29.Květen 2008

Nový výzkum prokázal skryté nebezpečí u pilulek, které většina lidí považuje za zcela neškodné. Vyšlo najevo, že některé populární vitamínové tablety nejen život neprodlužují, ale dokonce jej mohou i zkracovat.

Po prozkoumání výsledků šedesáti sedmi dřívějších studií dospěli vědci z Kodaňské univerzity k závěru, že "neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že antioxidanty ve formě doplňků potravy snižují riziko smrti."
A nejen to, beta karoten, vitamín A a vitamín E podle nich zřejmě úmrtnost zvyšují!

Jak uvádí BBC, výzkum prošel výsledky předchozích studií zabývajících se působením beta-katorenu, vitamínu A, C, E a selenia. O těchto doplňcích potravy si vědci mysleli, že s největší pravděpodobností život prodlužují. Domnívali se, že snižují poškození, k němuž v těle dochází působením vnějšího prostředí, a to eliminací takzvaných "volných radikálů". O volných radikálech se předpokládá, že hrají roli v rozvoji několika vážných nemocí, včetně rakoviny a srdečních chorob.

Průzkumy celkem sledovaly 233 tisíc lidí. Někteří z nich byli zdraví, jiní nemocní, ale všichni brali vitamínové doplňky. Poté, co vědci vzali v potaz různé faktory, ukázalo se, že doplňkový vitamín A zvyšoval riziko úmrtí o 16 procent, beta-karoten o 7 procent a vitamín E o 4 procenta. Zdá se, že alespoň vitamín C a selenium nemají vliv ani kladný, ani záporný.
V závěru studie vědci uvádějí: "Nenašli jsme žádná fakta, která by podporovala tvrzení, že doplňkové antioxidanty podporují primární nebo sekundární prevenci chorob."

Datum vydání: dnes
Vložil: amoorf ¤