26.Červenec 2008

Vegetariáni mají spermie v ohrožení


Vědci varují, že příliš mnoho tofu může ovlivnit mužskou plodnost. Mužikonzumující sóju by tak mohli být nemile překvapeni.
25. července 2008
A nejde jen o tofu, ale o všechny sojové výrobky. A dokonce se jiminemusíte ani přejídat. Stačí prý pravidelný příjem normálních objemů –a počty spermií se rapidně sníží.

Přímá úměra
Výzkum dokázal, že muži pravidelně konzumující sojové produkty mělicitelně menší počet spermií než ti, kteří se stravovali zcela běžně.

Problém se o to více prohluboval, oč byl muž statnější. Lidé s nadváhouči obezitou a stravující se sójou měli výsledky vůbec nejhorší.

Přestože menší počet spermií není chronickou nemocí či komplikací,výrazně to omezí možnost početí. Lidé snažící se o dítě a pojídajícísojové výrobky by tak neměli propadat panice, ale nejprve poněkudobměnit svůj jídelníček.

Celá věc je způsobena isoflavony, což jsou látky, z nichž se sójaz velké části skládá. Ty dokáží napodobit ženský pohlavní hormonestrogen. Již dříve bylo dokázáno, že sója má neblahý vliv nareprodukci zvířat a nyní se to projevilo i u lidí.

Nejvíce to pocítí tlouštíci
Omezit by se měla jak sojová jídla, například slanina, tofu, mléko,sýry či jogurty, ale také sojové produkty typu oříšků nebo tyčinek.

Podle vědců jsou nejvíce v ohrožení obézní muži, jejichž těla produkujívětší množství estrogenu. Nemile překvapení by mohli být také ti, kteřípřed započetím konzumace sóji disponovali velkými objemy spermatu. Unich byla redukce nejvýraznější. Prý proto, že jejich těla jsou vůčihormonálním efektům vnímavější.

Sójou si většinou tradiční stravu nahrazují vegetariáni, takžepředevším oni by si měli dát pozor a uvědomit si, že jejich přístupk jídlu nepřináší jen samé výhody.
Silly
Vložil: amoorf ¤