mladičký Ind Jamal Malik má jen to nejzákladnější vzdělání a pochází z chudobou prorostlého Bombajského slumu, přesto dokázal to, co se před ním nepovedlo ani váženým doktorům či učitelům - v indické mutaci vědomostní soutěže Chcete být milionářem? již zodpověděl otázku za deset milionů rupií a večer jej čeká otázka poslední, hodnocená dvojnásobnou částkou. Malik je teď však vyslýchán policií pro podezření z podvodu. Vypráví proto nekompromisním policistům svůj životní příběh, z něhož nejen výplývá, odkud zná odpovědi na položené otázky, ale odkrývají se v něm i kruté okamžiky jeho dětství, v nichž hrál osudovou roli jeho starší bratr Salim a krásná dívka Latika, do níž se Jamal zamiloval.

Film byl volně inspirován románem Q and A od Vikase Swarupa, který u nás vyšel pod názvem Kdo chce být miliardářem. (recenze k filmu převzatá z CSFD.cz)

Vložil: Mr_Dadi ¤