02.Březen 2007,00:34
Rizika umělých hormonů
Hormonální systém v těle zahrnuje mnoho různých žláz. Aby mohl fungovat, je zapotřebí spolupráce řady jeho součástí včetně hormonů - poslíčků, které krouží v těle a systematicky doručují zprávy z bodu A do bodu B a zpátky. Jestliže ženy užívají umělé hormony, je celý komunikační systém přenášející zprávy narušen.

Při prvním užití umělých hormonů je vždy zahájena řetězová reakce. Představte si kulečníkový stůl, na kterém jsou připraveny barevné kulečníkové koule. Hráč šťouchne - a všechny koule se rozletí do různých stran a navzájem do sebe chaoticky narážejí. I když hráč míří přesně, objeví se vždy nějaká neočekávaná reakce.

V hormonálním výzkumu se zapomíná na otázku, zda něco nechybí v rovnici, kterou tělo potřebuje ke správnému dekódování konkrétní hormonální zprávy. Analyzujme si například zprávu, kterou v sobě nese antikoncepční pilulka, která putuje do vaječníků. Zdá se, že je to moderní pokus medicíny oklamat organizmus. Umělé chemické látky (právě antikoncepční pilulky) často způsobují nepřirozené reakce a mívají toxické následky. Možnými vedlejšími účinky antikoncepčních pilulek je zvedání žaludku, zvracení a přibírání na váze. Mohou rovněž zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění, rakoviny prsu a cervikální dysplazie. Bylo snad do hormonální zprávy pilulky přidáno něco navíc, co nechtěně dává příkaz k neplánované změně v těle? To lékaři nevědí. Jedna věc je ale jistá. Umělé hormony pouze mění fyziologii těla namísto toho, aby ji posilovaly anebo dokonce léčily.

 
vložil: alger_non ¤


0 Komentáře: