Pivovar Stein - Slovensko | Piva
Během poslední služební cesty do Bratislavy, kterou jsem naštěstí absolvoval sám autem a nikoliv letadlem, jsem si udělal malou zastávku v Tescu někde na konce Bratislavy a trochu se předzásobil pivy zdější produkce na několik dní až týdnl dopředu. Začnu asi tím co mě nejvíce překvapilo a zároveň potěšilo. Jedná se o pivovar Stein, jehož výčepní tmavá jedenáctka mi byla doporučena. Po ochutnání jejich parodie na kofolu s názvem Steinkola jsem měl trochu obavy ochutnávat i jejich pivo, ale naštěstí zvědavost porazila předsudky a já se s vámi mohu podělit o dojmy z ochutnávky. Ale pěkně popořadě.
Pivovar Stein (www.stein.sk) vyrábí pod svou značkou 5 druhů piva.
- Stein Výčapný svetlé 10%
- Stein Výčapný ležiak tmavý 11%
- Stein Ležiak svetly 12%
- Stein Ležiak špeciál 14%
- Stein Konzumné svetlé 8%
Stein tmavý 11% - Plzeňský ležák V první řadě mě již po prostudování etiket překvapilo, že je pivo doslazováno umělým sladidlem E954, což je sacharid sodný - použité množství je 15mg/l . Díky tomuto faktu je pivo zdánlivě velmi sladké a přitom má při obsahu alkoholu 3,9% hodnotu využitelného množství energie pouze 1750kJ/l. Na webových stránkách ovšem uvádějí obsah alkoholu 3,5%, což se mi zdá na pivo s obsahem původní mladiny 11% nezvykle málo. Výrobcem doporučená teplota konzumace je uváděna 7-12°C. Stein 11% má bohatou chuť, hustou jemnou pěnu a karamelové aroma (jak už je u těchto piv zvykem). Někomu ovšem může být chuť sladidla lehce nepříjemná, přestože je vcelku nevtíravá a nenápadná. Ale nerad bych aby toto hodnocení vyznělo jakkoliv kriticky: toto pivo je rozhodně jedno z těch lepších a stojí v každém případě alespoň za vyzkoušení. Pokud se vám dostane někdy do ruky, určitě dlouho neváhejte a okuste ho. Jeho sladká až čokoládově kávová chuť je velmi příjemná a pro milovníky černého sladkého piva je naprosto ideální volbou.Takže první věc, co při mé příští návštěvě Slovenska udělám, bude to, že koupím karton pro svoji mamku. Jsem si jistý, že to ocení. | |
Stein Speciál 14% - Plzeňský ležák Tady si ušetřím trochu práce a použiji zde citaci výrobce (doufám, že nebudete mít přílišné problémy s překladem :) ):Opět je tu trochu rozkol mezi webem a etiketou jelikož na etiketě je uvedný obsah alkoholu 6,0%. Všechny ostatní údaje souhlasí. Má krásnou jantarovou barvu, hustou pěnu, slušný říz a lehce ovocné doznění. Bez dlouhých průtahů bych si dovolil tento speciál označit za klenot slovenského pivovarnictví. Až mě udivuje, že jsem doteď neměl ani ponětí o existenci tohoto bratislavského pivovaru,který vyrábí takmizernou limonádu a tak znamenitá piva. Měl-li bych toto pivo někam zařadit, přirovnal bych ho ke Staropramenu Granát, ovšem s tím, že kdyby mi někdo nabídl dvě piva Granát nebo jen jedno pivo Stein Speciál, nebudu váhat a zvolím Stein na úkor toho, že pak budu litovat, jelikož jeden Stein je málo. Od dnešního dne mám nového favorita mezi jantarovými siláky.Pivo patrí do kategórie špeciálnych ležiakov s extraktom v pôvodnej mladine nad 13,7 %.Technologický postup, ako aj chuťové a aromatické vlastnosti sú odlišné od štandardných pív Stein. Je vyrábané z kvalitnej pitnej vody, sladu, chmeľu, chmeľového extraktu a pri minimálnom použití cukru. Fermentácia prebieha klasickým spôsobom, pričom je oddelená fáza kvasenia a dokvasovania. Doba dokvasovania v ležiackych pivniciach prebieha pri teplotách blízkych 0 °C a je takmer dvojnásobná v porovnaní so štandardnými pivami Stein. Vyznačuje sa výraznou sladovou plnou chuťou a výraznou intenzitou horkosti. Bohatá a trvanlivá pena dotvára tomuto pivu "imidž" špičkového nápoja.Obsah alkoholu v pive je minimálne 5,5 % objemových. Využiteľná energia je 220 kJ/100 ml. |